Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Komodity  |  27.01.2023 06:01:27

Cena zemního plynu v USA dále klesá. I přes zlevnění také v Evropě mají Američané plyn v porovnání zhruba jen za sedminu ceny

Cena amerického zemního plynu na komoditních burzách zamířila ve čtvrtek dále výrazně na jih. Prorazila hranici 3 USD a ocitla se až u hladiny 2,70 USD za MMBTu. Jen od počátku roku tak plyn v Americe zlevnil o více než třetinu a dostal se na nejnižší úroveň za téměř dva roky. Připomenout lze loňská letní maxima, kdy se jeho cena přiblížila na dohled dokonce hranici 10 USD. Každopádně pro lepší cenové srovnání s Evropou, kde se zemní plyn obchoduje místo MMBTu v MWh, nutno zmínit konverzní poměr. Na získání 1 MWh plynu je nutno koupit zhruba 3,41 MMBTu. V přepočtu v USA zkrátka MWh plynu aktuálně stojí již méně než 9,30 USD. Tedy v přepočtu těžko uvěřitelných ani ne 205 .

Díky i přetrvávajícím nadprůměrným zimním teplotám také v Evropě cena zemního plynu zamířila v úvodu roku dále níže. Oproti minulým měsícům jsou příznivější ceny znát nejen na spotovém trhu, ale i u dlouhodobých kontraktů. Ceny se dokonce již dostaly poměrně výrazně pod stanovený vládní strop 2 500 /MWh (3 025 /MWhDPH). Kontrakt pro příští rok se u nás cenově blíží hranici 65 EUR/MWh, v aktuálním přepočtu zhruba 1 550 /MWh (cena bez DPH). Pro rok 2025 se pak cena dostala pod 54 EUR/MWh (pod 1 300 ), tedy téměř na polovinu vládního stropu.

Kdo využívá spotových cen, zaplatí oproti cenám v úvodu zimy zhruba již jen polovinu. Zkrátka na vnitrodenním trhu u nás cena v lednu nepřesáhla 78 EUR/MWh (cca 1 900 ), tedy zdaleka nedosáhla vládního stropu. Nejlevnější ceny šlo vysledovat dokonce i pod hranicí 54 EUR/MWh.

Dodavatelé začínají vývoj cen na burze zohledňovat ve svých cenících

Při pohledu na webové stránky dodavatelů lze u řady z nich nalézt nové lednové ceníky. Například innogy v ceníku platném od 20. ledna nabízí u produktu „Start 12“ cenu za samotný plyn pod 2 300 /MWh (bez DPH). E.on pak v ceníku platném od 16. ledna u produktu „Variant PRO 24“ snížil ceny rovněž pod „strop“ 2 500 /MWh, resp. u větších odběrů domácností se cena přibližuje k hranici 2 300 . Na trhu s plynem další velký hráč ČEZ zatím na zmiňovaný cenový vývoj vydáním nových ceníků nereagoval.

Kdo z dřívějška nevyužívá historicky levnější fixaci ceny plynu, tedy zatím oproti vládnímu stropu prostor ušetřit u dodavatelů příliš nemá. Obdobně jako lze historicky pomalou reakci vysledovat při příp. zlevňování pohonných hmot u řady řetězců čerpacích stanic, podobně lze vlastně nahlížet i na dodavatele energií. Ti se nyní evidentně snaží participovat na stanovených vládních stropech. Pokud ceny plynu na burze nedoznají obratu zpět výrazněji výše, jistě se však v následujících měsících dočkáme ceníkově mnohem příznivějších cen, než je vládní strop.

Okomentovat na facebooku



Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688