Jihočeský kraj (kraj-jihocesky.cz)
Školství  |  26.01.2023 00:00:00

Dana Drábová mezi studenty. V Dukelské vznikl nový energetický obor

Zájem o studium oborů blízkým elektroenergetice je na vzestupu. A rozhodně to nemá souvislost pouze se současnou energetickou krizí. Jde o trend dlouhodobý, protože práce v elektroenergetice je oprávněně považována za velmi stabilní a perspektivní.

„Zájem o studium fyzikálních oborů je skutečně vzestupu a co je také pozitivní, přibývá zde žen. Stále více mladých lidí si uvědomuje, že práce v elektrotechnice má obrovskou budoucnost. Atraktivita těchto studijních směrů je už taková, že si školy své studenty dokonce už mohou i vybírat,“ uvedla v této souvislosti předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová, která už několik let pravidelně vyjíždí se svými přednáškami mezi jihočeské středoškoláky.

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická (SPŠSE) Dukelská v Českých Budějovicích dokonce ve spolupráci s Jihočeským krajem Skupinou ČEZ otevřela v letošním školním roce zcela nový obor Elektroenergetika a elektrické stroje. „Tento obor je určen pro přípravu nových pracovníků pro Temelín a další elektroenergetické firmy. Jen do prvního ročníku jsme přijali 24 ze zhruba 50 uchazečů. Nyní nás další přijímací zkoušky čekají a nepochybujeme, že opět bude z koho vybírat,“ konstatoval ředitel školy Jaroslav Koreš.

Vystoupení šéfky českého jaderného dozoru a vysokoškolské pedagožky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze si vyslechlo zhruba 300 studentů VOŠ, SŠ a Centra odborné přípravy Sezimovo Ústí, Střední průmyslové školy strojní a stavební (SPŠSS) v Táboře, gymnázií v Táboře, Sezimově Ústí a cirka 110 studentů Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické (SPŠSE) Dukelská a gymnázií Jírovcova, Česká a J. V. Jirsíka v Českých Budějovicích. Přibližně pětinu všech účastníků tvořily dívky.

Přestože přednáška na českobudějovické „průmyslovce“ byla určena studentům čtvrtých ročníků přítomných škol, prodral se na ni i třeťák Vít Pavlíček. „Energetika mě mimořádně zajímá a nechat si utéct přednášku paní Drábové bych si nikdy neodpustil,“ svěřil se student.

Přítomné středoškoláky současně oslovil i personalista Skupiny ČEZ Pavel Šimák, který představil nejen možnosti různých forem stáží či studijních pobytů v Jaderné elektrárně Temelín, ale i budoucnost práce v ČEZ. Mluvilo se o uplatnění na stávajících i nově přípravových blocích. Mimo jiné připomněl, že od loňského září se dvě absolventky Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze a Západočeské univerzity v Plzni připravují na práci operátorek temelínských bloků. „V ČEZ jsou dobří technici vždy vítáni,“ řekl posluchačům Šimák.

Plnohodnotné operátorky sekundárního okruhu některého ze dvou bloků jaderné elektrárny se stanou po dvouleté přípravě a získání potřebných kvalifikací. Po následné tříleté praxi a dalších kvalifikačních testech mohou přejít na posty operátorek primárního, čili jaderného, okruhu. „Navíc z velína jsou otevřené dveře na další expertní a manažerské pracovní pozice a případné budování profesní kariéry,“ doplnil Šimák.

Specialisté ČEZ jsou už mezi středoškoláky jako doma. Skupina má vybudovanou stabilní síť spolupracujících vysokých a středních škol. V rámci Jihočeského kraje se jedná o 14 středních škol, v celé České republice pak o více než sedm desítek středních a 15 vysokých škol.

 

Čt, 26.01.2023 - 09:56 Bc. David Hocke
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688