Okénko investora  |  16.01.2023 18:56:28, aktualizováno 17.01.2023 09:15:40

4 důvody, proč jsou americké akciové trhy stále rizikové

Se zpomalující inflací zdánlivě ubývají důvody k dalšímu poklesu na amerických trzích, ovšem rizika jsou stále vysoká

Americké akciové trhy si prošly rok dlouhým medvědím trhem, během kterého hlavní akciové indexy odepsaly desítky procent: S&P 500 klesl zhruba o 20 % a Nasdaq Composite dokonce o 30 %. Hlavními důvody tohoto poklesu byla snaha investorů promítnout zvyšující se úrokové sazby a částečně i střednědobé dopady těchto sazeb na ekonomiku. V současné době je navíc po dlouhé době zajímavé investovat do dluhopisů, které vynáší několik procent ročně a mnohé zažily bezprecedentní pokles v cenách, kvůli vysokým inflačním očekáváním v minulém roce. Aby se investoři začali ve velkém vracet zpět k akciím, musí se snížit atraktivita dluhopisů. Zároveň, potenciální rizika investice do akciových trhů se musí výrazně zmenšit. Níže vyjmenuji rizika, kterým akciové trhy stále čelí a mohly by způsobit další propady na akciovém trhu:

1) Klesající zisky společností

Mnozí analytici tvrdí, že trh je ještě pořád příliš optimistický, co se týče vývoje zisků amerických firem. Zpomalující se ekonomika by mohla v budoucích kvartálech nemile překvapit analytiky, když se ukáže, že jejich očekávání byla příliš vysoká. Pokud dojde ke změně těchto odhadů, čeká akcie přecenění, které může výrazně zatlačit na jejich valuace. Pro stabilní pokles inflace je zapotřebí vyšší nezaměstnanosti, a tedy nižších zisků, jinak se totiž společnosti neodhodlají k propouštění. Pokud nezaměstnanost dostatečně nevzroste, zvyšuje se pravděpodobnost, že nastane riziko čís. 2) níže. Pracovní trh USA je pořád přehřátý, mzdy rostou příliš rychle a poptávka po pracovní síle je výrazně větší než nabídka.

2) Terminální hodnota klíčových úrokových sazeb USA může být vyšší, než 5 %

V současnosti se očekává terminální hodnota úrokových sazeb Fedu na úrovni 5 %, která by mohla být dosažena v průběhu března. Poté se Fed pravděpodobně zastaví a bude několik měsíců držet sazby neměnné, před svým dalším rozhodnutím. Druhé kolo zvyšování sazeb hrozí, pokud inflace přestane zpomalovat dostatečnou rychlostí. V takovém případě by Fed mohl zvýšit terminální hodnotu úrokových sazeb až na 6 %, obzvlášť pokud bude ekonomika silná. To by vedlo k ještě většímu poklesu cen akcií a zvýší se pravděpodobnost další korekce na burze.

3) Vysoké nacenění amerických akcií

I přes pokles akciových trhů v minulém roce, lze argumentovat, že je americký akciový trh stále silně Shillerův P/E poměr i Buffettův indikátor ukazují, že jsou americké akcie historicky ještě pořád drahé. Má-li být toto období přecenění akciových titulů smysluplné, musí v agregátu ceny ze současných úrovní ještě více poklesnout. Ovšem některé sektory utrpěly více, než druhé a tím pádem potenciál pro další růst je rozdílný v závislosti na oboru podnikání. Například růstové technologické akcie, cyklické a telekomunikační akcie zažily mnohem větší pokles cen, než byl průměr. Naopak defenzivní sektory energetiky a zdravotnictví, nebo spotřebního zboží jsou naceněny velmi silně a prostor pro pád cen těchto akcií je tak výrazně vyšší.

4) Historie rozvolňování je varovným signálem

Konsensus v současnosti je, že úrokové sazby v USA zase spadnou na nulu v dalších letech. Historicky rozvolňování monetární politiky Fedu bylo často doprovázeno bouřlivým výprodejem na akciových trzích. Důvodem je to, že Fed se spíš odhodlá k rozvolnění monetární politiky až když je urgence výrazná. Fed totiž rád drží úrokové sazby nad nulou, dává jím to větší prostor k manipulaci v případě nečekaných událostí. Dalším důvodem je i to, že k rozhodování využívá opožděná a někdy i nekvalitní data.
Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

02.06.2023Toto je důvod, proč mít v portfoliu i jiné než americké akcie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
21.12.2018Proč je americký akciový trh dražší než ten v Evropě? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688