army.cz (MO ČR)
Armáda  |  16.01.2023 17:29:21

Egypt a Izrael potvrdily do funkce velitele sil MFO na Sinaji generála Pavla Koláře, ujme se jí v březnu

Brigádní generál Pavel Kolář se 5. března 2023 stane novým velitelem sil MFO na Sinaji. Jeho jmenování do funkce dnes odsouhlasily Egypt a Izrael. Pro českou armádu jde o další potvrzení skvělého renomé, po dvojnásobném velení misi EUTM v Mali a současném velení Mnohonárodního bojového uskupení Slovensko to bude další český důstojník v čele mezinárodních jednotek.

Nový velitel sil MFO – brigádní generál Pavel Kolář

„Je to výborná zpráva pro Českou republiku i naši armádu. Za působení v této misi nás spojenci dlouhodobě vysoce hodnotí. Výběr generála Pavla Koláře je důkazem, že čeští vojáci jsou spolehlivými partnery,“ konstatovala ministryně obrany Jana Černochová.

Generál Pavel Kolář se na novou výzvu těší i proto, že ho obohatí o nové zkušenosti. „Jsem opravdu poctěn. Ať už samotnou nabídkou a nominací ze strany náčelníka Generálního štábu AČR, tak i potvrzením mého ustanovení do funkce ministryní obrany. Proces mezinárodního výběrového řízení nebyl jednoduchý, zpráva od generální ředitelky MFO, že jsem byl vybrán a akceptován státy Egypt a Izrael, mne opravdu potěšila,“ uvedl s tím, že si je vědom množství povinností, které ho v pozici velitele sil MFO čekají.

Dodržování bezpečnostních podmínek izraelsko-egyptské mírové dohody

Mise MFO (Multinational Force and Observers - Mnohonárodní síly a pozorovatelé) je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek izraelsko-egyptské mírové dohody z roku 1981. Dnes čítá přesně 1151 vojáků, nejsilnější kontingenty mají USA, Kolumbie a Fidži. Mise má hlavní sídlo v Římě, kde je řízena generální ředitelkou Elizabeth L. Dibble. Dvě regionální kanceláře sídlí v Tel Avivu a Káhiře. Samotná mise, jíž bude velet právě generál Pavel Kolář, působí na Sinajském poloostrově ze dvou základen – North Camp u El Gorah a South Camp v Šarm -Šajchu.

Česká armáda se do MFO poprvé zapojila v roce 2009. Tým osmnácti vojáků nepatří k nejvýraznějším co do počtu, ale významem. Stroj CASA C-295M je hlavním dopravním letounem mise MFO a jsou to také schopnosti, za něž jsou čeští vojáci spojenci vysoce hodnoceni (více zde).

Kolář bude v pořadí 14. velitelem sil mise MFO, ve funkci střídá generálmajora Evana Williamse z Nového Zélandu. Před působením v Pozemních silách AČR na pozici zástupce velitele byl Kolář ředitelem Ředitelství speciálních sil MO. Předtím prošel různými funkcemi v 601. skupině speciálních sil. Ze zahraničních operací byl nasazen v SFOR v Bosně a Hercegovině, zastupoval ČR jako starší národní představitel při velitelství U. S. Central Command v Tampě na Floridě a prošel operacemi Trvalá svoboda a ISAF v Afghánistánu.

Velitel mise řídí nejen vojáky, ale i civilisty

„Velitel sil je operačním velitelem všech vojenských kontingentů na Sinajském poloostrově, v současnosti je jich 13. Ty monitorují a ověřují dodržování mírové smlouvy mezi Egyptem a Izraelem z roku 1979 a zvyšují vzájemnou důvěru a spolupráci mezi oběma stranami mírové smlouvy,“ vysvětlil brigádní generál Pavel Kolář.

Od března bude řídit nejen mnohonárodní vojenské síly, dohlížet bude rovněž na osm stovek místních a zahraničních civilních zaměstnanců mise. Podle Koláře je velitel sil vedoucím a aktivním hybatelem vojenských pozorovatelských a styčných činností, požadavky na funkci proto byly vysoké: „Velitel musí mít zkušenosti z koaličních operací, které zahrnují i praxi v protiteroristickém a protipovstaleckém působení, v oblasti totiž působí i ozbrojené radikální skupiny. Musí mít rovněž výrazné schopnosti v interpersonální oblasti a prokázané zkušenosti v oblasti jednání na politicko-vojenské úrovni a v diplomatickém prostředí,“ upozornil.

Priority si Kolář určí až po stanovení úkolů generální ředitelkou MFO. Rozhodně chce zaručit kontinuitu úspěšného pokračování plnění úkolů, efektivně vést své podřízené a starat se o to, aby mise MFO byla i nadále vnímána jako efektivní mírová organizace. „A v neposlední řadě chci všem zúčastněným aktérům MFO dokázat, že budu reprezentativním zástupcem ČR, která své renomé v misi úspěšně prokázala na mezinárodní i vojenské úrovni,“ dodal.

Nový velitel sil MFO – brigádní generál Pavel Kolář
Nový velitel sil MFO – brigádní generál Pavel Kolář
Nový velitel sil MFO – brigádní generál Pavel Kolář
Nový velitel sil MFO – brigádní generál Pavel Kolář
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688