Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  20.01.2023 08:32:00

Vývoj na devizovém trhu – ranní zprávy 20.01.2023

CZ2023_01_20

Klíčové události

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Koruna vůči euru ve čtvrtek odpoledne znovu posílila a testovala hladinu 23,90 CZK/EUR. Koruna tak dokázala opět vylepšit nejen svá letošní maxima, ale zároveň se posunout na nejsilnější hodnoty od r. 2008. Česká měna tak zatím navazuje na pozvolné rozšiřování zisků s předchozích dvou týdnů a nebrání jí v tom zatím ani aktuální zhoršení sentimentu na finančních trzích. Poptávka po úvěrech se podle průzkumu ČNB snižuje a to jak u domácností, tak i u nefinančních podniků (dlouhodobé investiční úvěry).
  • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruna ve čtvrtek pohybovala v rozmezí 22,10 – 22,20 CZK/USD a vůči polskému zlotému během odpoledne posilovala směrem k úrovni 5,05 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarský forint vůči euru ve čtvrtek opět tlačil pod hladinu 395 HUF/EUR, zatímco obchodování zlotého probíhalo nad hladinou 4,70 PLN/EUR a v odpoledních hodinách zlotý ztrácel.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se ve čtvrtek obchodovalo primárně v rozmezí 1,079 – 1,083 USD/EUR. Euru výrazněji nepomohly výroky evropských centrálních bankéřů (Lagardeová, Knot), které naznačují, že Evropská centrální banka (ECB) je připravena pokračovat v rychlém utahování měnové politiky a to zatím především prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb. To, že ECB zvýší sazby na únorovém zasedání o 50 bazických bodů je dané, ale podle Knota je možné několikanásobné zvýšení sazeb o 50 bodů i na dalších zasedáních. Zlepšení hospodářského výhledu eurozóny, ale zároveň i problém vysoké inflace, akcentovala prezidentka ECB Lagardeová, která mimo jiné poradila tržním účastníkům přehodnotit jejich pozice (finanční trh stále úplně nevěří, že ECB bude sazby dále prudce zvyšovat). Odpoledne zveřejněné statistiky z USA se tentokráte nesly v pozitivnějším duchu a to především u týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti, ale lepší byl i výrobní index v okolí Philadelphie. Zatímco čísla z USA od začátku letošního roku ukazují vesměs na zpomalení ekonomické aktivity i inflace, tak pokud jde o čísla z pracovního trhu, tak ta zůstávají velmi silná a dávají alespoň určitou šanci, že by americký Fed nakonec mohl v únoru přeci jen zvýšit sazby ještě o 50 bodů.

Očekávaná data a události

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688