mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  26.01.2023 12:04:21

Situace na trhu s léky se postupně stabilizuje. Do Česka tento týden dorazila také urychlená dodávka 100 tisíc balení antibiotik.

mzcr.cz

Situace na trhu se díky zvýšeným dodávkám léčiv i klesající poptávce postupně uklidňuje. Do lékáren budou příští týden distributory zaváženy napříč skupinami antibiotik nejen mimořádné dodávky, ale i ty plánované, které se daří urychlovat. Ministerstvo zdravotnictví už minulý týden uvedlo, že se podařilo zajistit mimořádnou dodávku antibiotik ze států Evropské unie. Jedná se o antibiotika, která jsou registrovaná v některém jiném členském státě Evropské unie. Vláda udělila souhlas se stanovením dočasné úhrady z veřejného zdravotního pojištění, která bude platit od 1. února 2023.

Situace na trhu se postupně uklidňuje. Spolu s náměstkem Dvořáčkem pravidelně jednáme se zástupci distributorů, výrobců léčiv i lékáren, což vede nejen k mimořádným dodávkám a urychlení těch plánovaných, ale také v dlouhodobém horizontu i posílení dodávek léků tak, abychom v budoucnu případným výpadkům mohli lépe předcházet nebo jejich dopady minimalizovat, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka, který vede pracovní skupinu k řešení nedostatku léčiv, by se situace okolo nedostatku léků měla brzy začít zlepšovat. „Podařilo se výrazně, asi o měsíc, urychlit dodávku některých léků, především antibiotik s obsahem amoxicilinu a kyseliny klavulánové. Více než sto tisíc balení z těchto plánovaných dodávek je již v Česku v distribuci a do konce týdne by měly být tyto léky v lékárnách. Situace se začíná stabilizovat,“ doplnil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Stabilizaci trhu očekáváme v řádu několika týdnů. Do té doby však vždy bude i v případě chybějícího antibiotika k dispozici dostatek alternativ z dané antibiotické skupiny. Ministerstvo zdravotnictví také na základě situace na trhu průběžně přistupuje k zákazu reexportu u léčiv, kde hrozí nedostatek přípravků pro české občany.

Ministerstvo zdravotnictví také připravuje legislativu, jejíž navržení vládě očekává v březnu. Kromě povinnosti mít k dispozici zásoby léčiv pokrývající aspoň dva měsíce dodávek je také navrhováno mimo jiné i razantní zvýšení trestů za neúplnou a neprůkaznou evidenci léčivých přípravků v lékárně.

Státní ústav pro kontrolu léčiv rovněž vede na svém webu seznam internetových stránek s nelegální nabídkou léčivých přípravků. Poskytovatel připojení k internetu na území České republiky má od 1. 1. 2022 povinnost zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným v seznamu.


Odbor komunikace s veřejností
Mgr. Ondřej Jakob, ředitel odboru komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688