ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  18.01.2023 09:10:37

Kraje pohledem statistiky - v roce 2021 přetrvávaly mezi kraji rozdíly, počet obyvatel vzrostl v Praze a Středočeském kraji, naopak v Karlovarském a Moravskoslezském kraji poklesl

roce 2021 přetrvávaly mezi kraji rozdíly, které navazovaly na vývoj v předchozích letech. Počet obyvatel vzrostl především v Praze a Středočeském kraji, naopak nejvíce poklesl v KarlovarskémMoravskoslezském. Ve většině regionů se zvýšil objem hrubého domácího produktu, ve všech rostly průměrné měsíční mzdy.

Detailní pohled na data o ekonomické a sociální situaci obyvatel všech 14 krajů přináší nově vydaná publikace Srovnání krajů v České republice 2022. „Vedle dat za kraje jsou zde uvedeny vybrané údaje o regionech soudržnosti NUTS 2, okresech, správních obvodech a několik ukazatelů o jednotlivých obcích. Nechybí ani grafy, kartogramy a poměrně podrobná metodika jednotlivých statistik. Novinkou je několik tabulek se základními výsledky Sčítání 2021, údaje o výdajích zdravotních pojišťoven nebo vývoji cen bytůrodinných domů,“ vysvětlila Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně ČSÚ.

Do publikace jsou zahrnuty i výsledky voleb do zastupitelstev obcí a do Senátu, které se uskutečnily v roce 2022.

Přírůstek počtu obyvatel byl v roce 2021 zaznamenán v osmi krajích ze čtrnácti. Absolutně nejvyšší byl v nejlidnatějších krajích, a to ve Středočeském a Praze, naproti tomu počet obyvatel nejvíce poklesl v Moravskoslezském, relativně pak v Karlovarském kraji.

Hrubý domácí produkt (ve srovnatelných cenách) meziročně vzrostlroce 2021 ve všech krajích s výjimkou Karlovarského a Kraje Vysočina. Nejvíce v Moravskoslezském (+6,4 %) a Královéhradeckém (+5,5 %). Průměrná hrubá měsíční mzda dosáhla v Praze 46 452 , zatímco v Karlovarském kraji jen 33 180 .

Plný měsíční starobní důchod (plný, bez pozůstalostního) činil v Praze v průměru 16 467 , naproti tomu v Karlovarském kraji to bylo 14 918 .

Internet používalo v Praze 86,9 % domácností, zatímco v Ústeckém kraji jen 78,0 % a v Olomouckém kraji 79,0 % domácností. K internetovému bankovnictví sloužil internet osobám ve věku 16 a více let nejvíce v Praze (73,5 %) a nejméně v Jihočeském kraji (61,9 %). Online nakupování nejvíce propadli Pražané (78,4 %).

Počet registrovaných trestných činů v přepočtu na 1 000 obyvatel byl nejvyšší v Praze (27,7), naopak nejnižší ve Zlínském kraji (8,4). Největší dopravní nehodovost byla zaznamenána v Ústeckém kraji (14,0 nehody na 1 000 obyvatel), naproti tomu nejnižší v Jihomoravském kraji (5,4 nehody na 1 000 obyvatel).

Vybrané údaje o krajích mohou čtenáři porovnávat také pomocí webové aplikace s animovanými grafy a kartogramy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688