David Jukl (Mercurius Pro)
Investice  |  18.01.2023 14:44:58

Google vs. Amazon: Kdo bude králem umělé inteligence?

Společnost Microsoft Corporation (MSFT) v poslední době vyvolala zděšení investorů společnosti Alphabet Inc. (NASDAQ:GOOGL, NASDAQ:GOOG), protože se snaží integrovat ChatGPT společnosti OpenAI do svého vyhledávače Bing a dalších produktů.

 

Ještě než Google stačil odpovídajícím způsobem zareagovat, generální ředitel Microsoftu Satya Nadella udělal další krok a zpřístupnil službu Azure OpenAI Service široké veřejnosti (GA), přičemž kompletní integrace ChatGPT "se chystá již brzy". Nadella zdůraznil:

 

Služba ChatGPT se brzy objeví ve službě Azure OpenAI Service, protože pomáháme zákazníkům aplikovat nejpokročilejší modely umělé inteligence na jejich vlastní obchodní požadavky.

 

Proč právě teď? Dává to smysl. ChatGPT je v plném proudu a sklízí pochvaly i kritiku. Wall Street Journal dokonce zveřejnil článek z pera neurologa o tom, zda by umělá inteligence mohla být na cestě k získání "vědomí". Zatímco pokračuje debata o přínosech a důsledcích této umělé inteligence, zarazilo nás, jakým tempem je Nadella ochoten rozšířit její integraci o chatbota navzdory právním a etickým důsledkům, které ChatGPT vznáší .

 

Ben Thompson ze Stratechery zdůraznil, že "Kodak moment" by mohl Googlu zavařit, pokud by vedení nebralo hrozbu Microsoftu dostatečně vážně.

 

Thompson také tvrdil, že Google musí urychlit diverzifikaci do dalších oblastí, aby zmírnil rizika svého modelu reklamy ve vyhledávání. Zdůraznil, že:

 

Google bude pravděpodobně v pořádku, a pokud v pořádku nebude, no, pochybuji, že by s tím společnost stejně mohla něco udělat, alespoň co se týče vyhledávání. Co je chytré, je pokračující diverzifikace do dalších oblastí, jako je YouTube (masivní příjemce umělé inteligence), Google Cloud (daří se mu lépe, než si myslíte) a hardware.

 

Nadella to tak snadno nenechá. Myslíme si, že Microsoft pravděpodobně ucítil krev a věří, že právě teď je ta správná chvíle, aby odvedl pozornost Googlu od dalších ambicí v oblasti cloudu.

 

Ve své tiskové zprávě o GA své služby Azure OpenAI zdůraznil korporátní viceprezident společnosti Microsoft pro platformu AI Eric Boyd:

 

Azure je také základním výpočetním výkonem rodiny modelů OpenAI API pro rozvoj výzkumu a produkci vývojářů. Azure je v současnosti jediným globálním veřejným cloudem, který nabízí superpočítače AI (AI=umělá inteligence) s masivními možnostmi škálování a rozšiřování. Díky jedinečnému návrhu architektury, který kombinuje špičkové GPU a síťová řešení, poskytuje Azure nejlepší výkon a škálování ve své třídě pro nejnáročnější výpočetní úlohy v oblasti tréninku a odvozování AI. To je důvod, proč si přední světové společnosti zabývající se umělou inteligencí - včetně společností OpenAI, Meta, Hugging Face a dalších - nadále vybírají Azure pro rozvoj svých inovací v oblasti umělé inteligence. - Tisková zpráva o GA služby Azure OpenAI

 

Je to důvod k obavám? Azure jasně zdůrazňuje své odlišení od svých kolegů z oblasti hyperscalerů, včetně Google Cloud. Jako nejslibnější motor růstu společnosti Google v potenciálně slabém roce pro digitální reklamu a na cestě k ziskovosti to vnímáme jako potenciální nevýhodu.

 

Společnost Microsoft prokázala své odhodlání být narušitelem, přestože na trhu cloudových služeb IaaS zaujímá pozici č. 2 za společností Amazon Web Services neboli AWS (AMZN). Vzhledem k tomu, že Google Cloud údajně prochází změnou ve vedení, protože jeho nejvyšší obchodní manažer v USA odešel, Microsoft pravděpodobně vidí příležitost, jak z něj udělat dominantní dvojku v souboji s AWS.

 

Dokáže Google na tuto hrozbu reagovat? Určitě. Zatímco OpenAI zpopularizovala ChatGPT, inženýři Googlu "vynalezli transformátor, klíčovou technologii, která je základem nejnovějších modelů AI". Domníváme se, že Google ve svých schopnostech v oblasti AI nezaostává za OpenAI a Microsoftem, protože Pichai & tým investovali s předstihem. Investoři a zákazníci společnosti Google to však musí vidět dříve než později.

 

Navíc Nadella zvyšuje sázky, které se pravděpodobně zaměřují na konkurenceschopnost Google Cloud a brání jeho snaze o ziskovost, a proto musí generální ředitel Google Cloud Thomas Kurian co nejdříve reagovat. Thompson rovněž zdůraznil: "V současné době je na trhu již několik let: "Tato tvrzení [společnosti Google] jsou pouze tvrzeními, protože na trhu nejsou žádné skutečné produkty."

 

Vzhledem k tomu, že společnost Google má 2. února oznámit výsledky hospodaření za 4. čtvrtletí a 22. rok, věříme, že analytici na tomto hovoru zasypou vedení několika otázkami týkajícími se společností Microsoft a ChatGPT. Vyzýváme proto investory, aby komentáře vedení pečlivě posoudili. Google musí prokázat, že má vůli a schopnost reagovat na zásadní problémy společnosti Microsoft.

 

GOOGL se naposledy obchodoval s násobkem NTM EBITDA ve výši 9,9x, což je výrazně méně než 16,6x u MSFT. Je také výrazně pod svým desetiletým průměrem 12,5x, protože zůstává podporován mírně nad pásmem dvou směrodatných odchylek pod svým desetiletým průměrem. Jinými slovy, GOOGL se zdá být levný a domníváme se, že do něj byly započítány významné nepříznivé vlivy.

 

Pokud si tedy nemyslíte, že by společnost Google mohla čelit existenční krizi, která by mohla způsobit rozpad jejího reklamního impéria a hnací síly růstu cloudu, vidíme zde atraktivní úroveň pro investory, aby zvážili přidání akcií Google do svých portfolií.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688