David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  06.02.2023 15:39:18

British Petrol (BP), stále nedosáhla úrovni z před pandemie

British Petrol (BP), stále nedosáhla úrovni z před pandemie

 

Společnost BP (NYSE:BP) nepatří v poslední době k těm nejúspěšnějším ropným společnostem. Počínaje havárií ropné plošiny Deepwater Horizon akcie BP výrazně zaostávaly za mnoha svými energetickými konkurenty. I když společnost BP tuto kapitolu své historie uzavřela, zůstala ve svém odvětví zaostávající. V současné době se akcie obchodují níže než před začátkem pandemie, což je poměrně překvapivé vzhledem k nárůstu cen ropy a zisků v odvětví, který jsme od té doby zaznamenali.

 

To vede k otázce: Jsou akcie BP v nemilosti z dobrého důvodu, nebo je zde trh zásadně špatně oceňuje? Pravděpodobne je to od obojího trochu. BP má určité problémy, které si způsobila sama, ale je zde dost hodnoty - jak relativní, tak absolutní - na to, aby podpořila býčí postoj pro příštích několik let.

 

Relativní ocenění je pro BP nejpádnějším argumentem

 

Za posledních pět let se akciím velkých amerických ropných společností dařilo poměrně dobře. Exxon Mobil (XOM) si nyní včetně dividend připsal 72 % a Chevron (CVX) 78 %.

 

Zčásti je to způsobeno faktory specifickými pro danou společnost. Společnost Exxon Mobil například koncem roku 2010 vsadila ve velkém na svůj nový program vrtů v Guyaně, a to i přesto, že většina ostatních ropných konkurentů ztratila během tohoto dlouhého poklesu cen vůli investovat do rizikovějších ropných projektů. Společnost Exxon je nyní za tento prozíravý podnik v Guyaně bohatě odměněna. Naproti tomu společnost BP zaznamenala ze svých nedávných investic do alternativních zdrojů energie méně velkolepé zisky.

 

I tak se však rozdíl ve výkonnosti poměrně zvětšil. Do konce roku 2021 se ceny akcií příliš nerozcházely. V roce 2022 však akcie společností Exxon a Chevron prudce vzrostly, zatímco akcie BP se téměř nikam neposunuly.

 

To nelze přičítat pouze ziskům. Společnost BP dosáhla v roce 2022 ohromných provozních výsledků. Nyní generuje mnohem více volného peněžního toku než kdykoli v předchozím desetiletí:

 

Spíše se domníváme, že rozdíl v ocenění byl způsoben tím, že investoři platili prémii za americké akcie oproti evropským, zejména proto, že evropská ekonomika byla v roce 2022 zasažena řadou velkých negativních událostí.

 

Nyní, když americký dolar začal klesat ze svých nedávných maxim a kapitál opět proudí do mezinárodních akcií, bychom však mohli být svědky výrazného uzavření tohoto oceňovacího rozdílu mezi americkými a mezinárodními ropnými akciemi. Ani v tomto případě se zdaleka nejedná pouze o fenomén společnosti BP.

 

V posledních měsících jsme byli svědky toho, že hlavní ropné společnosti v Kanadě a Jižní Americe, mimo jiné i na dalších trzích, si vedly špatně, i když akcie Exxon Mobil právě v lednu zaznamenaly nová historická maxima. V relativním vyjádření bychom očekávali, že americké ropné společnosti budou v roce 2023 dosahovat horších výsledků než jejich zahraniční kolegové, což vytvoří příležitost pro takové společnosti, jako je BP, aby se těšily z výkonnosti, která překoná trh.

 

Přesvědčivé je i absolutní ocenění

 

Nejde jen o to, že akcie BP jsou levné ve srovnání s akciemi společností jako Exxon nebo Chevron, ale jsou atraktivní i na absolutní bázi.

 

Analytici předpokládají, že společnost za celý rok 2022 vydělá 8,87 USD na akcii, což představuje čtyřnásobek současného zisku. Analytici vidí pokles zisku na 6,60 USD v roce 2023 a 6,04 USD v roce 2024, což by znamenalo poměr P/E 5,3, resp. 5,8 pro tyto roky. Bez ohledu na to mohou být tyto odhady příliš nízké. Rádi bychom zdůraznili, že všech 11 nedávných revizí zisků bylo směrem nahoru, protože analytici upravují své modely tak, aby odrážely příznivější střednědobou situaci v energetice.

 

Jen v letech 20222024 by měla společnost BP dosáhnout zisku zhruba 21 USD na akcii. Navzdory této skutečnosti se dnes akcie prodávají za pouhých 35 USD.

 

Bez ohledu na to, jak negativní názor můžete mít buď na investice BP do obnovitelných zdrojů energie, nebo na dlouhodobý výhled pro ropu a zemní plyn, je těžké přijít o příliš mnoho peněz zaplacením 35 USD za společnost, která v průměru vydělává kolem 7 USD/akcii ročně.

 

Společnost BP si stanovila jedny z nejagresivnějších cílů v oblasti zavádění kapacit pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů v rámci své srovnatelné skupiny.

 

Na konci roku 2010 se to mohlo zdát konkurenceschopné nebo dokonce lepší než další investice do ropy a zemního plynu vzhledem k poklesu cen energií v tomto období.

 

V roce 2023 je však vzhledem k prudkému nárůstu cen ropy a rafinovaných produktů těžší nadchnout se pro skromné výnosy z obnovitelných zdrojů energie. Energetické firmy, které se držely svého výpletu, jsou dnes trhem odměňovány ve srovnání s firmami, které více vsadily na nízkouhlíkové zdroje energie.

 

Kromě velkých investic do alternativních zdrojů energie vrací společnost BP akcionářům velké množství kapitálu. V loňském roce zvýšila dividendu o 10 %.

 

BP a obnovitelné zdroje

 

Nedávný článek ve Wall Street Journal odhalil, že generální ředitel BP Bernard Looney není spokojen s dosavadními výnosy společnosti z investic do obnovitelných zdrojů.

 

BP údajně zúží své zaměření v rámci projektů zelené energie a pokusí se uklidnit investory, kteří se obávají, že se společnost příliš rozprostřela. Zpráva o výsledcích hospodaření společnosti BP z tohoto týdne může vnést trochu světla do případné strategické změny. Jakýkoli náznak většího zaměření na dividendu nebo program zpětného odkupu by mohl akcie do budoucna oživit.

 

Závěr?

 

Akcie BP se zde nacházejí v zajímavé pozici vzhledem k energetickému průmyslu. Podle našeho názoru dnes nejsou z velkých energetických firem ani nejlevnější, ani nejexponovanější. A mnozí investoři si pochopitelně nejsou jisti agresivnějším přechodem BP na čistou energii na rozdíl od většiny jejích kolegů v odvětví.

 

Nicméně v porovnání s jinými jmény v odvětví, jako je například Exxon Mobil, kde se akcie již pohybují blízko čerstvých historických maxim, mají akcie BP velkou relativní hodnotu.

 

Z tohoto důvodu dnes vidíme akcie BP jako vhodnou příležitost k nákupu.

 

Stejně jako většina energetického sektoru má BP dobré předpoklady k tomu, aby v budoucnu dosáhla významných kapitálových zisků, rozsáhlého programu zpětného odkupu a značné dividendy. To by mělo většině investorů bohatě stačit.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688