Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  23.01.2023 09:07:38

Ranní okénko - Z eurozóny dorazí tento týden zejména předstihové ukazatele, z USA výsledek HDP


Zatímco první část týdne bude patřit spíše ekonomickým datům z Evropy, druhé polovině týdne budou dominovat Spojené státy. V rámci eurozóny půjde především o předstihové ukazatele – v úterý vyjdou PMI indexy, více sledovaný bude také středeční Ifo index z Německa. V USA kromě předstihových ukazatelů dorazí i reálná data, nejsledovanější bude čtvrteční údaj ohledně růstu HDP za poslední kvartál loňského roku. Veškeré odhady analytiků začínají plusem a hlavní otázkou tak tentokrát nebude „jestli“ ale „o kolik“. Sentiment na trzích se pravděpodobně bude točit dále okolo budoucí měnové politiky, a horší než očekávaný výsledek by tak ve výsledku mohl být přijat lépe, jelikož by indikoval možné rychlejší ukončení cyklu zvyšování sazeb a následně i dřívější uvolňování měnové politiky. Kromě ekonomických dat bude tento týden v plném proudu také výsledkové sezóna. Z nejsledovanějších firem bude reportovat zítra Microsoft, ve středu Tesla, ve čtvrtek pak Mastercard nebo Visa.

Dnes vychází průzkum ohledně lednové spotřebitelské důvěry v eurozóně. Očekáváno je proti konci loňského roku mírné zlepšení, stále ale s náladou relativně hluboko pod dlouhodobým průměrem.

V úterý přijde jediný tuzemský zápis do ekonomického kalendáře díky konjukturálnímu průzkumu od ČSÚ. Prosincový výsledek ukázal opětovné zhoršení jak u spotřebitelů tak podnikatelů. V řadě evropských zemí ale dochází k opatrnému návratu optimismu, a i u české lednové statistiky tak teoreticky může dojít k mírnému zlepšení. Z Evropy a USA dorazí PMI indexy. Očekávání analytiků jsou vesměs nastavena tak, že v Evropě by mělo docházet k mírnému zlepšení, v USA naopak ke kosmetickému zhoršení.

Ve středu vychází německý Ifo index. Část sledující budoucí očekávání je obecně považována za jeden z nejlepších předstihových ukazatelů ohledně budoucího růstu německého HDP. Od zářijového dna index bez přestávky roste, podobný vývoj je očekáván i v lednu. Přesto hodnota patrně ještě dále zůstane pod svým dlouhodobým průměrem.

Ve čtvrtek přijde nálož amerických dat, nejsledovanější ale bude výsledek vývoje ekonomiky za Q4’22. Mediánový odhad počítá s anualizovaným růstem o 2,7 %, který lze zjednodušeně přeložit jako mezikvartální růst o zhruba 0,6-0,7 %

V pátek týden budou uzavírat další čísla z USA, nejzajímavější bude statistika osobních příjmů a výdajů. U výdajů lze na základě čísel z maloobchodu usuzovat mírný pokles, kdy analytici za prosinec očekávají první meziměsíční pokles od poloviny loňského roku.


Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

27.02.2024Ranní okénko - Dnešní den nabídne zejména data z USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
29.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, vycházejí výsledky HDP a inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688