Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.02.2023 12:51:09

Pražská burza je k nezastavení - tentokrát především díky bankám posílila již sedmý týden v řadě. K vyrovnání maxim indexu PX-TR zbývá již jen krůček


Při pohledu do statistik pražská burza zažívá růstovou šňůru nevídanou minimálně 5 let. Index PX totiž posílil již sedmý týden v řadě, tentokrát o 1,8 %. Posun na 1 355 b. znamená pro pražskou burzu 9 měsíční maxima. Index PX-TR, kalkulující rovněž v historii vyplácené dividendy, se pak již přiblížil hranici 3 tis. bodů. Svého dosavadního historického maxima dosáhl právě před rokem ve středu 9. února, kdy uzavřel na 3 029 bodech, resp. o den později se ještě intradenně podíval o 16 bodů výše. Lze tedy říci, že se blíží vlastně značným rezistencím, podobně jako index PX u 1 388 b. Přes danou úroveň se totiž loni v dubnu opakovaně nedokázal dostat, když se tehdy pokoušel vzpamatovávat z březnového „válečného“ propadu. Nutno dodat současný pozitivní vliv zahraničí, když například německý index DAX se již zhruba na 5 % přiblížil svým historickým maximům. Letos přidává přes desetinu, pražská burza však dokonce již 12,8 %.

V týdnu ztratily jen dvě emise, navíc nakonec nevýrazně. U akcií KOFOLA to přitom jen znamená pokračování oscilace v letošním nezvykle úzkém cenovém rozsahu. To hlavní titul pražské burzy předvedl větší výkyv. Akcie ČEZ totiž po předchozím výrazném nárůstu začaly oddychovat a vrátily se i pod hranici 900 až na 883,50 . Firma však před pravidelným březnovým reportem hospodářských výsledků již nyní překvapila vydáním letošního výhledu. A přestože intervaly očekávaného provozního zisku EBITDA (105-125 mld. ) i čistého zisku (30-40 mld. ) jsou poměrně široké, každopádně vlastně překonaly očekávání trhu. Dopad dvojího mimořádného zdanění se predikoval větší. Titul se tak v návaznosti na zveřejněnou informaci v druhé polovině týdne rychle začal vracet k předchozím téměř 4 měsíčním maximům.

 

akciím PHOTON ENERGY, které prakticky jen vymazaly ztráty z předchozího týdne možno zmínit oznámené dokončení akvizice polské společnosti Lerta. A tedy v kontextu akciového částečného zaplacení i vydání nových téměř 1,24 mil. akcií, o které se tak naředí stávající celková 60 mil. emise.

Nové firemní zprávy přišly už jen od banky MONETA, která pozitivně překvapila loňským hospodářským výsledkem a v návaznosti i navrhovanou 8 dividendou. Titul se tak posunul dále výše, resp. na úrovně nevídané od prázdnin. K maximům z posledních měsíců u hladiny 17 000 se přiblížily akcie PHILIP MORRIS, kde se zkrátka rovněž začíná vyhlížet letošní dividenda. Jaká bude její výše, se nicméně investoři dozvědí společně s reportem hospodářských výsledků až 28. března.

akciím KB možno zmínit snížení podílu na 0,98 % ze strany americké Massachusetts Financial. Že by se tato jedna z nejstarších investičních skupin začala výrazněji zbavovat podílu v bance asi zatím nelze očekávat. Tedy alespoň dle toho, že v posledních 2 letech její podíl takto často jen osciloval okolo procentní hranice. Před plánovaným středečním reportem výsledků jsou každopádně akcie KB nyní vlastně jakoby podporovány zprávami od zmiňované konkurenční MONETA. Jak známo, KB totiž v porovnání více „škrtí“ střadatele na úrokových výnosech, tedy více participuje na vysokých úrokových sazbách ČNB.

akciím VIG pak možno zmínit, že letos ještě v ani jednom týdnu neutrpěly „porážku“. V domovské Vídni se ocitly nyní na rezistenci u hladiny 25,50 EUR, nicméně jakoby u nich byla znát touha vyrovnat svá dlouhodobá maxima u hranice 27 EUR. Stejně jako v týdnu vlastně z indexu dominující akcie ERSTE, které bojují s překonáním silné technické hranice u 35 EUR, je každopádně u nás v přepočtu brzdí dále posilující korunaEUR. Ta jakoby se již začala překvapivě usazovat pod hranicí 23,80 navzdory ponechání výše sazeb ze strany ČNB.

Nejvíce si v týdnu polepšily mimo index PX stojící akcie GEN DIGITAL. Avšak vlastně mimo realitu. Na domovském trhu Nasdaq totiž v pátek začaly mířit strmě na jih. Nejspíše v kontextu reportovaného vlastně meziročně nižšího čtvrtletního čistého zisku a možná i výhledu, když příjmy nemají v tomto čtvrtletí v porovnání vykázat vlastně nárůst.  Investoři na pražské burze, jakoby na propad titulu v zámoří ještě nehleděli, v nadcházejícím týdnu lze tedy očekávat dohánění negativního vývoje.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688