plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  03.02.2023 13:51:25

Masarykova základní škola Plzeň oslavila 100 let od svého otevření

Masarykova základní škola Plzeň oslavila 100 let od svého otevření

Slavnostní setkání (fotografie: M. Pecuch)

Slavnostní setkání (fotografie: M. Pecuch)

Masarykova základní škola Plzeň sídlící na Jiráskově náměstí si v pátek 3. února 2023 připomněla sto let od svého otevření. U položení základního kamene 2. října 1921 byl osobně přítomen i prezident T. G. Masaryk, který vyhověl žádosti obce, aby škola mohla nést jeho jméno. Oslav 100. výročí se zúčastnili také primátor města Plzně Roman Zarzycký a jeho náměstkyně pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová.

„Prošli jste mnoha historickými milníky a vychovali jste velkou řadu dětí. Byli mezi nimi například i cestovatel Miroslav Zikmund či mnohonásobný Zlatý i Český slavík Karel Gott. Ať se vám dál daří, ať jsou ve vaší škole spokojení žáci i pedagogové,“ uvedl mimo jiné při slavnostním setkání primátor Roman Zarzycký a dodal, že město Plzeň, které je zřizovatelem Masarykovy základní školy, ji podpoří v dalším rozvoji a bude dále pokračovat v projektu zvelebování jejího okolí a Jiráskova náměstí.

Slavnostní setkání (fotografie: M. Pecuch)

Náměstkyně primátora Lucie Kantorová připomněla, že v roce, kdy začala Masarykova základní škola s výukou, bylo v tehdejším Československu zahájeno pravidelné rozhlasové vysílání či založeny Československé státní aerolinie. „Vím, že pan ředitel Antonín Herrmann pro tuto školu dýchá, a tak přeji, aby Masarykova základní škola byla úspěšná i nadále a měla žáky, kteří mají zájem o vzdělání i podporu jejich rodičů,“ řekla Lucie Kantorová.

Slavnostní setkání (fotografie: M. Pecuch)

Budova Masarykovy základní školy byla postavena v letech 1921–1923 podle návrhu Hanuše Zápala, jednoho z nejvýznamnějších českých architektů první poloviny 20. století. Původně byla rozdělena na chlapeckou a dívčí část, a ačkoli do dnešních dnů změnila svoji vnější podobu jen nepatrně, svým vnitřním vybavením a potřebnými úpravami se stala školou moderního typu. Díky svým architektonickým kvalitám byla dokonce v roce 2003 zařazena mezi nemovité kulturní památky.

Mezi slavné žáky školy patří mimo již zmiňovaného cestovatele Miroslava Zikmunda a zpěváka Karla Gotta také válečný hrdina Ladislav Světlík, komiksový autor Vlastislav Toman, komik Václav Štekl, výtvarník Václav Malina, vědec Jan Dušek, tenista Tomáš Šmíd či lékař Jindřich Šebor a řada dalších.

„Naši předchůdci, tedy kolegové, v naší škole učili děti v průběhu válek, ekonomických zvratů, střídání politických režimů, zkrátka v časech dobrých i zlých. Jejich odkazu a práce si velmi vážíme,“ řekl ředitel školy Antonín Herrmann. Mezi hosty slavnostního pátečního setkání byl také například její bývalý ředitel a skautská legenda Jan Kacerovský, jenž loni oslavil 90. narozeniny.

Slavnostní setkání (fotografie: M. Pecuch)

U příležitosti 100. výročí otevření školy vyšel almanach, jehož autorem je Miroslav Anton. Kniha představuje 100 let historie školy na pozadí dějinných událostí. V publikaci nechybí ani popis života školy v poslední dekádě, kdy se do něj promítl výrazný rozvoj technologií, koronavirová epidemie s distanční a rotační výukou, společné vzdělávání a příliv žáků z jiných zemí, včetně dětí z okupované Ukrajiny.

„Letošní školní rok je pro nás, jako ostatně pro všechny základní školy, velikou výzvou. Prakticky jsme v počtu žáků dosáhli hraniční kapacity školní budovy. Navzdory tomu pokládáme za samozřejmé udržet hladký provoz školy a vysokou kvalitu výuky, což pochopitelně klade na všechny zaměstnance vysoké nároky,“ poznamenal zástupce ředitele Martin Šimek s tím, že škola věnuje velkou pozornost informatice a robotice a dolaďuje již několik let nabíhající plán zkvalitnění výuky formou vyššího počtu dělených hodin: „Pokračujeme též v realizaci Národního plánu doučování, aby každý žák měl šanci doplnit s naší pomocí své deficity v učivu. Zároveň jsme se ale také vrátili k naší široké nabídce bezplatných kroužků různého zaměření.“

Masarykova základní škola sehrává důležitou roli také v procesu obnovy Jiráskova náměstí a přilehlé klášterní zahrady v plzeňském městském obvodu Slovany. Její žáci se, podobně jako další skupiny obyvatel, stali od počátku součástí přemýšlení o budoucnosti tohoto prostoru. Na nové náměstí a zahradu přispívá grantem 25 milionů korun Nadace Proměny Karla Komárka.

„Nadaci Proměny Karla Komárka pojí s Masarykovou základní školou velmi vřelý vztah. Vždyť s myšlenkou otevřít klášterní zahradu v Plzni-Slovanech veřejnosti přišli její žáci. Ti tak zásadním způsobem přispěli o uvažování o budoucnosti nejen zahrady, ale také Jiráskova náměstí. Naše nadace klade od počátku proměny velký důraz na to, aby se do obnovy prostoru zapojovali všichni, kterých se týká – odborníci, veřejnost, místní spolky a samozřejmě zástupci města a městského odvodu. Přeji škole mnoho štěstí do nové etapy a těším se na novou podobu náměstí a zahrady,“ řekl Luboš Veselý, pověřen řízením nadace.

V úterý 21. února 2023 pořádá Masarykova základní škola den otevřených dveří, a to od 10 do 16 hodin. Zápisy do prvních tříd pro školní rok 2023/2024 se pak konají v pondělí 3. dubna od 13.30 do 18.00 hodin a v úterý 4. dubna od 13.30 do 16.30 hodin.

Editace textu: Hana Josefová

Fotogalerie

Masarykova základní škola Plzeň oslavila 100 let od svého otevřeníMasarykova základní škola Plzeň oslavila 100 let od svého otevřeníMasarykova základní škola Plzeň oslavila 100 let od svého otevřeníMasarykova základní škola Plzeň oslavila 100 let od svého otevřeníMasarykova základní škola Plzeň oslavila 100 let od svého otevřeníMasarykova základní škola Plzeň oslavila 100 let od svého otevřeníMasarykova základní škola Plzeň oslavila 100 let od svého otevřeníMasarykova základní škola Plzeň oslavila 100 let od svého otevřeníMasarykova základní škola Plzeň oslavila 100 let od svého otevřeníMasarykova základní škola Plzeň oslavila 100 let od svého otevření

Zveřejněno: 3. 2. 2023, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688