Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
02.02.2023 18:33:41

Počasí: V pátek největší vichřice, hrozí problémy v dopravě

V pátek a v noci na sobotu zesílí vítr na své vůbec maximální hodnoty v tomto týdnu. Na horách bude mít sílu orkánu, na vrchovinách se objeví nárazy až 100 km/h a i v nížinách bude mimořádně hodně foukat. Zároveň se objeví četné srážky, v nížinách dešťové, od středních až vyšších poloh sněhové. Kombinace velkého vichru, srážek a sněhových komplikací od cca 550 m n. m. (jazyky, závěje) přinese vážné problémy v dopravě. Předem samozřejmě nelze přesně určit, kde nastanou jaké problémy, vzhledem k páteční špičce to však nevypadá dobře. Vítr obecně zesílí ve druhé polovině dne.

Lze očekávat četné pády větví a stromů, lze očekávat dopravní omezení na silnici, železnici, lze očekávat i menší energetické problémy. Největší vítr bude na severních horách. Sněžka asi pohodlně naměří hodnotu orkánu (nad 118 km/h), při těchto nejvýraznějších situacích se spíš očekává, jak moc se náš nejvyšší vrchol přiblíží ke 200 km/h. Pás velmi silného větru vznikne také od Jeseníků přes Orlické hory a Vysočinu směrem k jihozápadu k Novohradským horám (právě kolem 100 - 115 km/h) v největších nárazech. Ojediněle se znovu objeví zimní bouřky.

Od 550 m n. m. leží v Česku celodenní sníh, který komplikuje dopravu vlivem tvorby sněhových jazyků a závějí. Tento problém se v pátek ještě zvětší. Navíc bude hodně srážek a může být minimální viditelnost. V sobotu se začne od severu ochlazovat a v novém týdnu nás čekají mrazy. Ve druhé polovině pátku a noci na sobotu ještě dávejte pozor na další fenomén - intenzivní sněhové přeháňky od 500 m n. m. Tyto sněhové přeháňky náhle prudce sníží viditelnost a sníh se drží na všech površích. V minulosti byly tyto přeháňky důvodem hromadných nehod na dálnicích.

Počasí <a href=3.2.2023" src="https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/59/696059-pocasi-v-patek-nejvetsi-vichrice-hrozi-problemy-v-doprave/2_w660h836.png" width="660" height="836" style="width: 660px; height: 836px;" />

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty