Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
01.02.2023 17:28:26

Počasí: Vítr bude ještě větší. Hory čeká orkán

Tato série vichřic je a bude velmi vytrvalá. A její vyvrcholení se teprve blíží. Přijde v noci z pátka na sobotu. Na horách půjdou nárazy větru možná i přes 140 km/h. Nejvyšší náraz asi klasicky zaznamená Sněžka, uvidíme, jaká nejvyšší hodnota bude naměřena. I v nížinách se objeví nárazy kolem 80 km/h, na vrchovinách až 110 km/h. Noc na sobotu bude velmi "hlučná". Místy mohou popadat stromy, přerušeno může být elektrické vedení. Jelikož síla orkánu je již od 118 km/h, je velmi pravděpodobné, že v noci na sobotu dorazí. 

Noc na čtvrtek bude také velmi větrná, čtvrtek také. Noc na pátek bude přechodně o poznání klidnější a vítr se utiší. To bude ale jen klid před bouří. V noci z pátka na sobotu série vichřic vyvrcholí. V takto prudkém proudění nelze vyloučit bouřku zimního typu. Do toho se nadále budou vyskytovat přeháňky, pod 400 m n. m. většinou dešťové, nad 500 m n. m. sněhové. Nadále se budou tvořit sněhové jazyky, ale až od 600 m n. m. Na horách bude sněžit vydatně. Rána mohou být zrádná i v nižších polohách kvůli náledí.

V pátek bude pršet i ve středních a vyšších polohách. No a začíná být zajímavé, co se rýsuje potom. Modely nadále trvají na propadu velmi studeného vzduchu od severovýchodu do střední Evropy v příštím týdnu. Teploty by pak v noci šly pod -10 °C, přes den by bylo podle stávajících odhadů kolem -5 °C. Zároveň se ale vytratí srážky, takže pod 500 m n. m. asi půjde hlavně o holomrazy. Situaci upřesníme. Tato zima řekne co do nízkých teplot hlavní slovo až na svém konci.

Počasí <a href=3.2.2023" src="https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/16/695816-pocasi-vitr-bude-jeste-vetsi-hory-ceka-orkan/2_w660h836.png" width="660" height="836" style="width: 660px; height: 836px;" />

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty