Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.01.2023 10:01:22

Pražská burza posílila již pátý týden v řadě, když se v závěru týdne z letargie probraly akcie ČEZ


Pražská burza v týdnu již jakoby nevěděla kterým směrem se po předchozích nárůstech vydat. Nicméně v minulosti zmiňovaná technická hranice u 1 270 b. se ukázala při poklesech jako opora. Index PX nakonec zakončil nad hranicí 1 280 b., čímž si v týdnu polepšil o zhruba 0,8 %. Letošní zatím nejslabší týdenní výsledek, nicméně pražská burza si každopádně letos zatím udržuje pozitivní směrování. A to navzdory například sílící koruně, která v přepočtu negativně působí na zahraniční tituly.

Právě rakouské tituly i tak patří k hlavním letošním podporovatelům růstu indexu PX. ERSTE v domovské Vídni vlastně druhý týden v řadě oscilovala v rozmezí 32-33 EUR, když nakonec uzavřela u horní hranice. Tedy nejvýše od úvodu loňského dubna. Ještě o více než měsíc „dále“ jsou již akcie VIG, které jakoby chtěly dohnat letošní výraznou pozitivní výkonnost zmiňovaného sesterského titulu. Své sehrála také technika, když v pondělí akcie VIG dokázaly prorazit letní maxima, resp. výraznou rezistenční hranici 24 EUR.

 

Index PX pak v týdnu nakonec výrazně podpořily také akcie ČEZ, které se zejména v pátek vydaly dále od hranice 800 . Uzavřely na téměř 2 měsíčních maximech, když nelze nezopakovat vidinu letošní dividendy, resp. na pražské burze vidinu bezkonkurenčního stále dvouciferného dividendového výnosu.

Posílit v týdnu dokázaly již jen akcie PHOTON ENERGY. A to jen nepatrně, když se vlastně stále drží v úzkém obchodním pásmu. Firma nejspíše pokračovala v odkupu vlastních akcií, resp. pravidelný pondělní report poodkryl v tomto ohledu přetrvávající aktivitu firmu v předcházejícím týdnu. Denně nadále v objemu okolo 3 tis. akcií a opět jen na burze ve Varšavě.

Nejztrátovějším titulem týdne se staly akcie PILULKA, které vlastně odevzdaly zisky z týdne předchozího. Likvidita na nich však byla slabá. Na trhu START je v tomto ohledu předhonily hned tři tituly. Akcie BEZVAVLASY, PRABOS a především PRIMOCO. S těmi se uzavřely obchody za více jak 2,8 mil. , když o většinu se postarala hned úvodní seance týdne, kdy majitele vyměnilo 5 300 akcií tohoto výrobce bezpilotních letounů.

Po pěti týdnech růstu oddychovaly akcie MONETA, které v pátek nedokázaly posílit vlastně již sedmou seanci v řadě. Banka v rámci snižování nákladů oznámila zhruba desetinovou redukci zaměstnanců, do léta by se jejich počet měl snížit asi o 300.

Po nárůstu z úvodu roku oddychovaly bez nových zpráv také akcie COLT. Technicky vlastně ale indikují do budoucna pozitivní vývoj, když při jižním směrování se v týdnu právě ukázala podpora na předchozích cenových vrcholech.

Za zmínku v týdnu stojí snad již jen poměrně volatilní akcie KB, přestože se to z jejich konečného výsledku nezdá. Vidět byl zkrátka různorodý pohled investorů, resp. živé obchodování se odrazilo v přetrvávající relativně solidní likviditě. Zobchodovaných 522 mil. byl druhý nejvyšší objem po stále dominantních akciích ČEZ. Těch majitele v týdnu vyměnilo za 844 mil. .

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688