muni.cz (Masarykova univerzita)
Školství  |  03.02.2023 00:00:00

Prohlášení rektora Masarykovy univerzity k dění na Pedagogické fakultě MU

Prohlášení rektora Masarykovy univerzity k dění na Pedagogické fakultě MU

Rektor MU Martin Bareš vydává prohlášení k informacím, které souvisejí s děním na Pedagogické fakultě MU. 

Prohlášení rektora Masarykovy univerzity k dění na Pedagogické fakultě MU:

V uplynulých dnech byly publikovány velmi znepokojivé informace naznačující, že na Pedagogické fakultě MU docházelo ke zcela nevhodnému a neetickému chování a jednání ze strany několika pedagogů vůči některým studentkám této fakulty. Podle zatím dostupných informací se jednalo či mohlo jednat o dlouhodobější problém sahající až do roku 2013.

Jako rektor Masarykovy univerzity v prvé řadě musím oznámené chování a jednání důrazně a nekompromisně odsoudit. Považuji je za naprosto nepřípustné a nepřijatelné. A chci jasně a to velmi jasně říci, že podobné incidenty nebudou a nesmí být na jakékoliv součásti Masarykovy univerzity tolerovány.

Pokud jde o konkrétní případy na Pedagogické fakultě MU, tak uvedená podezření na nevhodné chování pedagogů byla již v rámci fakulty dříve prošetřována na základě oznámení z května 2022. Vedení Masarykovy univerzity se případem začalo zabývat bezprostředně po jeho uveřejnění. V návaznosti na to jsem bezodkladně nařídil jak interní prověření dosavadních postupů na Pedagogické fakultě MU v této věci, tak i prošetření konkrétních oznámených případů. Toto prověřování v současné době stále pokračuje; a rád bych všechny ujistil, že na jeho základě budou podniknuty další jasné kroky, které jednak povedou k tomu, aby se podobné situace již nemohly opakovat a aby rovněž byla a to jasně a jednoznačně vyvozena osobní odpovědnost. Současně jsem již také požádal o to, aby byly nezávisle prověřeny a posouzeny aktuální metodiky a postupy pro šetření a řešení podobných případů.

Jako rektor jsem byl nově nastupující děkankou Pedagogické fakulty MU ujištěn, že nové vedení fakulty se problémem velmi intenzivně zabývá a že jsou a budou realizována další nezbytná opatření a kroky.

Masarykova univerzita je organizací čítající deset fakult a dva vysokoškolské ústavy, na kterých studuje a pracuje takřka 40 tisíc lidí. Bohužel proto nikdy nelze předem vyloučit, že v instituci podobné velikosti bude docházet k individuálním pochybením nebo selháním. Jsem nicméně pevně přesvědčen, že naše univerzita jako celek velmi aktivně, dlouhodobě a systematicky pracuje na tom, aby naše akademická půda byla bezpečným, férovým a přátelským prostředím. Jako jedna z prvních vysokých škol v České republice jsme ve spolupráci se špičkovými profesionály v dané oblasti nastavili metodiku, jak v podobných případech postupovat, proškolili jsme specialisty a zavedli systém pro důvěryhodné hlášení a účinné řešení incidentů podobného typu. Paralelně jsme také připravili vše potřebné k ustavení institutu univerzitního ochránce práv (tzv. ombudsmana), což je pozice, na kterou již také bylo před několika týdny vypsáno výběrové řízení a která by měla na úrovni celé univerzity ujednotit metodické řízení ve všech oblastech ochrany práv.

Závěrem bych chtěl jasně říci, že jakékoliv důvodné podezření na chování a jednání podobného typu, jaké se objevilo na Pedagogické fakultě MU, bude na půdě Masarykovy univerzity důkladně prošetřeno, stejně jako další případná oznámení. V tomto smyslu chci také apelovat na všechny, kdo se s podobným nevhodným chováním případně setkali, aby se s důvěrou obrátili na odpovědné pracovníky či na vedení příslušné univerzitní součásti. Zároveň bych rád všechny ujistil, že budu důrazně trvat na tom, aby vždy byly řešeny a vyřešeny všechny případy podobného typu, a že budeme jak ze strany vedení univerzity, tak ze strany vedení fakult a dalších pracovišť nadále společně působit směrem k tomu, aby se všude tam, kde případně existují určité nevhodné stereotypy chování, začala měnit i obecná kultura jednání a komunikace.

Martin Bareš, rektor Masarykovy univerzity

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688