ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  23.01.2023 08:30:58

Škoda auto v lednu citelně zdražuje. Celková inflace v lednu zřejmě opětovně poroste směrem k 18%

Inflace tak pravděpodobně v lednu vyskočí do blízkosti 18 % - více než jsme původně očekávali a lehce méně, než v tuto chvíli komunikuje ČNB.

Škoda Auto oznámila, že v lednu také přidá “pár polínek” pod inflační kotel a zvýší ceny svých vozů častokrát o desítky tisíc korun. Zdražení vozů, které ČSÚ monitoruje při sestavování indexu spotřebitelských cen, se pohybuje mezi 4-10 %. Pokud budeme předpokládat, že zbytek trhu půjde v lednu nahoru o 5 % a ojeté automobily přibližně o 3 %, může celá sekce “pořízení dopravních prostředků” v lednu zdražit okolo 4 %. Před rokem v lednu to přitom bylo “pouze” o 1,5 % a pořízení automobilů se tak v lednu zařadí k “tahounům” meziroční inflace.

Ta pravděpodobně v lednu vyskočí do blízkosti 18 % - více než jsme původně očekávali a lehce méně, než v tuto chvíli komunikuje ČNB. Tím hlavním tahounem budou bezesporu ceny elektrické energie, u kterých vyprchá efekt energetického úsporného tarifu a současně velká část klientů poskočí vzhůru na zastropované ceny. Efekt bude umocněn tím, že klientům s nízkým a vysokým tarifem vzrostou oba dva tarify na stejný cenový strop (nízký vzroste percentuálně výrazněji). Navíc po změně vah může v lednu výrazněji vzrůst váha elektrické energie ve spotřebitelském koši.

Na druhé straně plyn pravděpodobně nemusí být v lednu takovým tématem - energetický úsporný tarif se ho netýká a značná část klientů byla již v prosinci nad zastropovanými cenami a v lednu je proto může čekat zlevnění. Zlevňovat dál lehce mohou i pohonné hmoty nebo imputované nájemné. To však těžko vykompenzuje zdražování v ostatních částech spotřebitelského koše v čele s elektřinou, která může dovést CPI k meziměsíčnímu růstu přes 6 %.

To jsou vše samozřejmě hrubé odhady, protože jestli o lednové inflaci vždy platilo, že se předvídá extrémně složitě, tak letos to platí dvojnásob. Nejisté jsou podíly domácností v jednotlivých energetických tarifech, podíl fixovaných kontraktů, kvůli vysoké inflaci (a velkým inflačním rozdílům) může dojít na výraznější změny vah v CPI a extrémně nejisté jsou v dnešní době velikosti lednových přecenění i lednových slev (například v sekci textil). Bohužel tak jako každý rok platí, že lednové číslo do značné míry nastaví “laťku” pro celý rok a bude mít velký vliv na celkovou letošní inflaci. Na druhou stranu pro další politiku ČNB bude také velmi důležitá perzistence jádrové inflace (nájemné, textil, pohostinství a vybrané služby) v dalších měsících tohoto roku. Právě ta podle našeho názoru rozhodne o načasování prvního poklesu úrokových sazeb v Česku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku




Přečtěte si také:

15.02.2024Tuzemská inflace za leden překvapila výrazně směrem dolů (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
22.08.2022Citi odhaduje britskou inflaci v lednu na 18% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.02.2019Škoda Auto v lednu prodala 102 600 vozů = pokles o 1,1% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688