Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.02.2023 16:29:31

Státní rozpočet započal rok deficitem 6,8 mld. Kč


Pro rok 2023 počítá vláda opět s deficitním rozpočtem, kdy za celý letošní rok by saldo mělo dosáhnout 295 mld. . Podle dat za leden hospodařil v prvním letošním měsíci stát s deficitem ve výši 6,8 mld. . Ve srovnání s loňským rokem se jedná o horší výsledek, tehdy se ale veřejné finance nacházely v rozpočtovém provizoriu, které omezovalo výdaje státu na 1/12 vůči rozpočtu z předchozího roku. Proti roku 2021 je výsledek zlepšením, kdy v předminulém roce dosahoval deficit po prvním měsíci více jak 30 mld. . Historicky bylo lednové hospodaření spíše otázkou kladných čísel a za posledních 15 let je to teprve potřetí, kdy je první výsledek v roce záporný.

Proti situaci před rokem došlo k nárustu jak na straně výdajů, tak na straně příjmů. Zkreslení na výdajové straně vedlo k výraznějšímu růstu, o 14,4 % (+17,5 mld. ). Příjmová strana rostla o 5,4 % (6,8 mld. ).



Na příjmové straně
je zajímavé inkaso daně z přidané hodnoty, které rostlo „jen“ o 6,0 % (+2,0 mld. ). Zatímco směrem vzhůru tlačí výběry především vysoká inflace, negativně se projevuje klesající poptávka, která se i právě kvůli vysokým cenám dostala vůči loňskému roku pod tlak. K tomu se přidal i efekt menšího počtu pracovních dní. Z pohledu mzdové dynamiky je pak zajímavá složka příspěvků z pojistného na sociální zabezpečení, která na rozdíl od daně z příjmu není dotčena legislativními změnami. Objem zde meziročně rostl o 7,0 % (+3,6 mld. ), což vzhledem k srovnatelné míře nezaměstnanosti naznačuje i zhruba jakým tempem v lednu rostly nominální mzdy.


Na straně výdajů lze také narazit na některé zajímavé položky. O 14,3 % (9,4 mld. ) rostly běžné transfery podnikatelům. Zde se již projevují první kompenzace za dodávky elektřiny a plynu z důvodu zastropování cen. Zajímavý je i výrazný nárůst výdajů na obsluhu státního dluhu z 1,9 mld. na 9,8 mld. . Ten je dán zejména vyplácením výnosů protiinflačních dluhopisů, kdy největší popularitu získala poslední emise z roku 2021.  Další emise již byly pozastaveny.

Celkově výsledky z prvních měsíců roku patří mezi méně vypovídající, kdy některé položky zůstávají více rozkolísané O to více, když v první části loňského roku hospodařil stát v rozpočtovém provizoriu. Letošní deficit (-295 mld. ) by měl podle nejnovější prognózy MF ČR odpovídat 4,2 % HDP a celkový dluh státu by se měl prohloubit na 45,8 % HDP. Podobný vývoj očekáváme i v rámci naší prognózy. Pod 3 % by se podle nás deficit mohl dostat již v roce 2024.


Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:46  Makro: Smíšený vývoj cen výrobců Research (J&T BANKA)
Út   9:05  Ranní okénko - Bude budoucnost německé ekonomiky nadále vnímána s optimismem? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:02  Únorová inflace v Česku pod eurozónou Research (Česká spořitelna)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688