Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.01.2023 12:01:06

Pražská burza díky akciím ČEZ vzrostla již šestý týden v řadě. Před zahájením výsledkové sezóny se dostala nejvýše od června


Pražská burza dle indexu PX prožila výrazně pozitivní týden. Každý den posilovala a páteční seance znamenala již šestou ziskovou seanci v řadě. Index PX tak v týdnu v souhrnu poskočil o 3,94 %, tedy zaznamenal jen o dvě setiny slabší výsledek než v úvodním letošním týdnu. Značným rozdílem však nyní bylo, že více než index PX přidala nezvykle jen jedna emise.

Hlavním motorem totiž byly akcie ČEZ, které svým dvouciferným posunem předvedly nejlepší týden od loňského května. Tehdy přidaly dokonce takřka 14 %. Pro zajímavost možno dodat, že v následujícím týdnu pak ale naopak odepsaly 7,5 %. Byly nicméně výše, když oddychovaly z nárůstu nad 1 170 . Zatímco tehdy jejich severní směrování ovlivňovaly rostoucí ceny elektřiny, nyní nové reálné podněty vlastně nepřišly. Že stát usiluje o restrukturalizaci firmy je totiž známo měsíce a bylo to opakováno již dříve v úvodu tohoto roku. Jedinou novinkou bylo projednávání legislativní úpravy, která by vlastně umožnila státu na valné hromadě snáze prohlasovat příp. rozdělení firmy. Návrh změny zákona nicméně nebyl legislativní radou vlády doporučen. Akcie ČEZ se každopádně na pražské burze rázem dostaly do čela letošní výkonnosti s téměř pětinovým posunem.

 

Podporovatelem indexu byly ještě solidně rostoucí bankovní tituly. Akcie KB, coby na pražské burze opět druhé nejobchodovanější, setrvávaly nadále také v intradenní volatilitě. V pátek vyrovnaly letošní maxima, a pokud se neukáží jako rezistence, můžeme se dočkat dalšího severního směrování směrem k listopadovým maximům. Akcie ERSTE předchozí rezistence ve Vídni prorazily a míří tak směrem k hranici 35 EUR. Ta je u titulu velmi výraznou technickou hranicí, která se v minulosti pro titul několikrát ukázala jako stopka. V porovnání o drobek více v týdnu posílily akcie MONETA, které se tak po předchozím oddychu nasměrovaly zpět k růstovému směrování, resp. navrátily se zpět k několikaměsíčním maximům. I u tohoto titulu tak své nyní může sehrát technika, potažmo hospodářské výsledky.

Čtěte také: Akcie Komerční banky loni výrazně přilákaly domácí retailové investory, přibylo jich přes 10 tisíc

indexu PX přidaly již jen akcie KOFOLA, které nicméně nadále oscilují u předchozích hodnot. Rovněž tedy vyčkávají, kam se dále vydat. Před reportem hospodářských výsledků se přes rezistence u 22,80 USD zatím nedaří na domovském Nasdaq posunout akciím GEN Digital. Od jejich debutu u nás je v přepočtu výrazně negativně ovlivňuje dále posilující koruna. K dolaru zaznamenala nová téměř roční maxima již až u 21,75.

Hned tři tituly svou cenu z týdenního pohledu nezměnily. Za zmínku stojí akcie PILULKA, které právě v týdnu předvedly nevídanou celistvou šňůru stagnace obchodování za 750 .

Nejztrátovějším titulem týdne se nakonec staly akcie PHOTON ENERGY, když firma nejspíše přerušila odkup vlastních akcií. V pondělí od ní totiž nepřišel tradiční report o nákupech z předchozího týdne. Titul se nakonec ocitl zpět u letošních minim. Nadále zatím ale setrvává v úzkém obchodním pásmu.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688