Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.02.2023 18:03:00

Trhy pracují proti Fedu a Nomura čeká návrat ke starému (ne)normálu

Po velkou část roku dělaly trhy v utahování finančních podmínek práci za centrální banku. Nyní pracují „proti“ ní. Podívejme se jak moc a na jedny výjimečné predikce dalšího vývoje sazeb.

Následující graf ukazuje nejen korelaci mezi amerických akciovým trhem a finančními podmínkami, ale také kauzalitu a to dokonce oboustrannou. Akciový trh je totiž sám o sobě vstupem do indexu finančních podmínek (vedle bezrizikových sazeb, rizikových spreadů a měnového kurzu). A na druhou stranu se dá docela bezpečně tvrdit, že je finančními podmínkami ovlivňován.

Trhy pracují proti Fedu a Nomura čeká návrat ke starému (ne)normálu
Zdroj: Twitter

Zhruba do roku 2021 se akciový trh a finanční podmínky chovaly hodně zrcadlově – růst akcií se pojil s uvolňováním finančních podmínek a naopak. Od konce roku 2021 dál už ona symetrie vyprchává – s ohledem na celkovou míru utažení finančních podmínek by akcie „měly být“ mnohem níže. Z aktuálního pohledu je ale zřejmě nejdůležitější, že utaženost finančních podmínek se již řadu týdnů snižuje. Jinak řečeno, sazby jdou stále nahoru, ale finanční podmínky se uvolňují – výše zmíněné faktory jako celek působí tímto směrem.

Podle výzkumu Goldman Sachs americká ekonomika dlouhodobě ztrácí citlivost na sazby, ale citlivost na finanční podmínky tu stále je znatelné. Z tohoto pohledu by tedy vývoj posledních týdnů měl snižovat pravděpodobnost recese, ale také snižovat tlak vyvíjený samotnými sazbami na pokles inflace. Jde tak v určitém smyslu o zrcadlový obraz toho, co se dělo po většinu roku 2022: Tehdy „trhy dělaly práci za Fed“, nyní jí dělají proti němu. Jinak řečeno, finanční podmínky se po většinu roku 2022 utahovaly více, než by odpovídalo samotnému pohybu klíčových sazeb Fedu. Nyní se i přes vyšší sazby uvolňují.

Trhy čekají pokles sazeb už v letošním roce, což výrazně přispívá k onomu uvolňování finančních podmínek. Například Morgan Stanley tvrdí, že k ničemu takovému nedojde. Není sám, kdo hovoří o nějaké formě „vysoko po delší dobu“. Najít konkrétní predikce, které by se kryly s těmi tržními, není zase tak snadné. Ale existují – viz následující graf od Nomury:

Po velkou část roku dělaly trhy v utahování finančních podmínek práci za centrální banku. Nyní pracují „proti“ ní. Podívejme se jak moc a na jedny výjimečné predikce dalšího vývoje  sazeb.  Následující graf ukazuje nejen korelaci mezi amerických akciovým tr
Zdroj: Twitter

Nomura tedy čeká, že sazby se nedostanou nad 5 % a ještě letos zamíří dolů. Očekávání pro rok 2024 jsou pak u této banky svým poklesem ještě razantnější, než je tomu u trhů. Pokud by nešlo jen o cyklický jev, šlo by do značné míry implikují návrat k režimu před rokem 2020. A ten nečeká ani Larry Summers jako jeden z hlavních zastánců teorie (předchozí) dlouhodobé stagnace.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688