Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  21.01.2023 10:01:21

Dálniční známky v roce 2023 - v Rakousku a na Slovensku dražší, u nás či ve Slovinsku ceny stagnují

Domácí řidiči obvykle kupují roční dálniční známku v průběhu ledna. Už i z historických zvyklostí, kdy platnost roční dálniční známky z předchozího roku končila až k 31. lednu. Tedy vlastně mohla řidiči sloužit 13 měsíců. S příchodem elektronických známek je však již platnost stanovena skutečně jen na rok (365 dní), který se počítá od data nákupu. Kdo je pravidelným dálničním řidičem a „lednovým kupujícím“, měl by tedy již v toto období zbystřit. Připomenout lze, že v případě jízdy po zpoplatněné komunikaci bez dálniční známky hrozí u nás pokuta až 20 tis. korun. V případě případného zneužití statusu „osvobození“ od poplatku, se pak pokuta může vyšplhat až na 100 tis. korun.

Téměř 85 tisícům ročních elektronických dálničních známek vyprší koncem ledna platnost 

Každopádně svátečnější dálniční řidiči díky elektronickým známkám mnohdy vlastně ušetří. Nadále si pořizují roční cenově nejvýhodnější známku, avšak po skončení platnosti předchozí si novou koupí teprve až v okamžiku plánu zpoplatněné silnice využít. Tedy třeba s odstupem i několika měsíců. Pro kupující v letošním roce 2023 je každopádně v České republice cena roční známky nadále na edalnice.cz stanovena na 1 500 korun. Cena krátkodobé 30 denní pak na 440 , resp. 10 denní na 310 . Pro EKO vozidla, tedy například elektromobily, zůstává cena poloviční. Každopádně lze očekávat, že ceny dálničních známek letos u nás zřejmě stagnují naposledy. Z Ministerstva dopravy jsou slyšet úvahy o rakouském modelu, resp. navázání růstu cen na inflaci.  

Slovinsko platnost nejkratší známky neprodloužilo

Ceny stagnují i v dražším Slovinsku, kde zahraniční dovolenkoví řidiči logicky především žehrají na platnost krátkodobé dálniční známky. Na rozdíl od řady jiných zemí je stanovena pouze na 7 dní, tedy vlastně ani nestačí na standartní týdenní dovolenou. Vyjde navíc na poměrně vysokých 15 EUR (360 ), řidiči tedy obvykle rovnou sáhnou po 30 denní za 30 EUR. Roční známka pak vyjde o více než 70 % dráže než u nás, resp. na 110 EUR. Rovnou možno zmínit naopak levné Švýcarsko, kde roční známka nestojí v přepočtu ani tisíc korun, resp. vyjde na 40 CHF. Návštěvníci země však nemají možnost pořídit si kratší.

Slovensko zdražilo nejvýrazněji

Na Slovensku zůstávají varianty platnosti obdobné jako u nás, stejně tak i co se týče „klouzavé“ doby roční známky. Ceny však šly o pětinu nahoru, resp. 10 denní známka stojí nově 12 EUR, roční vyjde na 60 EUR. Přesto tedy stále o něco levněji než u nás. Měsíční známka doznala procentuálně menšího navýšení z 15 EUR na 17 EUR.

V sousedním Rakousku mají nastaven systém růstu cen dálničních známek v návaznosti na inflaci. Nicméně motoristé si letos připlatí zhruba jen 3 %. Českými řidiči asi nejčastěji využívaná 10 denní známka vyjde místo loňských 9,60 EUR na 9,90 EUR. Cena 2 měsíční vzrostla na 29 EUR, roční pak na 96,40 EUR. Vzhledem k posílení korunyeuru v posledních týdnech vlastně řidiči ani zdražení nepocítí. Pro toho, kdo známku kupoval například loni v březnu, kdy koruna oslabila i nad 25,50, je v současnosti v přepočtu vlastně dokonce levnější.

Jen pro Rakousko lze nadále koupit dálniční známkupapírové podobě, která tak na rozdíl od elektronické zde může platit ihned. Na koupi tamní e-známky se vztahuje zákonná možnost odstoupení od smlouvy. Její případné pořízení je tedy nutné uskutečnit s předstihem, když platnost může být nejdříve 18. den od zakoupení.

Dálniční známky se obecně vyplatí kupovat u „zdroje“, když přeprodejci zejména u nás mnohdy cenu navyšují o další marži. Níže uvádíme kontakty na prodejní oficiální stránky ve vybraných zemích.

Rakousko - shop.asfinag.at/cs/

Slovensko - eznamka.sk

Maďarsko - ematrica.nemzetiutdij.hu/en/vignette-purchase

Slovinsko - evinjeta.dars.si/cs

Doplnit lze, že výše uvedené ceny se týkají osobních automobilů. Další informace lze nalézt na kurzy.cz v sekci Dálničních známek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688