Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  31.01.2023 09:11:52

Předběžný odhad tuzemského HDP potvrdil mělkou recesi, koruna mírně ztrácí a vyhlíží zasedání Fedu - Rozbřesk

Dnešní předběžný odhad HDP za poslední čtvrtletí roku 2022 potvrdil propad tuzemské ekonomiky do recese. Podobně jako ve třetím kvartále, kdy ekonomika odepsala mezikvartálně 0,2 %, zaznamenal reálný HDP mírný pokles o 0,3 % (náš nowcast indikoval -0,3 % q/q). Jak však sama čísla naznačují, jedná se o mělkou, resp. technickou recesi, kterou nelze srovnávat např. s hlubokým pandemickým pádem v roce 2020.

V rámci předběžného odhadu sice ještě nebudeme znát příspěvky jednotlivých složek HDP, slabší hospodářský výkon však půjde opětovně na vrub spotřebitelské poptávky. Útraty domácností klesají v reálném vyjádření již čtyři kvartály v řadě a vzhledem k vysoké inflaci a rekordní erozi reálných příjmů se na tom zřejmě nic nezměnilo ani na konci minulého roku. Ostatně maloobchodní tržby kreslí podobný obrázek a stejně nepříznivá zůstává i nálada spotřebitelů, které trápí nejen pokles životní úrovně, ale i přetrvávající nejistota.

Na druhou stranu, hlubšímu ekonomickému propadu zřejmě zabránil solidní výkon tuzemského průmyslu. Přestože i ten začíná pociťovat pokles poptávky, jednotlivé podniky stále ještě disponují relativně vysokým počtem nezpracovaných objednávek z předchozích měsíců. Dobrou zprávou bylo pro tuzemské podniky i postupné rozvolnění napětí v globálních dodavatelských řetězcích. Celkově proto předpokládáme, že slabá domácí poptávku byla na konci minulého roku alespoň částečně kompenzována vyššími čistými vývozy.

Spotřebitelská poptávka dle našeho názoru zůstane pod tlakem i na začátku tohoto roku, proto předpokládáme, že se mělká recese protáhne až do konce prvního čtvrtletí. Ve zbytku roku by již mělo dojít k postupnému oživení ekonomiky společně s odezníváním inflačního šoku a také příznivějším vývojem v zahraničí. Právě lepší kondice evropské ekonomiky se nakonec může ukázat jako překvapivě silný růstový impuls pro tuzemskou ekonomiku, ať již díky zklidnění situace na energetických trzích nebo pozitivním efektům otevření čínské ekonomiky


*** TRHY ***

Koruna

Koruna měla včera tendenci mírně ztrácet a seanci zakončila nad 23,80 EUR/CZK. Česká měna má před sebou náročný týden, který otestuje její (zdánlivou) nezdolnost. Předběžný odhad tuzemského HDP by dnes sice neměl korunový trh významněji rozhodit (viz úvodník), problematičtější však mohou být blížící se zasedání Fedu a ECB. Zvláště od prvně jmenovaného čekáme relativně jestřábí rétoriku, která může vést k vyšší averzi k riziku, která se koruně rozhodně líbit nebude (viz včerejší FX Strategie).

Eurodolar

Averze k riziku roste s blížícím se zasedáním Fedu a ECB, což se projevuje i na eurodolaru, který klesá. Připomeňme, že k náladě nepřispěly i údaje o HDP za čtvrtý kvartál v Německu. Ekonomika našeho souseda nakonec nepatrně poklesla, což v jistém smyslu i předznamenává výsledek za celou eurozónu, který bude zveřejněn dnes dopoledne.

Kromě toho však měly být odhaleny i data za německou inflaci, což by nás velmi přiblížilo k přesnému odhadu lednové inflace i za celou eurozónu. Německý statistický úřad však překvapivě oznámil, že kvůli technickým problémů zveřejní inflaci až příští týden. Vrcholem dnešního odpoledne tak mohou být americká čísla v podobě indexu pracovních nákladů, která jsou pro Fed nejdůležitějším údajem o mzdách, jež předurčují inflaci v sektoru služeb. Tempo růstu pracovních nákladů zřejmě zpomalí - teď půjde o kolik. Pokud tempo nezpomalilo, tak to bude po dolar záminka k dalším ziskům.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

10.04.2024Koruna nad 25,40 EUR/CZK a vyhlíží tuzemskou inflaci ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
19.12.2023Koruna mírně ztrácí a vyhlíží zasedání ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
11.12.2023Eurodolar vyhlíží zasedání Fedu a ECB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
23.10.2023Nervózní trhy vyhlížejí zasedání ECB a americké HDP ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688