Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  27.01.2023 16:28:23

Pravděpodobnost recese a sazby, které by se měly dostat nad inflaci

Index ekonomických překvapení od Citi v USA již nějakou dobu klesá, ale v Evropě se zvedá. A třeba Jeffrey Kleintop ze společnosti Charles Schwab se domnívá, že evropské akcie již mají medvěda za sebou a vydaly se býčím směrem (viz poslední Perly týdne). Předpovídat lepší výkony evropských akcií se po finanční krizi zas a znova nevyplácelo, možná nyní nastává tolikrát předpovídaný posun. Stejně jako třeba u hodnotových akcií (relativně k růstu). Co ta americká ekonomika a recese?

1. Pravděpodobnost recese: O recesi v USA se mluví již poměrně dlouhou dobu, občas jsem tu psal, že jde o určité prokecávání se do ní. V ekonomice totiž funguje řada sebenaplňujících se proroctví. Můžeme na to namítnout, že nyní tu je zejména Fed a jeho utahování cílené na dosažení inflačního cíle. Jenže i víra v to, že inflace neklesne bez recese, je prvním krokem k dalšímu sebenaplňujícímu se proroctví. Co data? Dnešní první graf ukazuje pravděpodobnost recese, kterou v JPMorgan počítají na základě několika skupin proměnných:
1
Zdroj: Twitter

Graf se vyznačuje absencí popisků osy x, ale není tak těžké odhadnout, že prudké růsty pravděpodobnosti se pojí s recesemi po internetové bublině, s rokem 2008, s rokem 2020 a nakonec se současným vývojem. Na extrémech nyní, vyjma finančních indikátorů, nejsme, ve svém konci křivka dokonce zamířila dolů, ale o nějaké vyloženě růstové vody určitě nejde.

2. Konsenzuální recese, GS proti:
Na letošní recesi podle druhého grafu na rozdíl od konsenzu stále nevěří v Goldman Sachs, ale podobných názorů je více. Ekonomové této banky se domnívají, že i v nejutlumenějším prvním čtvrtletí dosáhne tempo růstu 0,7 %, konsenzus ve druhém předpovídá červená čísla. Ani podle něj by ale nemělo jít o nějaký prudký propad.
2
Zdroj: Twitter

3. Vše se točí kolem inflace:
Případná recese je a bude úzce propojena s inflací. Současné nastavení „psychologie“ u Fedu je stále jasně nastaveno na „cokoliv bude třeba“ na snížení inflace hodně blízko cíli. Recese vykreslená výše popsaným konsenzem by tu k nějakému myšlenkovému posunu zřejmě nevedla. V GS navíc tvrdí, že i ona predikovaná ne-recese by stačila na pokles inflace pod 3 % zhruba v polovině letošního roku:
3
Zdroj: Twitter

K poslednímu grafu ještě poznámka týkající se sazeb: Můžeme slyšet, že Fed s cyklem zvedání sazeb v minulosti neskončil nikdy dříve, než se sazby dostaly nad inflaci. S ohledem na poslední graf to můžeme v případě opakování stejného mustru reformulovat tak, že „ne dříve, než inflace klesla pod sazby“.

Jinak řečeno, na to, aby sazby byly i nyní na konci cyklu nad inflací, by podle predikcí GS již za pár měsíců stačilo, aby sazby dosáhly něco nad 3 %. To není potvrzení toho, že trhy správně očekávají obrat ke snižování sazeb v druhé polovině roku. Spíše poznámka k tomu, že i kdyby se sazby musely opět dostat nad inflaci, nemusí to implikovat jejich další prudký růst.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688