Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Akcie v ČR  |  27.01.2023 10:16:00

Akcie ČEZ citelně rostou kvůli spekulací o jeho rozdělení a zestátnění. US experti jsou ale zdrženlivější, vyhlíží výrazný propad akcií


Akcie energetické společnosti ČEZ si včera na pražské burze připsaly zhruba 4,5 procenta, to je nejvíce od loňského 20. října. Poprvé od 6. října 2022 tak uzavřely nad hranicí 900 korun za akcii, konkrétně na úrovni 915 korun. Dnes po začátku obchodování vyskočily až na hodnotu 930 korun za akcii (což je jejich absolutně nejvyšší cena rovněž od 6. října 2022), pak ale část zisku odevzdaly. 

Do značné míry stojí za markantním růstem ceny akcií ČEZ, který citelně předčí vývoj souhrnného indexu evropských energetik, spekulace, že Fialova vláda v tichosti připravuje rozdělení podniku. A že stát by v takovém případě nabídl menšinovým akcionářům v rámci výkupu akcií zajímavý „bonusnad tržní cenou. 

Spekulaci dala zřetelnější obrysy včerejší informace člena rady Petra Bezoušky, že legislativní rada vlády v rovině paragrafů „připravuje půdu“ právě pro rozdělení ČEZ. Projednávala totiž včera novelu zákona o přeměnách obchodních společností a družstev. „Ke schválení rozdělení ČEZ má stačit 85 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě,“ informuje na svém facebookovém profilu Bezouška. Dosud je třeba 90 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. 

Realita valných hromad ČEZ je ovšem taková, že snížení na 85 procent by mělo stačit k tomu, aby si stát sám schválil rozdělení podniku. To proto, že vlastní přibližně 70procentní balík akcií ČEZ a vzhledem k roztříštěnosti menšinových akcionářů by to zřejmě dostačovalo k ovládnutí valné hromady. 

Premiér Petr Fiala před dvěma týdny pro ČTK uvedl, že stát zamýšlí získat větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou. Už loni na jaře se spekulovalo o tom, že rozdělením ČEZ by stát mohl plně ovládnout část podniku zodpovídající za jadernou energetiku nebo výrobu a cenotvorbu elektřiny a potenciálně také její distribuci. Stát by to dle tehdejších propočtů vyšlo minimálně na 200 až 250 miliard (viz zde). Počítá se totiž s přirážkou pro menšinové akcionáře. Ta třeba v případě loni schváleného zestátnění „francouzského ČEZ“, společnosti EdF, činí více než 40 procent nad cenou akcie v okamžiku oznámení nabídky odkupu. 
Druhá část rozděleného ČEZ, zahrnující například segment obnovitelných zdrojů, by zřejmě zůstala v alespoň částečném vlastnictví soukromého kapitálu a dále by se s ní obchodovalo na burze.

Právě vidina přirážky k výkupní ceně včera mocně poháněla akcie ČEZ k několikaměsíčnímu maximu. Experti jsou však zdrženlivější. Svoji analýzu vyhlídek podniku včera zveřejnila Česká spořitelna. Cílovou cenu akcií ČEZ, tedy nejpravděpodobnější cenu za dvanáct měsíců, snížila z 920 na 917 korun. Doporučuje akcie podniku pouze „držet“, tedy ani neprodávat, ale ani nenakupovat. 

Americká banka Morgan Stanley začátkem ledna snížila dvanáctiměsíční cílovou cenu ČEZ z více než 1000 korun na pouhých 690 korun. Jejím doporučením je snížení zastoupení akcií ČEZ v portfoliu.

První zákulisní informace o tom, že vláda připravuje konkrétnější kroky vedoucí k potenciálnímu rozdělení ČEZ se přitom objevily už loni v prosinci, před Vánoci. Morgan Stanley už tedy také mohla při stanovení svého doporučení s touto informací pracovat.     


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

27.01. 16:12  Bonus je lakadlo ale… (Honza)
27.01. 13:53  Bonus je lakadlo ale… (Jogurt)
27.01. 11:54  To jako vážně (Rimr)
27.01. 11:27  To jako vážně (BS)
27.01. 11:23  Naivita (Dacan Strom)

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688