Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.02.2023 23:19:00

I na Apple byla očekávání příliš silná. Argumentuje chladnoucí ekonomikou i problémy dodávek

Daň za chladnoucí americkou i světovou ekonomiku a problémy s dodávkami součástek. To jsou dva hlavní argumenty, které má technologický lídr Apple pro své kvartální výsledky, které nestačily na očekávání Wall Street. Celkové kvartální příjmy v prvním fiskálním čtvrtletí firmy dosáhly 117,2 miliardy dolarů a nestačily tak na chuť analytiků v anketě Bloomberg konsensuálně na 121,1 miliardy dolarů. Meziroční pokles dosahuje 5,5 procenta. Pokles akcií Apple v reakci na výsledky zhruba 4 %.

Bližší pohled do tržeb: z prodejů iPhonů meziroční pokles o 8,2 % na 65,78 mld. USD při konsensu 68,3 mld. USD. Macy meziročně -29 %! na 7,74 mld. USD (konsensus 9,72 mld. USD). iPady +30 %! meziročně na 9,4 mld. USD (konsensus 7,78 mld. USD). A kategorie nositelné elektroniky alias wearables meziročně -8,3 % na 13,48 mld. USD při konsensu 15,32 mld. USD.

Hrubá marže firmy dosáhla 50,33 miliardy dolarů, což je meziročně o 7,2 % méně a za očekávání dle Bloomberg na úrovni 52,03 mld. USD.

Ani Apple tak nebyl schopen odvrátit zpomalení v tech odvětví, které zasáhlo řadu jeho konkurentů a souputníků. V roce 2022 ochladla poptávka po smartphonech i počítačích, nejsilnější prodejní sezónu pro Apple navíc zasáhla nová vlna covidových restrikcí v Číně. Dodavatelské problémy stojí za dalšími zádrhely v produktovém kalendáři firmy, například co do představení nových Maců a HomePodů.

Zisk na akcii Apple tak dosáhl 1,88 dolarů a také nestačil na očekávání dle Bloomberg na úrovni 1,94 USD/akcie. Před rokem to bylo 2,1 USD/akcie.

Apple neposkytl výhled tržeb pro druhé čtvrtletí. Pokračuje tak v přístupu, který zavedl s covidem a rokem 2020.

"Nadále čelíme vypjatému prostředí, jsme ale pyšní na nejlepší skladbu produktů a služeb v historii a jako vždy zůstáváme zaměřeni dlouhodobě a na vedoucí roli v našich hodnotách a všem, co děláme," shrnul CEO firmy Tim Cook.

Řádné obchodování akcie Apple zakončily před výsledky ziskem 3,7 % na metě 150,82 USD, od počátku roku zpevnily o 16 %. Dle Bloomberg titul pokrývá 46 analytiků, z nichž 36 drží nákupní doporučení, 8 neutrální a 2 prodejní.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688