ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  02.02.2023 11:24:19

Průměrné čisté peněžní příjmy domácností meziročně vzrostly z 220,1 tis. Kč na osobu v roce 2020 na 241,2 tis. Kč v roce 2021, tedy o 9,6 %. - Příjmy a životní podmínky domácností - 2022

STRUČNÝ KOMENTÁŘ

Předkládaná publikace shrnuje výsledky osmnáctého ročníku výběrového šetření Životní podmínky, které se uskutečnilo v první polovině roku 2022. Cílem bylo zmapovat situaci českých domácností v období dotazování a jejich příjmy v roce 2021. Šetření se pravidelně zaměřuje na zjišťování údajů o finanční situaci různých typů domácností, příjmech, kvalitě a nákladech na bydlení, vybavenosti bytů, zdravotních, pracovních a materiálních podmínkách domácností a jejich členů. Šetření tohoto typu probíhá celkem ve 34 evropských zemích. K hlavním výstupům patří informace o podílu osob ohrožených příjmovou chudobou a osob žijících v domácnostech s materiálním nedostatkem.

Všechna data, která souvisejí s příjmy domácností, odrážejí stav roku 2021.

Průměrné čisté peněžní příjmy domácností meziročně vzrostly z 220,1 tis. Kč na osobu v roce 2020 na 241,2 tis. Kčroce 2021, tedy o 9,6 %. Příjmy rostly jak nominálně, tak reálně (o 5,6 %), což znamená, že za své příjmy si mohly domácnosti koupit více zboží či služeb. Z hlediska ekonomického postavení osoby v čele domácnosti se průměrně zvýšily příjmy všem skupinám domácností. Čisté roční peněžní příjmy domácností zaměstnanců činily 256,2 tis. Kč na osobu, tedy o necelých 29 tisíc Kč (12,6 %) více než v roce 2020. Čisté peněžní příjmy v roce 2021 nejrychleji rostly domácnostem zaměstnanců především díky nižšímu zdanění jejich pracovních příjmů v důsledku zrušení tzv. superhrubé mzdy. Menší růst vykázaly v roce 2021 čisté peněžní příjmy domácnosti samostatně výdělečně činných ve výši 263,8 tis. Kč, což je o zhruba 12 tis. Kč (4,6 %) více než rok předtím. I přes pomalejší růst jejich příjmů tyto domácnosti i nadále dosahují nejvyšší nominální úrovně příjmů ze všech sledovaných skupin domácností. Příjmy domácností nepracujících důchodců se meziročně zvýšily o 4,5 % na 201,3 tis. Kč na osobu.

Rok 2021, přinesl v oblasti sociálního zabezpečení a sociálních dávek několik změn. Od ledna 2021 došlo k valorizaci všech vyplácených důchodů (základní výměra vzrostla o 60 a procentní výměra o 7,1 %) a poprvé v historii vycházela mj. z indexů růstu spotřebitelských cen domácností důchodců. Dále došlo k růstu minimální mzdy a všech úrovní zaručené mzdy. Minimální mzda stoupla ze 14 600  na 15 200 za měsíc pro zaměstnance se stanovenou týdenní pracovní dobou v délce 40 hodin. V oblasti podpory rodin s dětmi došlo k navýšení základních výměr přídavků na děti, přičemž navíc na tento příjmově testovaný přídavek měly nově nárok rodiny s příjmem až do 3,4 násobku ŽM. 

Objektivní nárůst peněžních příjmů domácností za rok 2021 však nekorespondoval s tím, jak domácnosti vnímaly své příjmy subjektivně. Zatímco v roce 2021 vycházelo se svými příjmy s velkými obtížemi nebo s obtížemi 12 % domácností, v roce 2022 obtíže připustilo 13,2 % domácností, tj. pokles o 1,2 p. b. Nejvyšší podíl domácností, které se svými příjmy vycházely s velkými obtížemi nebo s obtížemi, byl u domácností nezaměstnaných (53,9 %). Vůbec nejmenší podíl domácností, které vycházely v roce 2022 s příjmy s obtížemi či velkými obtížemi, byl mezi pracujícími důchodci (6,5 %), následovaly téměř shodně samostatně činní (7,8 %) a zaměstnanci s vyšším vzděláním (8,4  %). Na druhé straně klesl (o 1,3 p. b.) podíl domácností, které vycházely se svými příjmy snadno či velmi snadno, a to z hodnoty 20,0 % na 18,7 %.

Náklady domácností na bydlení za rok 2022 činily v průměru 6 820 na domácnost a měsíc, což bylo oproti předchozímu roku o necelých 650 více. Podíl příjmů, které domácnosti vynakládaly na bydlení, se během posledních let snižoval, když příjmy domácností rostly v průměru rychleji než jejich náklady na bydlení. V roce 2022 však tento trendu nepokračoval. Podíl nákladů na bydlení na příjmech činil průměrně 14,9 % a meziročně vzrostl o 0,5 p. b. Obecně se však významně liší podle právní formy bydlení. Pokud domácnost žila ve vlastním domě, představoval tento podíl 11,3 %. Naproti tomu u domácností žijících v pronajatém bytě podíl nákladů na bydlení na příjmech činil 28,2 %. Jejich průměrné náklady na bydlení ve výši cca 10 800 měsíčně byly oproti vlastnickému bydlení takřka dvojnásobné.

růstem nákladů na bydlení došlo i ke zhoršení vnímání těchto nákladů jakožto zátěže rodinného rozpočtu. Zatímco v roce 2021 vnímalo náklady na bydlení jako velkou zátěž 14,3 % domácností, v roce 2022 podíl těchto domácností vzrostl na 17.8 %. Podíl domácností, které vůbec nepovažovaly náklady na bydlení za zátěž, poklesl na úroveň 11,0 %. Velkou zátěž náklady na bydlení pociťovaly nejvíce domácnosti v nájemním bydlení, necelých 30 % z nich.

Ukazatel „Míra ohrožení příjmovou chudobou“, který se počítá jako podíl osob žijících v domácnostech, jejichž příjem je nižší než stanovená hranice ohrožení příjmovou chudobou, dosáhl v roce 2022 úrovně 10,2 %. Hranice ohrožení příjmovou chudobou je určena jako 60 % mediánu ekvivalizovaného disponibilního příjmu domácnosti a zohledňuje velikost a složení domácnosti. Aby domácnost jednotlivce v roce 2022 nespadla pod hranici ohrožení příjmovou chudobou, musel být její čistý měsíční příjem vyšší než 15 571 , domácnost dvou dospělých musela mít příjmy vyšší než 23 356  za měsíc, rodič s dítětem do 13 let musel mít více než 20 242 měsíčně a partnerský pár se dvěma dětmi do 13 let více než 32 698 .

Ukazatel míry ohrožení příjmovou chudobou po loňském poklesu na úroveň 8,6 % se v roce 2022 zvýšil o 1,6 p. b. a dosáhl nejvyšší úrovně od počátku sledování tohoto indikátoru v ČR. V tomto roce se ohrožení příjmovou chudobou týkalo přibližně 1 046,4 tisíc obyvatel České republiky, což je přibližně o 100 tis. osob více, než tomu bylo v roce 2021.

Trvale jsou nejvíce ohroženými skupinami nezaměstnaní, domácnosti tvořené samotným rodičem s jedním či více dětmi a jednotlivci ve věku 65 a starší, a to převážně ženy. Z osob, jejichž převažující ekonomickou aktivitou v průběhu roku 2021 byla nezaměstnanost, jich příjmovou chudobou byla ohrožena téměř polovina (49,0 %). Osob z neúplných rodin s dětmi bylo příjmovou chudobou ohroženo 30,8 % a osob z rodin se třemi a více dětmi 17,6 %. K významnému meziročnímu zvýšení podílu ohrožených osob (o 10 p. b.) došlo u jednotlivců ve věku 65 a více let. Míra ohrožení příjmovou chudobou u nich v roce 2022 dosáhla 37,8 % a po poklesu v roce 2021 se tak prakticky vrátila na úroveň z roku 2020.

Míra materiální a sociální deprivace, která vyjadřuje podíl osob, jejichž domácnosti si z finančních důvodů nemohly dovolit některé věci, služby či požitky, zůstala na úrovni předchozího roku. Podíl osob žijících v domácnostech, které postrádaly nejméně 5 položek ze 13 sledovaných, tvořil 4,8 % domácností. Nejčastěji si domácnosti nemohly dovolit pořídit nový nábytek za opotřebovaný (26,5 %), zaplatit neočekávaný výdaj ve výši 13 600 (17,5 %) nebo týdenní dovolenou pro všechny členy domácnosti (18,0 %). Obdobně jako u míry ohrožení příjmovou chudobou patří mezi nejvíce materiálně a sociálně deprivované nezaměstnaní (35,6 %) a osoby z neúplných rodin s dětmi (16,9 %). Mezi domácnostmi jednotlivců zaznamenaly vyšší míru materiální a sociální deprivace ženy (10,0 %) než muži (5,8 %).

 

 

 


Přílohy

Všechna data publikace (2 MB) ZIP
Metodické vysvětlivky Word PDF
Stručný komentář Word PDF

Tabulky k metodickým vysvětlivkám
Odhady 95% intervalu spolehlivosti základních úhrnů pro soubor domácností a osob Excel PDF
Odhady 95% intervalu spolehlivosti odhadů dílčích úhrnů četností pro soubor domácností Excel PDF
Odhady 95% intervalu spolehlivosti odhadů dílčích úhrnů četností pro soubor osob Excel PDF
Odhady 95% intervalu spolehlivosti pro peněžní příjmy na osobu podle podrobných položek za domácnosti celkem Excel PDF
Odhady 95% intervalu spolehlivosti pro peněžní příjmy na osobu podle zdrojů za skupiny domácností podle postavení osoby v čele Excel PDF
Odhady 95% intervalu spolehlivosti pro čisté peněžní příjmy na osobu podle krajů Excel PDF
Odhady 95% intervalu spolehlivosti pro indikátory, podle vybraných charakteristik Excel PDF

Tab. 1 Domácnosti podle postavení osoby v čele
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
b) Rozdělení domácností a osob podle příjmových skupin (%) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 2 Domácnosti podle decilového rozdělení čistých peněžních příjmů na osobu
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 3 Domácnosti podle decilového rozdělení čistých peněžních příjmů na modif. spotřební jednotku OECD
a) Složení domácností a roční příjmy na modif. spotřební jednotku OECD (%, ) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 4 Domácnosti zaměstnanců a důchodců podle kvintilového rozdělení čistých peněžních příjmů na osobu
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 5Domácnosti podle výše čistého peněžního příjmu ve vztahu kživotnímu minimu
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 6Domácnosti podle počtu nezaopatřených dětí a počtu pracujících členů
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
b) Rozdělení domácností a osob podle příjmových skupin (%) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 7Domácnosti snezaopatřenými dětmi podle počtu pracujících členů
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
b) Rozdělení domácností a osob podle příjmových skupin (%) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 8Bezdětné domácnosti podle pracovní aktivity jejich členů
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
b) Rozdělení domácností a osob podle příjmových skupin (%) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 9 Domácnosti podle druhu domácnosti EU
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
b) Rozdělení domácností a osob podle příjmových skupin (%) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 10 Domácnosti podle pracovní aktivity a stáří osoby v čele
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
b) Rozdělení domácností a osob podle příjmových skupin (%) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 11 Domácnosti podle pracovní aktivity a velikosti obce
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
b) Rozdělení domácností a osob podle příjmových skupin (%) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 12 Rodinné domácnosti podle typu a podle počtu nezaopatřených dětí
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
b) Rozdělení domácností a osob podle příjmových skupin (%) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 13 Domácnosti s pracující osobou v čele podle druhu domácnosti a vzdělání
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
b) Rozdělení domácností a osob podle příjmových skupin (%) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 14.1 Domácnosti podle krajů - 1. část
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
b) Rozdělení domácností a osob podle příjmových skupin (%) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%) Excel PDF

Tab. 14.2 Domácnosti podle krajů - 2. část
a) Složení domácností a roční příjmy na osobu (%, ) Excel PDF
b) Rozdělení domácností a osob podle příjmových skupin (%) Excel PDF
c) Demografické charakteristiky domácnosti a osoby v čele (%) Excel PDF
d) Charakteristiky bydlení a vybavenost domácnosti (%) Excel PDF
e) Subjektivní názory (%)
Excel PDF
Tab. 15 Domácnosti celkem v letech 20172022 Excel PDF
Tab. 16 Osoby 16leté a starší podle pohlaví a rodinného stavu Excel PDF
Tab. 17 Osoby 16leté a starší podle velikosti obce a podle věku Excel PDF
Tab. 18 Osoby 16leté a starší podle pohlaví a nejvyššího ukončeného vzdělání Excel PDF
Tab. 19 Osoby ohrožené chudobou v letech 20172022 Excel PDF
Tab. 20 Míra materiální a sociální deprivace, míra materiální deprivace v letech 20212022 Excel PDF
Zobrazit vše Skrýt

Zveřejněno dne: 02.02.2023
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688