mpo.cz (MPO)
Z regionů  |  31.01.2023 10:39:08

Popularizace technického vzdělávání a komunitní energetika. Témata návštěvy ministra Síkely v Jihočeském kraji

Popularizace technického vzdělávání a komunitní energetika. Témata návštěvy ministra Síkely v Jihočeském kraji


Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se zúčastnil jedné z dalších zastávek pojízdné učebny techniky. V té si žáci mohou vyzkoušet nejnovější technologie jako je 3D tisk nebo virtuální realita. V rámci návštěvy Jihočeského kraje jednal ministr se zástupci české firmy na kovovýrobu ASPERA a vystoupil na debatě ke komunitní energetice v Hluboké nad Vltavou.


Díky pojízdné učebně techniky mohou žáci poznat jak teorii, tak praxi z oblasti současných moderních technologií. Hlavní výhodou speciálně upravené a vybavené učebny je, že může navštívit v podstatě jakoukoliv školu v České republice. „Dostatek kvalifikovaných zaměstnanců pro technické obory je jednou z našich priorit. A jsou to právě žáci, kterým musíme ukázat, že oblast techniky a moderních digitálních technologií je zajímavá nejen obsahově, ale také z hlediska prestiže a finančního ohodnocení,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Pojízdná učebna techniky je nákladní automobil plný technologií, zábavy a kreativity. Žáci si vyzkouší například 3D tisk, virtuální realitu nebo se dozví zajímavé informace o udržitelnost, energiích nebo elektromobilitě.“

„Děti se seznámily s novou technologií, kterou běžně k dispozici nemají. Je na nich vidět, jak je takové technologie zajímají a baví. Žáci se zúčastnili také kariérového poradenství, které jim pomůže ve výběru budoucího zaměstnaní,“ říká ředitelka základní školy a mateřské školy v Malšicích Kristina Zůbková s tím, že popularizace technického vzdělávání a praktická ukázka je cestou, jak probudit v žácích zájem.

Pojízdná učebna techniky bude v únoru v Libereckém kraji a v březnu se vypraví do kraje Královéhradeckého. Od spuštění projektu dosud se do něj zapojilo 144 škol, více než 3000 žáků základních škol a 1100 učitelů. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nově k projektu spustilo web www.technikadoskol.cz. „Na webu jsou dostupné veškeré informace, včetně formuláře, prostřednictvím kterého se mohou školy registrovat do projektu. Školy z celého Česka vybíráme tak, aby v každém kraji proběhl stejný či podobný počet projektových dnů. Vyšší šanci mají právě menší školy, které jsou například daleko od krajských měst, či jsou jiným způsobem znevýhodněné a zpravidla si na svých školách nemohou dovolit pořídit takové technologie, jaké vozíme v pojízdné učebně,“ říká hlavní koordinátor projektu z MPO Tomáš Hamberger.

V rámci návštěvy Jihočeského kraje ministr navštívil českou firmu na kovovýrobu ASPERA v Českých Budějovicích, kde s jejími zástupci probíral důsledky energetické krize a aktuální témata. V Hluboké nad Vltavou pak Síkela vystoupil na debatě ke komunitní energetice, které se zúčastnili zástupci podnikatelů, starostů a občanů. „Komunitní energetika přinese velké změny a pro MPO je jednou z priorit. Novela umožní rozvoj takzvané komunitní energetiky, která pomůže domácnostem, obcím i firmám usnadnit výrobu vlastní energie především z obnovitelných zdrojů. Bude možné veškerou vyrobenou energii sdílet mezi odběrnými místy, která budou členy energetického společenství a už nebude nutné posílat přebytky vyrobené energie zpět do sítě,“ říká ministr. Diskutovalo se ale i o vládní pomoci v čase energetické krize, výsledcích českého předsednictví i dalším rozvoji obnovitelných zdrojů energie.


Galerie


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688