europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Energie  |  06.02.2023 10:53:55

Rostoucí ceny energií: „Musíme najít společná řešení“ - Petersen (rozhovor)

Petersen, člen skupiny Obnova Evropy a místopředseda parlamentního výboru pro energetiku, byl 12. října 2022 hostem našeho živě vysílaného rozhovoru rozhovoru. Vysoké účty za energii, kterým čelí občané a podniky, označil za „vážnou krizi“, která vznikla v důsledku přílišné závislosti EU na dovozu z Ruska.

„Je to budíček pro nás všechny, kteří jsme byli po desetiletí závislí na levném dovozu z Ruska. Tohle už skončilo, tohle musí přestat. Musíme se stát skutečně nezávislými,“ řekl a dodal, že přílišná závislost na dodávkách energie z Ruska se ukázala jako chyba.

Petersen hovořil o obtížných rozhodnutích, která musí země EU učinit. „Na jedné straně chtějí vlády v celé Evropě pomáhat svým občanům,“ ale to může vést k situacím, kdy dotace na národní úrovni narušují jednotný trh a poskytují výhody některým na úkor všech ostatních.

„To je jedna z mnoha komplikací, které musíme řešit, a zároveň zajistit, aby občané nemrzli, když jdou spát,“ varoval a zároveň se vyslovil pro společná řešení. „Existuje mnoho problémů, které volají po společném postupu. Všichni jsme na jedné lodi.“

Parlament přijal na začátku října 2022 usnesení, v němž vyzval k přijetí mimořádných opatření k řešení rostoucích cen energií, včetně omezení dovozu plynu z plynovodů. V září poslanci požadovali, aby podíl obnovitelných zdrojů energie dosáhl do roku 2030 45 % v rámci energetického mixu EU, přičemž současný cíl je 32 %.

Krátkodobá opatření ke zmírnění krize


S řešením krize by mohlo pomoci přerozdělení části příjmů, které energetické společnosti získávají. Vzhledem k tomu, že ceny plynu do značné míry určují výši cen elektřiny, všichni výrobci energie, kteří využívají jiné, levnější zdroje energie, v současné době končí s velkými zisky. „Dá se říci, že je třeba zasáhnout, aby se část těchto zisků přerozdělila,“ řekl Petersen.

Upozornil však na riziko, že revize trhu s energií by mohla odradit velmi potřebné investice do obnovitelných zdrojů. „Pokud [investoři] vycítí, že sem politici každý rok nebo každý druhý rok přijdou regulovat a udělat něco jiného, pak se obávám, že by jim chyběla stabilita při jejich střednědobých rozhodnutích.“

Podle jeho názoru by země EU měly nakupovat plyn společně jako blok, místo aby se navzájem předháněly, protože to by „pouze dále zvyšovalo ceny“.

Dánský europoslanec rovněž zdůraznil potřebu zlepšení energetické účinnosti. „Je třeba hodně mluvit o přínosech energetické účinnosti, o renovaci budov, protože to můžete udělat ve velmi krátkém časovém horizontu. Můžete vyměnit okna, můžete izolovat dům – můžete to udělat rychleji, než například postavit větrnou elektrárnu na moři.“

Ceny energií a klimatické ambice


Nárůst cen energií by měl být vnímán jako další důvod, proč by EU měla pokračovat v diverzifikaci zdrojů energie ve vztahu k fosilním palivům, tvrdí Petersen.

„Tento pocit naléhavosti, tato krize by měla jen posílit naše ambice [v oblasti klimatické politiky] vzhledem k tomu, že se chceme stát nezávislými na dodávkách fosilních paliv z Ruska. Zároveň se ale chceme stát nezávislými na fosilních palivech v každém případě,“ řekl.

„Je to argument pro zachování ambicí a urychlení našich snah, ale zároveň pro uznání skutečných problémů.“

Varoval také před vynakládáním miliard eur na projekty v oblasti fosilních paliv, které se mohou brzy stát nadbytečnými s postupující strategií Zelené dohody pro Evropu.

„Plně uznávám krátkodobé problémy se zásobováním, které jsou reálné; jsem také pragmatik v pohledu na to, co se nachází tam venku a jak se můžeme zásobovat, ale musíme opatrní, abychom se neuzavřeli do infrastruktury fosilních paliv, kterou nakonec nebudeme potřebovat, protože v dlouhodobém horizontu se chceme zbavit fosilních paliv.“

Podívejte se na celý rozhovor s Mortenem Helvegem Petersenem na našem Facebooku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688