Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  18.01.2023 11:20:54

Bezpečné platby na internetu zajistí virtuální platební karta

Povánoční výprodeje v internetových obchodech nejsou lákadlem pouze pro zákazníky, ale také pro ty, kteří si chtějí nelegálně obohatit svůj účet a přijít snadno k penězům. Chránit své peníze přitom nemusí být vůbec složité. Někdy stačí osvojit si jednoduché rady, držet se jich a nákupů na internetu se nemusíte vůbec bát. Jednou z nich je používání virtuální platební karty, díky které jsou nákupy a platby v online prostředí nejenom rychlé a pohodlné, ale především bezpečnější.

Při placení na internetu buďte obezřetní

Debetní karta je přímou cestou k vašemu běžnému účtu. A podvodníci to moc dobře vědí. Phishingových útoků, jejichž cílem je vylákat z obětí citlivá data, bohužel každoročně přibývá. Proto byste měli být při placení na internetu opatrní a mít alespoň základní povědomí o tom, jak vypadá phishingový útok.

Možností, jak předejít možnému zneužití, je více. Banky doporučují povolovat platby na internetu jenom po dobu nákupu nebo si u nich nastavit limit pro platby na nulu. Jednoduché pravidlo, které ovšem představuje další úkon v podobě nastavení platební karty navíc. Snadným a relativně bezpečným způsobem, jak platit na internetu, jsou také virtuální karty.

Virtuální platební kartu v peněžence nenajdete

Jak už samotný název napovídá, virtuální kartu nenaleznete ve formě plastové karty ve své peněžence, protože nemá fyzickou podobu. I přesto má tato karta téměř stejné funkce jako ta plastová. S virtuální platební kartou můžete platit na internetu, v obchodech, dokonce i vybírat hotovost z bezkontaktních bankomatů. Jedinou službu, kterou vám virtuální karta neposkytne, je výběr z klasického bankomatu.

Největším benefitem je bezpečnost

Bezesporu největším benefitem virtuálních platební karet je bezpečnost. Nikdo vám ji nemůže ukrást a stejně tak nehrozí, že byste kartu mohli ztratit. Máte ji k dispozici ve svém telefonu a můžete ji v případě potřeby kdykoli snadno zablokovat. Virtuální platební karta navíc nemusí být spojena s vaším běžným účtem, na kterém držíte velkou část svých financí. Další přidanou hodnotou těchto platebních pomocníků je jejich praktičnost. Virtuální platební kartu si zřídíte během pár minut a nakupovat můžete začít ihned. A pro milovníky ekologie je absence plastové karty dalším plusem, který nelze nezmínit.

Jak se v Česku dostanu k virtuální platební kartě?

Virtuální platební karty nabízejí v Česku jak některé banky, tak různé finanční společnosti. Zdali je lepší banka či nebankovní instituce, je přitom otázkou vašich požadavků a potřeb. Češi jsou národ konzervativní, takže se někteří s větší důvěrou obracejí právě na banky. Výhodou je, že je lze snadno kontaktovat prostřednictvím jejich zákaznické linky a komunikace probíhá v našem mateřském jazyce. Virtuální kartu pak spravujete rovnou v bankovní aplikaci. Virtuální karty nabízí např. Česká spořitelna, Komerční Banka, mBank či banka Creditas.

Pokud vaše banka virtuální platební karty nenabízí, jsou druhou možností, jak získat virtuální kartu, tzv. fintechy, neboli technologické společnosti zaměřené na finance. Ty jsou na českém trhu přeci jenom o něco kratší dobu, takže na ně někteří ještě nahlížejí s lehkou dávkou obezřetnosti. Ne vždy je to ale nutné. Spousta z nich patří k prověřeným a stabilním společnostem, u kterých se není čeho obávat. Oproti bankám navíc získáte spoustu dalších výhod a možností v zacházení s penězi. Výhodné jsou tyto karty třeba při cestách do zahraničí. Nabízejí výhodnější směnné kurzy a výběry z bankomatu s podstatně nižšími poplatky než v případě bank. Některé společnosti nabízejí služby zaměřené na odložení plateb či vytvoření splátkového kalendáře u dražších nákupů, čímž se tyto karty stávají také zajímavou alternativou různých online půjček. Mezi nejznámější společnosti nabízející virtuální karty patří v Česku společnost Revolut, Twisto, Curve či britská virtuální banka Monese.

Revolut a Česká spořitelna jdou dále – nabízí jednorázovou virtuální kartu

I když představují virtuální platební karty relativně bezpečný prostředek pro placení na internetu, některé společnosti jsou v cestě za ještě větší bezpečnosti o kus dál než ty ostatní. Řeč je o společnosti Revolut a České spořitelně, které svým klientům nabízejí také jednorázové virtuální karty. Klient si může doslova bez omezení generovat jednu platební kartu za druhou a tyto karty slouží čistě pro placení na internetu. Karta zaniká samotným zaplacením nebo nečinností po uplynutí šedesáti minut od jejího vytvoření. Pokud by tedy někdo zcizil údaje z karty, nebudou mu nic platné.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688