Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Reality  |  01.02.2023 13:37:26

Stavební trh čeká rok stabilizace. Češi položí základy 17 tisíc rodinných domů


Rok 2023 bude pro stavebnictví obdobím postupné stabilizace. Po enormním růstu poptávky po stavebních materiálech, kterou trh nestíhal uspokojit, a jejím následném ochlazení se podle generálního ředitele společnosti Wienerberger Kamila Jeřábka vrátíme ke stabilnějšímu tempu výstavby. Z analýzy dat firmy se dá predikovat, že během letošního roku lidé položí základy zhruba 17 tisíc rodinných domů.

Wienerberger nečeká tak strmý propad stavebního trhu, jaký přinesla finanční krize z roku 2008. Zásobník schválených projektů na následující měsíce je totiž už teď na rekordní úrovni. „Během letošního roku lidé položí základy zhruba 17 tisíc rodinných domů. Poptávka po stavebních materiálech by se pak na základě výpočtů měla stabilizovat již ve druhé polovině letošního roku díky postupnému snižování úrokových sazeb hypoték. To učiní novostavby opět dostupnější většímu počtu investorů,” komentuje situaci Kamil Jeřábek.

Nasbíraná data společnosti Wienerberger podle Kamila Jeřábka ukazují, že rok 2023 bude pro stavebnictví rokem útlumu a zejména postupné stabilizace. „Zmíněná stabilita se projeví především v dostupnosti a rozmanitosti materiálů, v plynulosti zásobování a také v dostatečné kapacitě řemeslníků. Nedostatek vstupních surovin, se kterým se stavební firmy i svépomocníci museli ještě relativně nedávno potýkat, se stane minulostí,” pokračuje Kamil Jeřábek. 

Od následujících měsíců společnost očekává postupný návrat tempa výstavby na předcovidová čísla. Především během pandemie totiž nastal stavební boom, který se týkal rekonstrukcí i novostaveb. Následoval pokles poptávky po stavebních materiálech. V segmentu rodinných domů až o 30 procent, u bytových domů pak mezi 10 - 15 procenty

První pozitivní signál jsme zaznamenali již v posledním kvartálu loňského roku. Ten po předchozím poklesu poptávky přinesl opětovný nárůst počtu žádostí o kalkulaci spotřeby stavebních materiálů Porotherm a Tondach na úroveň předchozích let,” říká generální ředitel společnosti Wienerberger Kamil Jeřábek. 

Mimo standardní produkty se do popředí zájmu Wienerbergeru dostávají i nová řešení, která pomáhají v budoucích domech šetřit energiemi, či snižovat uhlíkovou stopu a náklady na práci během stavby. Proto se Wienerberger mimo stávajícího portfolia produktů věnuje i vyvíjení nových řešení, ať už se jedná o produktové inovace nebo automatizaci staveb.

Zdroj: TZ Wienerberger s.r.o.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Reality:

Po   9:57  Milorad Mišković: Ceny rezidenčních nemovitostí v nejkvalitnějších pražských... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Po   8:39  Dostupnost bydlení: kdo umí, ten staví Research (Česká spořitelna)
Čt 13:46  Pražské flexibilní kanceláře vloni hrály prim. I v evropském kontextu Tisková zpráva (Tisková zpráva)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688