Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  25.01.2023 23:36:05

25. ledna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street

Akcie ve Spojených státech během dne převážně ztrácely, ke konci obchodování se jim ale podařilo velkou část ztrát smazat. Podporou pro trh byly výsledky hospodaření některých firem.

Index Dow nakonec přidal 0,03 % na 33 743,84 bodu, širší index S&P 500 klesl o ,02 % na 4 016,22 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,18 % na 11 313,36 bodu. Index volatility VIX nakonec klesl o 0,63 % na 19,08 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva bazické body na 3,445 %. Ceny ropy se zvýšily o čtvrt procenta, zlato zdražilo o půl procenta a stříbro zpevnilo o procento. Bitcoin na konci dne přidával více než tři procenta a obchodoval se za zhruba 23 690 USD.

S&P 500 25. 1. 2023

Technologický index ztrácel například kvůli společnosti Microsoft (-0,59 %). Ta jako první velká technologická firma zveřejnila čtvrtletní výsledky hospodaření a její výhled investory zklamal. Na obchodování ale měly vliv také výpadky některých služeb firmy.

V USA se rozjela výsledková sezóna za čtvrté čtvrtletí. Hospodářské výsledky zveřejnilo 95 společností z indexu S&P 500. Z toho 67 % jich překonalo očekávání, což je podle společnosti Refinitiv výrazně pod průměrem za poslední čtyři čtvrtletí. Analytici nyní očekávají, že celkový zisk firem z indexu S&P 500 klesne meziročně o tři procenta. Na počátku ledna přitom počítali se snížením jen o 1,6 %.

Akcie výrobce letadel Boeing (+0,26 %) zvrátily počáteční pokles, protože firma sice prohloubila za loňský rok ztrátu, ale vykázala první kladný peněžní tok od roku 2018 díky dodávkám komerčních letadel.

Nejdůležitější středeční události na amerických trzích

  • Americký výrobce elektromobilů Tesla (ve středu +0,38 %) investuje přes 3,6 miliardy dolarů do rozšíření svého výrobního komplexu v Nevadě. Součástí investice budou dva nové závody, jeden na výrobu nákladních elektromobilů Semi a druhý na výrobu nového typu bateriových článků. Oznámila to firma. Nové závody vytvoří kolem 3 000 pracovních míst.
  • Výdaje na reklamu na sociální síti Twitter se v prosinci meziročně propadly o 71 %, protože řada významných podniků omezila inzerci na této platformě po jejím převzetí miliardářem Elonem Muskem. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů výzkumné společnosti Standard Media Index. Pokles tak zrychlil ve srovnání s listopadem, kdy se podle SMI výdaje snížily o 55 %.
  • Některé služby americké softwarové společnosti Microsoft (ve středu -0,59 %) postihly problémy, výpadky zaznamenali například uživatelé komunikační platformy Teams a e-mailové služby Outlook. Podle serveru Downdetector hlásily potíže tisíce lidí z celého světa.
  • Zaměstnanci britského Amazonu (ve středu +0,89 %) poprvé stávkovali za lepší pracovní podmínky a vyšší finanční ohodnocení. Americký internetový prodejce se podle nich lépe chová i k robotům. Zaměstnancům se nelíbí, že firma jim v létě navrhla zvýšit mzdu o 50 pencí na hodinu. Nazývají to výsměchem.
  • Americká společnost Walmart (ve středu -0,48 %) zvýší startovní hodinovou mzdu pro americké zaměstnance na 14 dolarů z 12 dolarů. Největší maloobchodní řetězec na světě se potýká s nedostatkem zaměstnanců a konkurence platí více. S odkazem na sdělení firmy zaměstnancům o tom napsal deník The Wall Street Journal.
  • Společnost Chevron (ve středečním after-marketu +3, 0 %) oznámila zvýšení dividendy a nový program odkupu vlastních akcií v objemu 75 miliard USD. Program odkupů bude spuštěn 1. dubna  a jeho objem při současných cenách představuje zhruba pětinu tržní kapitalizace firmy. Dividenda vzroste z 1,42 USD na 1,51 USD na akcii a bude vyplácena od 10. března.
  • Společnost Meta Platforms (ve středečním after-marketu -0,2 %) oznámila, že po dvouletém zákazu opět "pustí" na své sítě Facebook a Instagram bývalého prezidenta a možného kandidáta v dalších volbách Donalda Trumpa.

Výsledková sezóna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688