Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
24.01.2023 18:29:17

Počasí: V nížinách přes den nad nulou, zima od 600 m n. m.

Přestože v Česku napadl podruhé za tuto zimu sníh na většině území, teploty jsou nyní pod 600 m n. m. nadnulové a sníh pod touto hranicí rychle mizí. Podobně tomu bude v dalších dnech. Odpoledne bude nadále nad nulou v nižších polohách. Rána budou naopak převážně mrazivá, proto může vznikat ojedinělé náledí. Srážky budou v dalších dnech v drtivé většině sněhové. Zároveň však velmi slabé. Sněžení bude místní a velmi jemné. Bude připomínat spíš zmrzlé mrholení. Ojediněle může být mrholení i klasické kapalné, od 600 m n. m. tak může namrzat.

Výraznější srážky by se měly dostavit kolem víkendu. Na horách budou v dalších dnech super podmínky pro zimní sporty. Sezóna je tak alespoň prozatím zachráněna. Nejvíce přírodního sněhu je na hřebenech Krkonoš - 80 cm. Na Lysé hoře v Beskydech je jen něco pod 80 cm. Následují Jeseníky a Králický Sněžník - kolem 50 až 55 cm. Šumava hlásí lehce nad 25 cm a Krušné hory 20 cm. Na druhou polovinu ledna to není moc. Vysočina má až 20 cm, ale sníh si pomalu sedá a lehce taje. 

V dalších dnech budou odpolední teploty v Česku shodně -2 až 2 °C. Na jihovýchodě budou až 4 °C. V noci a ráno naopak čekejte minima 0 až -5 °C. Pokud se vyjasní, tak na sněhové pokrývce bude až -8 °C. Tyto teploty by se podle aktuálních výhledů neměly měnit. Je to taková slušná zima, ale až od středních poloh. Nížiny jsou bohužel už postupně bez sněhu. Od středních poloh pozor za volantem, některé úseky mohou namrzat. 

Počasí 26.1.2023

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty