Redakce (Bydlet.cz)
Energie  |  31.01.2023 10:24:23

Pět tipů na chytré úspory energií nejen pro firmy

Pět tipů na chytré úspory energií nejen pro firmy

Zima ve druhé polovině ledna ve střední Evropě opět udeřila, v době energetické krize se nyní hodí úspory jakéhokoliv charakteru. Spotřebu energií musí regulovat a optimalizovat zejména průmyslové firmy, máme nejen pro ně několik tipů jak dosáhnout co nejlepšího poměru cena/výkon v otázce úspor.

1. Pravidelná kontrola spotřeby

Dohled na tok energií se vyplatí firmám i domácnostem. Ušetřit cenné finanční prostředky mohou živnostníci i velké společnosti. „Vnímáme aktuální požadavky zákazníků na okamžité řešení v úsporách energií. Pravidelné vyhodnocování jejich spotřeby je základním předpokladem úspěchu,” říká ředitel OKIN FACILITY CZ Jaroslav Vaněk s tím, že k optimalizaci spotřeby v současnosti výrazně pomáhají i moderní IoT technologie.

2. Detailní analýza údajů

Energetický management významně pomáhá snižovat množství nadbytečné energie. Je třeba ale zůstat s nohama pevně na zemi a nemít nerealistická očekávání. „Nejsme Chuck Norris, nemožné na počkání prostě neumíme. Posloupnost měřit – analyzovat - optimalizovat má svou logiku, kterou zatím neumíme zkrátit. Co měříme, můžeme řídit. I když často nemáme okamžitá zázračná řešení, je prospěšné, aby klienti začali měřit. Čím dříve začnou, tím dříve budou v budoucnu šetřit. Naše řešení postavené na IoT a prostředí umožňující vizualizace a reporting měřených parametrů je připravené na využití v téměř jakémkoli prostředí ať výrobních, administrativních nebo síťových objektů,” míní odborník.

Analýza nákladů za energie je pro firmy tím, čím je pro pacienty lékařská diagnóza. Na jejím základě lze stanovit úspěšnou energetickou „léčbu”. Analýza se skládá z několika fází. „Nejdříve se vždy zaměříme na analýzu celkového rozsahu energetického procesu dané společnosti a revizi energeticky náročných technologií. Pak následují analýzy jejich dodavatelů energií, výstupů z realizovaných energetických projektů a následně přijatých opatření. Na základě této hlubší analýzy dodáme konkrétnímu klientovi na míru šitý návrh optimalizace,” doplňuje Vaněk.

3. V průmyslu se úspory vyplatí nejvíc

Český průmysl má ve světě dlouhodobě dobrý zvuk např. díky výrobě aut či sklářství. Právě skláři spoléhají na masivní přístup k energiím, bez nichž by jejich skvosty nikdy nevznikly. Úspory přijdou vhod zejména průmyslovým společnostem, nicméně mají přínos téměř pro všechny byznysové hráče. „Největší příležitost k úsporám v oblasti energií spatřujeme zejména v průmyslovém sektoru nebo v odvětvích, která se neobejdou bez energeticky náročných výrobních technologií. Jedná se např. o ocelárny, sklárny či strojírenský a chemický průmysl obecně,” doplňuje odborník .

Jak dochází k úsporám energií v průmyslových firmách v praxi? „U jedné firmy produkující součástky jsme pomohli s optimalizací chodu výroby, významně tak ušetřila. Nainstalovali jsme čidla, která zjistila, že přes noc běží kompresory, když se nic nevyrábí. Vedení o tom nevědělo. Nechtěný noční chod zrušilo, a tak díky nám ušetřilo stovky tisíc korun,” říká generální ředitel OKIN FACILITY Václav Trávník.

4. Sázka na moderní technologie

Energetický management v poslední době dělá mílové kroky kupředu i díky zapojení moderních technologií. Strojové učení je jednou z nich. „Machine learning skýtá mnoho současných i budoucích příležitostí a výzev. Konkrétním příkladem je nabídka instalace různých bezdrátových typů senzorů pro dálkové řízení kvality výrobního či pracovního prostředí, monitoring spotřeby různých energetických médií a v neposlední řadě profesionální software zobrazující dashboard i detailní analýzu výstupů ze sledovaných dat,” uzavírá Vaněk.

5. Topte a větrejte s mírou, sviťte rozumně

Ideální teplota pro práci v kancelářích je okolo 20 °C, v průmyslových provozech to může být i o čtyři stupně méně. Pokud se dá v kancelářích regulovat teplota na termostatu, může její snížení o jeden stupeň znamenat i úsporu více než pěti procent z celkových výdajů na energie.

Intenzivní větrání během topné sezóny spíše připomíná energetické harakiri. „Nejlepší je větrat krátce a intenzivně. Z pohledu úspor energií nejlepším řešením je zhruba na 10 minut vpustit do místnosti čerstvý vzduch ještě před zapnutím topení,” radí odborník.

Když v kancelářích vyměníte klasické žárovky za jejich moderní LED verze, dosáhnete až 80 procentních úspor energií. A to se při jejich mnohem delší výslovnosti skutečně vyplatí, byť jejich pořizovací cena je vyšší.

28.02. 15:56  věra (Evička novotná)
31.01. 11:14  Hraběcí rady (FKus)

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688