Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  04.02.2023 15:27:08

Příští týden bude pokračovat výsledková sezóna, u nás to bude ve středu Komerční banka

Přelom ledna a února patřil centrálním bankám a výsledkové sezóně. Jak Fed (1.2.) tak ECB či BoE (2.2.) přinesly zvýšení sazeb o 25-50 b.b. a zopakovaly jestřábí rétoriku. Fed potvrdil, že se se sazbami dostane nad 5,0 % a udrží je tam po delší dobu. Lagardeová z ECB uvedla, že další vývoj sazeb bude odvozen od makroekonomických dat, ale na příští zasedání avizovala další zvýšení o 50 b.b. Současně ECB začne snižovat od dubna svoje portfolio dluhopisů (program APP) tempem 15 mld. EUR měsíčně. Výsledková sezóna pokračovala ve smíšeném vyznění. Z očekávaných velkých společností pozitivně překvapila Meta, která vedle lepších, jak očekávaných čísel dodala i lepší jak projektovaný výhled. Titul v reakci na zveřejnění přidal více jak 20 %. Na opačné straně však byly firmy jako Apple, Amazon či Alphabet, které zveřejněnými informacemi trh zklamaly. Trh si ze všech zmíněných informací vybral jen vhodné body pro podporu pozitivního nákupního trendu, což se promítlo i do týdenní výkonnosti finančních aktiv. Konkrétně pak americký index S&P 500 přidal 2,2 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 rostla o 0,9 % t/t. Domácí index PX neotálel a přidal 1,8 % t/t na 1355,1 bodu.

Společnosti na BCPP

ČEZ oznámil výhled pro tento rok, který zahrnuje aktuální predikce cen komodit a nedávno schválené regulace. Management počítá v tomto roce s EBITDA v rozmezí 105-125 mld. a očištěným čistým ziskem 30–40 mld. . Tento výhled počítá s průměrnou realizovanou cenou elektřiny v pásmu 120–160 EUR/MWh, daní z příjmů nad stanovené cenové stropy ve výši 7–33 mld. , daní z mimořádných zisků 20–30 mld. a řádnou daní ze zisku 13–17 mld. . Dlouhodobé cíle pak počítají s EBITDA ve výši 100–110 mld. při zohlednění daně z mimořádných zisků a 125–135 mld. v roce 2030. Na první pohled jsou pro nás zveřejněné informace pozitivní, když jsme počítali s očištěným ziskem v tomto roce do 30 mld. . Také dlouhodobé cíle jsou pozitivnější, než jsme na základě současných cen komodit předpokládali. Titul zakončil týden na 917,5 (-0,3 % t/t).

Moneta dosáhla za čtvrtý kvartál minulého roku čistý zisk ve výši 1 064 mil. (-2 % r/r) a výrazně tak překonala konsensus trhu. Za pozitivním překvapením jsou vyšší výnosy z poplatků a ostatní provozní výnosy v kombinaci s nižšími provozními a rizikovými náklady. Management plánuje na nadcházející valné hromadě navrhnout dividendu ze zisku minulého roku ve výši 8 na akcii, což představuje 79% výplatní poměr a 9,8% hrubý dividendový výnos. Aktualizovaný dlouhodobý výhled pak počítá s čistým ziskem minimálně 4,3 mld. v tomto roce, 4,4 mld. v příštím a 4,5 mld. v roce 2025. V roce 2026, kdy už by neměla být účinná daň z mimořádných zisků, by pak čistý zisk měl vyskočit na minimálně 5,1 mld. . Titul zakončil týden na 82,7 (+2,1 % t/t).

Skupina Rohlik Group podle webu hn.cz oznámila za loňský rok tržby 574 mil. EUR (13,5 mld. ), což znamená nárůst o 33 % oproti roku 2021. Společnost v oznámení neuvedla čistý zisk, avšak zmínila, že navzdory zisku v ČR a v Maďarsku je v celkové provozní ztrátě, neboť mohutně investuje do expanze na další trhy a do automatizace skladových procesů. Podle zakladatele Tomáš Čupra vydělá česká část firmy střední desítky milionů EUR. Rohlik Group spustil loni rozvážku potravin ve Frankfurtu a Bukurešti a letos jej čeká např. Milán. Hospodaření společnosti se pravděpodobně dotkla vysoká inflace a dopady války na Ukrajině, když se Rohlik Group začal ve druhé polovině loňského roku zaměřovat na ziskovost. Ta je i hlavním cílem pro letošní rok. I tak chce firma zopakovat růst tržeb o 33 % a dostat se na souhrnné tržby 0,75 mld. EUR. Společnost také získala nový úvěr od konsorcia ČS, J&T Banky a BNP Paribas. Rohlik Group loni obsloužil 1,5 mil. zákazníků a vyřídil 11 mil. objednávek.

Ve čtvrtek Česká národní banka (ČNB) podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny (2T repo na 7,00 %). ČNB stabilní sazby drží nepřetržitě od konce června. Současně ČNB zopakovala, že je připravena v případě potřeby intervenovat ve prospěch koruny. ČNB představila novou makroekonomickou prognózu, ve které předpokládá mělkou recesi ekonomiky (HDP: -0,3 %) a průměrnou inflaci nad 10 %. Na začátku roku by inflace měla být 15-18 %, pak postupně zpomalit na 7-8 %. Odhadujeme, že ČNB ponechá sazby většinu roku beze změny (2T repo 7,00 %) a začne je pomalu snižovat až na závěr roku (listopad).

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla CTP (342 , +10,7 % t/t). Titul se obešel bez konkrétní firemní informace. Avšak jeho vývoj nebyl výjimkou v rámci evropského realitního sektoru, který těžil ze snižujících se nákladů financování i přes zvýšení sazeb ze strany ECB. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Kofola (252 či -0,4 % t/t). Titul se obešel bez firemních informací a posun akcie připisujeme pouze technickému obchodování.

Výhled na příští týden

Příští týden bude o poznání klidnější jak ten uplynulý, a tak se investoři budou moci soustředit na hlubší analýzu posledních rozhodování centrálních bank a makroekonomických dat. Vedle toho bude pokračovat druhá polovina výsledkové sezóny. Ta však již většinu velkých jmen má za sebou, a tak budou zveřejněná čísla jen pomyslně dotvářet celkový obrázek. Prozatímní vyznění, které neobsahuje výrazně rizikové scénáře tak pravděpodobně nebude mít sílu zviklat současný nákupní apetit investorů.

Ve středu zveřejní svá čísla za 4Q22 Komerční banka. Na úrovni čistého zisku očekáváme meziroční růst o 9 % na 4,6 mld. , který je daný rychlejším růstem provozních výnosů oproti nákladům. Pozornost investorů se bude upínat především k návrhu dividendy za minulý rok a dalším případným informacím směrem k letošnímu roku a dopadu daně z mimořádných zisků. Při 65% výplatním poměru nám vychází dividenda ve výši 60 na akcii (8,1% hrubý dividendový výnos). Celkově očekáváme, že by výsledky mohly být pro cenu akcie podporou.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na páteční data ze spotřebitelského sentimentu měřeného univerzitou v Michiganu na únor (oček. 65,0 po 64,9 bodu m/m). V Německu se zaměříme na pondělní podnikové objednávky za prosinec (oček. 2,0 po -5,3 % m/m), úterní průmyslovou produkci za prosinec (oček. -0,8 po +0,2 % m/m) a čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za leden (oček. 8,9 po 8,6 % r/r). V Číně se zaměříme na páteční spotřebitelskou inflaci za leden (oček. 2,2 po 1,8 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688