ČSÚ (ČSÚ)
Ze světa  |  16.01.2023 12:14:46

Polsko čelí pasti nízké plodnosti. Počet narozených dětí v Polsku v posledních letech, a to i přes vládní podporu porodnosti, klesá.

Počet narozených dětí v Polsku v posledních letech, a to i přes vládní podporu porodnosti, klesá. Mladé páry založení rodiny podle průzkumů odkládají, nebo ji neplánují založit vůbec. Ústřední statistický úřad varuje, že země by se zároveň mohla dostat do takzvané pasti nízké plodnosti.

V roce 2021 se v Polsku narodilo 331 tisíc dětí, o téměř 24 tisíc méně než o rok dříve. Za rok 2022 ještě úřad přesné počty narozených dětí nemá, ale odhaduje, že jich je ještě méně.

O demografické krizi se v Polsku hovořilo již v letech 19972007. Nyní ale porodnost klesá navzdory vládní podpoře. Polské úřady vyplácí rodinám od května 2016 podpůrný program 500+. Původně byl příspěvek určen na druhorozené a další děti. V roce 2019 ji vláda rozšířila i na děti prvorozené, takže je příspěvek poskytován na každé narozené dítě. A ačkoli vláda na tuto podporu vynakládá zhruba 41 mld. zlotých ročně, porodnosti to ale příliš nepomohlo, když mírně vzrostla jen rok po zavedené programu.

Podle průzkumu agenturySW Research je každý čtvrtý dotázaný pro zrušení podpory. Třetina dotázaných se naopak vyslovila pro valorizaci příspěvku

Z výzkumu dále vyplynulo, že mladí lidé odkládají založení rodiny, nejprve se soustředí na sebe. Zvyšuje se průměrný věk matek, což souvisí mj. i s tím, že se zvyšuje vzdělání žen. Klesá počet nově uzavřených manželství. Zároveň stoupá věk, kdy lidé manželství uzavírají. Ženícím se mužům je dnes v průměru 31 let, ženám 28 let. Za posledních pět let věk osob vstupujících do manželství stoupl podle Ústředního statistického úřadu o pět let. Každé čtvrté dítě se tak rodí mimo manželství.

Ústřední statistický úřad varuje před takzvanou pastí nízké plodnosti. Pro zajištění stabilního demografického vývoje země a pro hladkou generační výměnu by totiž na 100 žen ve věku 15 až 49 let mělo být 210 až 215 dětí. V Polsku to v současnosti vychází jen na asi 133 dětí. Populace se může dostat do fáze, kdy bude postupně ubývat lidí schopných mít děti, ať už z důvodu plodnosti nebo věku. Může ubývat mladých lidí, kteří nedokážou zvrátit negativní populační trend. Spolu s úbytkem obyvatel bude dále klesat porodnost a plodnost a průměrný věk obyvatel se bude zvyšovat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688