EKOSPOL (EKOSPOL)
Hypotéky  |  02.02.2023 15:14:30

Základní úrokové sazby zůstaly beze změn, hypotéky proto v nejbližší době nezlevní

Zájemci o vlastní bydlení, kteří ho chtějí financovat prostřednictvím hypotéky, si musí na jejich zlevnění ještě počkat. Rada České národní banky (ČNB) dnes na svém prvním letošním zasedání opět ponechala základní úrokové sazby beze změn. Dvoutýdenní repo sazba tak už od 22. června loňského roku zůstává na sedmi procentech. Je tak na nejvyšší úrovni od roku 1999. Lombardní sazba, která určuje, za kolik si komerční banky mohou u centrální banky půjčit peníze oproti zástavě cenných papírů, zůstala na osmi procentech. Diskontní sazba, od níž se odvíjí úročení vkladů komerčních bank u centrální banky, zůstala na šesti procentech.

Sazby centrální banky jsou klíčové pro celý trh, protože od nich se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů včetně hypoték. Čím vyšší úroky, tím dražší úvěry na investice a provoz pro firmy či půjčky na bydlení pro domácnosti. Dnešní rozhodnutí centrálních bankéřů tak znamená, že hypotéky, které jsou nejdražší od devadesátých let minulého století, jen tak nezlevní.

To je velmi špatná zpráva pro všechny, kteří chtějí hypoteční úvěr využít pro pořízení vlastního bytu či domu. Kvůli nebývale vysokým úrokům a také přísnějším podmínkám pro posuzování žadatelů platných od loňského jara na hypotéku už nedosáhnou.

Nedostupné hypotéky zásadně ovlivňují realitní trh, protože kupující s hypotékou tvoří jeho podstatnou část. Jen v Praze se na celkových prodejích nových bytů dlouhodobě podíleli padesáti procenty. Loni však tento podíl klesl na deset procent. Reakce byla okamžitá, realitní trh výrazně propadl. Podle statistik společnosti Ekospol se v hlavním městě v loňském roce prodalo jen 2400 nových bytů, což bylo nejméně za 20 let. Zásadní vliv měla právě nedostupnost hypoték.

Problémy však budou mít i desítky tisíc domácností, kterým v letošním roce končí fixace hypotéky. Zatímco často mohou mít úrok kolem dvou procent, nyní průměrná úroková sazba přesahuje šest procent. Reálně to znamená, že jen na hypotečních splátkách zaplatí měsíčně o mnoho tisíc více, ročně se jim splátky mohou zvednout i o více než sto tisíc korun. To je výrazný zásah do rodinného rozpočtu i v normální době, natož nyní, kdy se inflace pohybuje ve dvouciferných číslech a zásadně zdražují i zboží a služby.

Závěr je jednoznačný. Hypotéky v nejbližší době levnější nebudou, a proto se nezlepší ani dostupnosti vlastního bydlení.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688