mzv.cz (MZv ČR)
Evropská unie  |  06.02.2023 16:28:00

Ministr Bek na Radě pro obecné záležitosti: I během švédského předsednictví musíme pokračovat v podpoře Ukrajiny, ať už se jedná o reformy nebo sbližování s EU

Ministr Bek na Radě pro obecné záležitosti: I během švédského předsednictví musíme pokračovat v podpoře Ukrajiny, ať už se jedná o reformy nebo sbližování s EU

06.02.2023 / 16:22 | Aktualizováno: 06.02.2023 / 16:28

Migrace, Ukrajina, ale i vztahy mezi EU a Spojeným královstvím byly na programu prvního zasedání ministrů pro EU na Radě pro obecné záležitosti (GAC) za švédského předsednictví. Hlavním cílem jednání v Bruselu bylo připravit diskuzi před mimořádnou Evropskou radou, která se uskuteční na konci tohoto týdne. Česko zastupoval ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek.

Švédsko na úvod jednání představilo priority svého předsednictví pro první pololetí roku 2023. V rámci Rady GAC půjde o politice rozšiřování EU, a to nejen směrem na východ poté, co Ukrajina a Moldavsko loni získaly status kandidátských zemí, ale i směrem k západnímu Balkánu, jehož země pokračují v integračním procesu. Švédské předsednictví naváže na české předsednictví také v legislativě, kde zahájí vyjednávání s Evropským parlamentem o návrzích nařízení o transparentnosti a cílení politické reklamy. Bude usilovat i o zhmotnění některých návrhů, které vzešly z Konference o budoucnosti Evropy, a zaměří se i na posílení právního státu a ochranu lidských práv.

Hlavním bodem jednání pak byla příprava mimořádné Evropské rady, na které se premiéři a prezidenti zemí EU setkají v Bruselu už tento týden (9. – 10. února). Řešit by měli zejména podporu Ukrajiny, hospodářské záležitosti a migraci.

Ukrajina bojuje nejen za svoji, ale i za naši bezpečnost a prosperitu. Musíme proto pokračovat ve finanční a materiální podpoře, ale také v podpoře reforem a sbližování s evropským trhem a právem v jednotlivých oblastech. Věřím, že ve finále zvítězí nejen Ukrajina, ale také evropské hodnoty, jako je demokracie, spravedlnost nebo svoboda,“ uvedl ministr Mikuláš Bek.

Podle Česka by se lídři měli na summitu zaměřit také na otázku vyšetřování ruských válečných zločinů a možné využití zmrazeného ruského majetku v rámci obnovy Ukrajiny. Zaměřit se je třeba i na vojenskou spolupráci mezi Ruskem a Íránem, který kremelskému režimu dodává drony, které následně útočí na civilní ukrajinskou infrastrukturu. Klíčové bude i posílení strategické komunikace a boj proti dezinformacím nejen v EU, ale i v jednotlivých světových regionech.

V hospodářské oblasti se budou hlavy států věnovat především zachování konkurenceschopnosti EU a posílení jednotného trhu EU, ze kterého značně profitují i české firmy a obyvatelé Česka.

„Věříme, že zjednodušení pravidel pro poskytování státní podpory může zejména v současné situaci ulehčit podporu firem, které to potřebují. Zároveň si ale musíme dát pozor na to, abychom tím neodstartovali závody v dotacích, které by narušili jednotný trh. Věřím, že Komise dohlédne na to, že hospodářská soutěž zůstane i nadále spravedlivá a že z uvolnění pravidel nebudou těžit pouze velké a bohaté země EU,“ řekl po jednání ministr Bek.

Posledním velkým tématem Evropské rady by měla být migrace. Podle Beka je potřeba zaměřit se na posílení vnějších hranic a všechny migrační trasy, včetně těch východních, a také na politiku navrácení vyhoštěných osob.

Ministři se věnovali také aktuálnímu stavu vzájemných vztahů mezi EU a Spojeným královstvím. Česko podpořilo Komisi v jejím vyjednávání o provádění severoirského protokolu a ocenilo zejména otevřený a komunikativní přístup, který už přinesl některé výsledky. Je v zájmu Česka, EU i Spojeného království mít nastaveny vztahy, které budou pevně založeny na dodržování mezinárodních závazků, což jistě přispěje i k dalšímu rozvoji spolupráce.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688