Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  06.02.2023 09:20:53

Ranní okénko - Česká data vybízejí tento týden k překvapením

Tento týden vyjde série reálných dat z české ekonomiky, doplní je inflace z Německa nebo statistika maloobchodu z eurozóny. Po předchozím nabitém týdnu tak přijde alespoň částečné zklidnění, a to minimálně na úrovni globálních ekonomických dat. V pátek trh šokovala statistika z amerického trhu práce. Namísto očekávaného zpomalení do oblasti pod 200 tisíc ukázala statistika téměř 450 tisíc nově vytvořených pozic. To představuje nejlepší výsledek od poloviny loňského roku a zcela nezapadá do vidiny Fedu o zpomalující ekonomice. Na druhou stranu za výsledkem se schovává i nejasný efekt sezónního očištění (bez něj poklesl počet pracovních míst o 2,5 milionu) a výrazný růst částečných úvazků, který přeneseně může znamenat i pracující, kteří kvůli své finanční situaci musí nastoupit do více zaměstnání. Fed tak patrně bude na lednový výsledek koukat s notnou dávkou opatrnosti a před většími vyjádřeními si počká na únorový report.

Dnešek odstartuje český průmysl, který podle našeho odhadu ukáže meziroční pokles o 1,6 %, respektive růst o 1 % po očištění o kalendářní vlivy. Očekávání trhu jsou ale silně rozkolísaná, kdy medián předpokládá růst neočištěného meziročního výsledku o 3,3 % a odhady se pohybují od -5,2 % po +6 %. Podle nás bude pozitivní roli hrát automobilový průmysl, celkové zpomalení napříč odvětvími ale bude držet výsledek na nižších hodnotách. Určitým vodítkem může být i dnešní již zveřejněná statistika ohledně německých továrních objednávek, které meziměsíčně rostly o 3,2 %, meziročně ale vykázaly pokles o 10,1 %. Spolu s průmyslem přijde i statistika z českého zahraničního obchodu. Očekáváme záporné saldo ve výši 12,6 mld. . Dopoledne dorazí statistika z eurozóny ohledně maloobchodu, medián předpokládá meziměsíční prosincový pokles o 2,5 %, meziročně -2,7 %.

V úterý dorazí čísla ohledně posledního loňského maloobchodu také z Česka. I zde jsou odhady více rozkolísané, kdy předpokládáme spíše pozitivnější vývoj s meziročním poklesem jen o 1,7 %, zbytek trhu je pak negativněji naladěn s mediánem na -5,4 %.

Ve středu bude pokračovat česká série lednovou nezaměstnaností, kde zejména v důsledku sezónních vlivů předpokládáme další nárůst podílu nezaměstnaných z 3,7 % na 3,9 %. Medián trhu je stejný, ale ani zde nechybí rozkolísanost s odhady od 3,7 % po 4,1 %.

Ve čtvrtek dorazí z Německá zpožděná statistika lednové inflace, kdy kvůli technickým problémům přeložil německý statistický úřad začátkem měsíce termín až na tento čtvrtek. Trh očekává meziroční růst cenové hladiny o 8,9 % po 8,6 % v prosinci. Pokud by výsledek překvapil, může to vést i k výraznější revizi výsledku z eurozóny.

V pátek bude týden uzavírat lednová inflace z Česka, a ani zde nechybí v odhadech pro tento týden typická rozkolísanost. Očekáváme růst cenové hladiny meziročně o 16,2 %, což by bylo zhruba na úrovních z prosince (15,8 %). Tento odhad ale představuje spodní hranici, kdy analytici se pohybují v rozmezí od 16,2 % po 18,8 %. Medián odpovídá +17,1 %, ČNB předpokládá růst o 17,6 %. I náš odhad na spodní hranici předpokládá silný meziměsíční nárůst proti prosinci o 4,8 %.

Pohled zpět:

Na konci minulého týdne po americkém reportu z trhu práce došlo ke korekci na dluhopisových i akciových trzích. Výnosy tak zamířily často na úrovně z před zasedáním Fedu, akciový index S&P 500 poklesl o více jak 1 %. Koruna zůstává dále silná, a tento týden začíná v okolí 23,8 EUR/CZK.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

15.04.2024Ranní okénko - Tento týden nabídne data o evropském i americkém průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.01.2024Ranní okénko - Tento týden ovládnou data o inflaci Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688