Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  06.02.2023 07:42:49

Kdo bude příštím guvernérem Bank of Japan?

Kdo bude příštím guvernérem Bank of Japan?

Jan Berka
07:42 6. února 2023
Zdroj: Depositphotos

Server Nikkei Asia přinesl neoficiální informaci, že na post příštího guvernéra Bank of Japan byl osloven současný viceguvernér Amamiya. Nejde o žádné velké překvapení, protože viceguvernér je i s ohledem na svůj post nejžhavějším kandidátem, za kterým, jak věříme, stojí i sám dosluhující guvernér Kuroda.

Masayoshi Amamiya je pravá ruka dosluhujícího guvernéra a je považován za možného pokračovatele současného nastavení japonské měnové politiky. Ta zůstává akomodativní, přičemž hlavní argumentace se nemění. Inflace sice vzrostla, stejně tak i inflační očekávání, stále ale nejde o udržitelný posun. Centrální banka očekává, že tempo růstu cen v průběhu roku klesne. K tomu, aby se inflace posunula udržitelně na cíl, chce Bank of Japan vidět růst mezd. V tomto ohledu je únor a březen dobou, kdy probíhají mzdová vyjednávání. Poslední informace přitom naznačují, že mnoho firem se chystá mzdy navyšovat.

Co se týče stavu dluhopisového trhu, Bank of Japan se podařilo situaci stabilizovat. Spekulativní pozice sázející na uvolnění podmínek cílení výnosové křivky byly po lednovém zasedání uzavřeny. Centrální banka navíc zavedla program dodávky likvidity, obdobu evropských půjček TLTRO, o který je mezi bankami velký zájem. Díky tomu, že půjčky musí být zajištěny státními dluhopisy, si centrální banka uvolnila ruce s ohledem na zajištění poptávky po bondech ze strany soukromého sektoru. Pro japonské banky jde o snadný způsob získání dodatečné likvidity za nízké, ba dokonce možno i záporné, sazby, kterou může využít jinde se ziskem, například na swapovém trhu.

Zpráva serveru Nikkei byla později komentována japonským ministrem financí Suzukim, který dle svých slov o oslovení nic neví. Sám Amamiya zprávu nekomentoval, stejně tak i tiskové oddělení Bank of Japan. Předchozí vyjádření z japonské vlády přitom naznačila, že jméno příštího guvernéra by mohlo být zveřejněno v první polovině února.

S ohledem na tržní dopady jsme pozorovali oslabení jenu krátce nad 132,00 USDJPY. První zmínka o Amamiyovi tak dopad měla, nebyl však natolik siný. To potvrzuje, že nešlo o zásadní překvapení. Nad rámec toho je třeba počítat s prostředím globálně silnějšího dolaru v důsledku pátečních dat z amerického trhu práce. Server Nikkei ve zprávě vedle jména uvedl, že nový guvernér bude mít za úkol nastolit cestu normalizaci měnové politicky s cílem dosáhnout stabilního hospodářského růstu.

Dle aktuálních dat můžeme říci, že sazby zůstanou beze změny. Jakékoliv debaty o případných úpravách na základě dat se vzhledem ke zpoždění budou týkat pravděpodobně až druhé poloviny roku. U podmínek cílení výnosové křivky bude záležet na vyhodnocení kondice bondového trhu.

Zdroj: Nikkei Asia, Bloomberg, Reuters, Bank of Japan

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Čt   8:56  Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688