Redakce (Bydlet.cz)
Daně a účetnictví  |  26.01.2023 10:52:01

Nastává čas daně z nemovitosti. Týká se i vás? Udělejte si jasno s tímto přehledným průvodcem

Blíží se konec ledna a s ním i uzávěrka pro daňové přiznání k dani z nemovitostí. Patříte-li mezi vlastníky staveb nebo pozemků, je nejvyšší čas vyjasnit si, zda a jak se vás tato povinnost týká. Daň z nemovitých věcí totiž musí zaplatit téměř každý její majitel, ne vždy však musí podávat daňové přiznání. Proč ale lidé v Praze platí více než v Aši a jak na to, když má nemovitost více majitelů? Pojďme se podívat na daň z nemovitých věcí z blízka.

Princip této daně je veskrze jednoduchý: pokud jste koupili, zdědili nebo dostali nemovitost, případně došlo ohledně vámi vlastněných nemovitostí ke změnám, jako je stavební povolení, zahájení výstavby nebo kolaudace stavby, musíte do 31. ledna podat daňové přiznání. Do něj uvedete nemovitosti, které vlastníte k 1. lednu, a do 31. května pak musíte daň zaplatit na základě složenky, kterou finanční úřad zasílá.

Jestliže se během následujícího roku nic na uvedeném stavu nezmění, následující rok již přiznání podávat nemusíte. „Přiznání se podává finančnímu úřadu podle adresy nemovitosti. Takže pokud vlastníte nemovitosti ve více krajích, musíte podat dvě přiznání a každé odevzdat každému kraji zvlášť,“ upozorňuje Jana Jáčová, šéfka a zakladatelka firmy UOL Účetnictví. „Když se na stavu v uplynulém roce nic nezměnilo, příští rok vám finanční úřad vyměří daň podle předešlého přiznání. Finanční úřad většinou posílá složenky s údaji k platbě, není to ale jeho povinnost,“ dodává.

Co obec, to jinak vysoká daň

Na jakou částku se s nově nabytou nemovitostí psychicky připravit? „U běžných nemovitostí k bydlení jde většinou jen o několik set, nejvýš několik tisíc korun. Oproti tomu podnikatelské komplexy mohou na této dani zaplatit i statisícové částky,“ říká Jana Jáčová. Výše daně se však může u zdánlivě stejného objektu lišit – každá obec si totiž daň může upravovat pomocí koeficientů. Zpravidla ale platí, že ve větších obcích je daň vyšší, nejvyšší je pak pochopitelně na území hlavního města.

Například za byt o výměře 50 m2 můžete v jedné části Prahy na dani zaplatit 610 , v jiné městské části 1 220 a například ve středočeských Milovicích by se za stejný byt zaplatilo 244 ,“ dodává pro ilustraci Jana Jáčová.

Jak vyplnit přiznání?

K platbě daně se dá přihlásit snadno. Na webových stránkách finanční správy najdete formulář, případně si ho můžete na úřadě osobně vyzvednout, a po vyplnění ho odevzdáte finančnímu úřadu. Nejjednodušším způsobem je vyplnění elektronického formuláře prostřednictvím portálu Moje daně. Během vyplňování totiž dochází k průběžné kontrole s protokolem chyb, takže by měl být výsledek naprosto v pořádku. Hotové přiznání ve formě PDF si můžete vytisknout a doručit na finanční úřad, případně ho lze podat i elektronicky.

Více vlastníků, více řešení

Co když má ale jedna nemovitost více majitelů? Modelovou situací mohou být sourozenci, kteří zdědili část domu. „Mohou si vybrat ze dvou možností. Buď daň přizná a zaplatí jeden spoluvlastník za všechny, nebo každý podá přiznání sám za sebe a zaplatí každý zvlášť,“ vysvětluje Jana Jáčová a pro úplnost dodává: „Jestliže máte družstevní byt, nemusíte si dělat starosti, daň musí zaplatit družstvo coby majitel.

A na závěr ještě něco k výjimkám. Ačkoli v naprosté většině musí daň zaplatit vlastník, například u pozemků zatížených právem stavby platí daň stavebník, v určitých případech uživatel, nájemce nebo tzv. pachtýř, typicky subjekt, který si pronajímá a obdělává zemědělskou půdu pro zisk.

Pokud vlastníte určitý typ lesů nebo vodní plochu, ve které nechováte ryby, pak se vás tato daň netýká. Stejně tak jsou od ní osvobozeny nemovitosti sloužící neziskovým organizacím, školy, muzea, knihovny, zdravotnická a sociální zařízení a další typy nemovitého majetku.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
28.03.2024  Musí OSVČ skutečně podat přiznání vždy datovou schránkou? Tisková zpráva (Tisková zpráva)
28.03.2024  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688