JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Kryptoměny  |  20.01.2023 14:34:19

Whitepaper podle nařízení MiCA - Nařízení MiCA („Markets in Crypto Assets“), které dostalo oficiálně zelnou, přinese do světa kryptoměn řadu změn.

MiCA schválena

Nařízení MiCA („Markets in Crypto Assets“), které dostalo oficiálně zelnou, přinese do světa kryptoměn řadu změn.  Jednou z nich je i povinnost při veřejném úpisu vlastních tokenů (tzv. ICO) zpracovat a vydat whitepaper, což si můžeme představit jako „kryptoměnový prospekt“.

Obsah whitepaperu

Whitepaper bude muset obsahovat mj. informace o emitovaném kryptoaktivu, jeho technických parametrech, právech do něj inkorporovaných, o vydavatelích kryptoaktiva, o rizicích souvisejících s investicí a řadu dalších informací stanovených nařízením MiCA.  

Požadavky kladené na obsah whitepaperu mají mimo jiné za cíl nabídnout investorům jednodušší a ucelenější přístup k informacím o daném projektu. Investorům tedy bude umožněno pochopit rizika vázající se k danému kryptoaktivu a učinit tak kvalifikované rozhodnutí o své investici. I přesto, že na rozdíl od prospektu nebude ve většině případů whitepaper podléhat žádnému předchozímu schválení, budou muset vydavatelé whitepaper regulátorovi předložit a vysvětlit, proč daná emise nespadá pod regulaci MiFID II.  

Schvalování regulátorem

Přísnější pravidla však budou platit pro tokeny vázané na jiná aktiva a na tokeny elektronických peněz. V těchto případech již bude nutné získat schválení obsahu whitepaperu od regulačních úřadů. Tímto regulačním orgánem u nás bude Česká národní banka.

Obsah a postup schvalování těchto whitepaperů se velmi podobá schvalování prospektů cenných papírů, které je upraveno v nařízení o prospektu. Inspirace evropského zákonodárce je tedy zjevná.

Kdy se emitent vyhne povinnosti vypracovat whitepaper?

Dle nařízení MiCA nebude povinnost vypracovat whitepaper v případě, kdy budou krypotoaktiva nabízena zdarma, jsou automaticky vytvářena těžbou nebo validací kryptoměnových transakcí, nebo v případě nezaměnitelných tokenů. Např. tzv. NFT jsou tedy z povinnosti vytvořit whitepaper osvobozeny.

Dále nebude nutné mít whitepaper schválený regulátorem v případě, že jsou tokeny nabízeny méně než 150 osobám v jednom členském státě anebo pokud výše nabídky nepřesahuje 1 milion eur za období 12 měsíců, či pokud je nabídka určena výhradně kvalifikovaným investorům. Zde jsou tedy stejné početní a objemové výjimky jako u nabídky investičních nástrojů zakotvené v nařízení o prospektu.

Odpovědnost emitenta

Vydavatelé regulovaných kryptoaktiv ponesou vůči jejich držitelům odpovědnost za správnost, úplnost a jasnost informací uvedených ve whitepaperu. Emitent musí rovněž dbát na opatření proti zneužívání trhu, kdy je povinen chránit vnitřní informace proti zneužití, a naopak včas s těmito informacemi seznámit veřejnost.

Závěr

Nařízení MiCA si klade za jeden z hlavní cílů zabránit trestné činnosti na blockchainu a pomoci prostřednictvím informační povinnosti emitentů ochránit investory do kryptoprojektů. To je určitě záslužný počin, ale bez širší informační osvěty vůči retailovým investorům to samo o sobě nepomůže.

Nařízení MiCA nabude účinnosti v první čtvrtletí roku 2024.

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688