Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  17.01.2023 12:41:43

Letem světem: ceny průmyslových výrobců zpomalily; sazby ECB; inflace a ČNB; Číňanů nepřibývá, ba naopak

Ceny průmyslových výrobců zpomalily meziroční růst v prosinci na 20,8%. Meziměsíční změny jsou už nějakou dobu záporné, což naznačuje, že meziroční změny v následujících měsících také půjdou rychle dolů. Naopak v případě agro výrobců, kde růst cen vloni byl masivní a vytáhnul i spotřební inflaci nahoru, se snižuje protiinflační působení z posledních měsíců.

Průzkum Bloombergu ukazuje, že konsensuální odhad analytiků ohledně sazeb ECB je zvýšení depozitní sazby z aktuální úrovně 2% na 3,25% v únoru a březnu (2x +50 bodů) a následně v květnu nebo červnu (1x +25 bodů). Nicméně pak by mělo přijít postupné snižování na 3% ve 3Q. Odhad analytiků jde mimo aktuální rétoriku samotné ECB. Ta sice mluví o potřebě dalšího zvyšování sazeb (shoda), ale vůbec nepřipouští v diskuzi potřebu sazby snižovat v letošním roce.

V tom je rétorika podobná ČNB. Několik členů bankovní rady potvrdilo, že inflace na konci roku bude začínat trojkou (pro hnidopichy: a bude jednociferná), nicméně sazby by měly zůstat stabilní na sedmi procentech. Jirka, náš modelář a vrchní prognostik českého makra, nad tím kroutí hlavou. Stabilní sazby nejsou vůbec konzistentní s vpředhledící měnovou politikou: pokud čekám tříprocentní inflaci na konci roku a další pokles ve 2024, tak je nesmysl držet sazby na sedmi procentech. Nebo jinak, pokud říkám, že sazby zůstanou na třech procentech, tak nevěřím prognóze, že inflace tak rychle vyklesá.

Finanční trh očividně více sází na pokles inflace, a tudíž i pokles úrokových sazeb: FRA 9x12, tedy očekávané 3M sazby z 9 měsíců jsou na 6,3 procentech a 1Y1Y swap, tedy implikovaný roční výnos za rok je na 4,6%.

Protiinflančně působí i celá řada surovin: od začátku války se v plusových hodnotách drží už jen plyn, nikl, elektřina a mírně i drahé kovy. Teplá zima a dodávky LNG, avšak nadále snižují ceny plynu a elektřiny.

Počet obyvatel Číny se poprvé za posledních 60 let snížil, a to o 850 tisíc. A demografie odhaduje, že půjde o dlouhodobý trend. Do roku 2050 se počet sníží o 109 milionů

David Navrátil,hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688