Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  19.01.2023 05:57:59

Americký rezidenční trh zůstává v zajetí slábnoucího trendu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Již uspokojená kvůli pandemii zadržená poptávka a zdražení financování se negativně projevuje na americkém trhu rezidenčního bydlení. To potvrdí dnešní statistiky počtu zahájených staveb. Mitigantem je ale trh práce, což opětovně zdokumentují pravidelné týdenní statistiky o počtu nových uchazečů o zaměstnání. Pozornost trhu dnes bude mířit i na vystoupení centrálních bankéřů z ECB a Fedu.

Americký trh práce zůstává robustní

Prosincové statistiky nově zahájených domůUSA potvrdí pokračování sestupného trendu na úrovně před pandemií. Částečně se jedná o důsledek neudržitelnosti vysokých čísel po rozvolnění pandemických opatření., které během covidu vedly ke kumulaci zadržené poptávky. Svou roli ale sehrávají i vyšší úrokové sazby a dražší financování. Vidíme ale první známky stabilizujících faktorů – hypotéční sazby již klesly ze svých lokálních maxim a silný zůstává trh práce. To koneckonců potvrdí i dnešní týdenní statistiky o počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti.

Těžko ale dnešní data změní něco zásadního na aktuální kurzové situaci, euro zůstává relativně silné, když těží z celkově nižší averze k riziku na trzích. A stejný důvod hraje i ve prospěch české koruny. Ta se nachází poměrně blízko historicky nejsilnější úrovně a její atakování je na spadnutí. I když střednědobě vidíme korunu nadhodnocenou, krátkodobě je apreciací momentum neoddiskutovatelné.

Euro atakovalo devítiměsíční maximum

Euru se uprostřed pracovního týden dařilo. Společná měna včera navázala na úterní seanci a opětovně vůči dolaru testovala hladinu 1,087 USD/EUR. Finální čísla prosincové inflace za eurozónu byla v meziměsíčním srovnání o desetinu revidována směrem dolů, meziroční dynamika se proti předběžnému odhadu nezměnila, a to ani u jádrové inflace. Za zpomalením inflace na prosincových 9,2 % y/y (ještě v říjnu byla 10,6 % y/y) stály hlavně opatření německé vlády na kompenzaci vysokých cen energií domácnostem. Domníváme se, že další podpůrná opatření vlád spolu s negativními efekty vysoké základny a klesajícími velkoobchodními cenami energií budou na počátku letošního roku přispívat k pokračujícímu svižnému zpomalování energetické, a tím i celkové inflace. Rizikem ve směru ještě výraznějšího poklesu jsou nedávné propady tržních cen zemního plynu a ropy. Změna vah spotřebního koše by mohla v lednu dočasně snížit také jádrovou inflaci. Ta přitom v prosinci dále zrychlila na rekordních 5,2 %. Očekáváme, že jádrová inflace zůstane v H1 23 relativně vysoká blízko 5 % v důsledku postupného průsaku sekundárních vlivů slabého eura a vyšších nákladů na energie. Silnější růst mezd pak pravděpodobně vyvolá tlak na růst inflace ve službách v H2 23 a udrží jádrovou inflaci těsně nad 3 %.

Dolaru pak příliš neprospěla odpolední data amerických maloobchodních tržeb za prosinec. Prodeje spadly meziměsíčně výrazněji, než se čekalo. A to i bez automobilového sektoru, kde hraje významnou roli pokles cen pohonných hmot (tržby se totiž v USA vykazují v nominálním vyjádření). Zklamáním je i výrazně horší výsledek za kontrolní skupinu vstupující do HDP. Zrovna tak nepotěšily statistiky prosincové průmyslové produkce. Včerejší data tak podporují naše očekávání, že zatímco ECB počátkem února zvedne sazby o 50 bb, americký Fed pouze o 25bb.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.04.2024Americký trh práce zůstává odolný (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.02.2024Americký trh práce zatím zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.10.2023Americký trh práce zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688