Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
29.01.2023 16:13:30

Počasí zazlobí. Vichřice, srážky, na horách závěje

Modely potvrdily, že do střední Evropy míří prudké dynamické západní až severozápadní proudění. Ve vrcholné části zimy to obvykle znamená velký vítr, četné srážky, a to zejména na horách a vrchovinách, kde zapůsobí návětrný efekt. Teplota nebude dostatečně nízká, aby sněžilo ve všech polohách. Od 400 m n. m. ale sněžení převládne a od 500 m n. m. se bude tvořit sněhová pokrývka. Od 600 m n. m. budou typické podmínky pro vznik sněhových jazyků a závějí. Kolem hor a vrchovin bude nevlídné zimní počasí s dopravními komplikacemi. V nížinách bude padat déšť se sněhem nebo déšť, odpoledne bude nad nulou a srážek bude všeobecně méně.

Tento typ počasí možná vydrží až do víkendu. Velký vítr bude snižovat pocitovou teplotu pod bod mrazu. V kombinaci s větrem unášenými srážkami bude počasí představovat zatím největší zátěž pro imunitní systém za tuto zimu. Na horách napadnou vysoké desítky cm sněhu, na vrchovinách až 25 cm. Tento typ povětrnostní situace býval dříve častější a uměl vydržet značnou část zimy. Na horách díky takovým situacím leželo velké množství sněhu. Nyní se bude alespoň ukládat cenná voda na horách pro jarní tání. Moc sněhu v naší krajině totiž v této zimě zatím neleželo.   


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude proměnlivá, převážně velká oblačnost. Od severozápadu občasné sněžení či sněhové přeháňky, na horách trvalejší a místy vydatnější, pod 400 m n. m. i srážky smíšené či dešťové. Teploty 0 až 4 °C.

úterý bude oblačno, místy občas sněžení, na horách srážky vydatnější, pod 400 m n. m. i déšť. Teploty 0 až 4 °C.

Ve středu bude oblačno, místy sněhové přeháňky, na horách srážky trvalejší, pod 500 m n. m. i déšť. Teploty 2 až 6 °C.

Od čtvrtka bude většinou velká oblačnost, občas přeháňky, střídavě od 500 m n. m. a střídavě jen na horách sněhové. Přechodně i trvalejší srážky na frontálních systémech. Teploty 0 až 6 °C.

Počasí <a href=31.1.2023" src="https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/9/695109-pocasi-zazlobi-vichrice-srazky-na-horach-zaveje/2_w660h836.png" width="660" height="836" style="width: 660px; height: 836px;" />

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty