Patria (Patria Finance)
Volby  |  28.01.2023 15:57:59

Prezidentem Petr Pavel, počtem hlasů překonává Zemana - Volební finále online

Novým českým prezidentem byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve finále podle již jednoznačných propočtů z průběžných volebních výsledků porazil bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Pavel má po sečtení 98 % okrsků 57,95 % hlasů. Dosavadní prezident Miloš Zeman, který bude ve funkci do 8. března, dostal v roce 2018 ve druhém kole 51,36 procenta hlasů a v roce 2013 pak 54,8 procenta. Pavel už po sečtení tří čtvrtin okrsků získal ve finále více hlasů než v prvním kole, Babiš o 400.000 hlasů za svým ziskem z prvního kola zaostával. Ve volbě prezidenta podle predikce agentur STEM a STEM/MARK pro CNN Prima News zvítězí generál ve výslužbě Petr Pavel. Jeho očekávaný zisk bude údajů po sečtení hlasů z poloviny okrsků 58,24 procenta hlasů. Stejný výsledek pro Pavla předpokládala společnost Blindspot AI. Předsedu opozičního hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše tak čeká v prezidentské volbě podle prognóz porážka. Výsledky jsou průběžně zveřejňovány na volebním webu. Sledujte s námi online.

Prvního kola letošních prezidentských voleb se před dvěma týdny zúčastnilo rekordních 68,24 procenta z osmi a čtvrt milionu voličů. Nynější účast by podle dosavadního vývoje hlasování mohla být ještě vyšší. Při prezidentských volbách před pěti lety přišlo závěrečný duel rozhodnout 66,6 procenta voličů. Vítězem prvního kola byl někdejší představitel české armády a NATO Pavel, který získal 1,98 milionu hlasů. Expremiéra, předsedu a poslance ANO Babiše předstihl zhruba o 23.000 hlasů, což byl nejtěsnější výsledek v historii přímých prezidentských voleb. O tom, zda Pavel výhru zopakuje, rozhodnou nejen jeho voliči z prvního kola, ale i voliči čtveřice méně úspěšných kandidátů, kteří ho podpořili. Babiš podobnou podporu od zbývajících dvou kandidátů z prvního kola nezískal. Předsedu ANO jako svého nástupce doporučil dosavadní prezident Miloše Zeman.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688