mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  30.01.2023 16:05:00

Před demontáží reaktorů v litevské jaderné elektrárně Ignalina

Před demontáží reaktorů v litevské jaderné elektrárně Ignalina

30.01.2023 / 15:50 | Aktualizováno: 30.01.2023 / 16:05

Jaderná elektrárna Ignalina podepsala 11. ledna 2023 dva kontrakty na návrh technologie vyřazování dvou jaderných reaktorů z provozu. Technologii demontáže reaktorů bude vyvíjet konsorcium vedené společností Westinghouse Electric Spain (dceřiná společnost americké Westinghouse Electric) sestávající dále z Jacobs Slovakia s.r.o. a Litevského energetického institutu, a také konsorcium vedené francouzskou společností Electricite de France, sestávající dále ze společnosti Graphitech. Odhadované náklady jsou 11 mil. EUR (bez DPH). Projekt je financován Evropskou komisí společně s Centrální agenturou pro řízení projektů (CPVA).

Předběžné smlouvy s dodavateli byly podepsány koncem prosince 2022 na dobu čtyř let, maximální cena každé předběžné smlouvy činí 5,5 mil. EUR (bez DPH). Projekční služby pro technologie demontáže reaktorů budou poskytovány ve dvou etapách. Během první etapy bude vypracován koncept demontáže reaktoru. Každý dodavatel navrhne dvě inženýrská řešení pro vyřazení reaktorů z provozu a nakládání s odpady. JE Ignalina po konzultaci se zainteresovanými stranamiEvropskou komisí, Ministerstvem energetiky Litevské republiky a CPVA – vyhodnotí navržené možnosti a vybere nejlepší koncept, na jehož základě budou zakoupeny technické návrhy a licenční služby pro demontáž reaktorů. Práce druhé etapy (technologický projekt, bezpečnostní zpráva a další dokumenty) zaměřené na další rozvoj vybraného konceptu demontáže reaktorů budou pořízeny samostatným nákupem po dokončení realizace uzavřených předběžných kontraktů.

Vyřazení dvou nejvýkonnějších reaktorů typu RBMK-1500 z provozu je prvním projektem demontáže takové jaderné elektrárny v celosvětové praxi. Ruské reaktory typu RBMK-1500, postavené v 80. letech minulého století, byly v té době nejvýkonnější na světě. Jejich demontáž v JE Ignalina by měla začít v roce 2028. Na tyto práce JE Ignalina vypíše samostatná výběrová řízení, která budou financována z prostředků programu EU Ignalina. Litva se při vstupu do EU zavázala svoji jedinou jadernou elektrárnu, která je na Západě považována za nebezpečnou, uzavřít. Elektrárna byla odstavena na konci roku 2009 a její uzavření by mělo být dokončeno do roku 2038.

Projekt demontáže reaktorů v JE Ignalina by mohl představovat zajímavou příležitost i pro české subdodavatele.

Pro více informaci sledujte veřejné zakázky publikované v litevštině na portálu veřejných zakázek nebo kontaktujte obchodně ekonomický úsek Velvyslanectví České republiky ve Vilniusu (Dr. Kristina Karvelyte, tel. +370 5 266 10 56).

Dr. Kristina Karvelyte, ekonomický specialista, Velvyslanectví České republiky v Litvě

JE Ignalina

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688