Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  16.01.2023 08:54:13

Zažene trh Bank of Japan do kouta?

Zažene trh Bank of Japan do kouta?

Jan Berka
08:54 16. ledna 2023

Klíčové body

  • Bank of Japan intenzivně zasahuje na dluhopisovém trhu.
  • Trh sází na další úpravu japonské měnové politiky.
  • Rizika zůstávají na straně silnějšího jenu.
Zdroj: Depositphotos

Japonská centrální banka je nucena čím dál intenzivněji zasahovat na dluhopisovém trhu. Kurz jenu postupně sílí, jeho futures jsou na nejvyšších hodnotách od května, a implikují sázky na další posílení. Spekuluje se, že Bank of Japan bude muset opět upravit svou politiku. Rizikem jsou vyšší swapové sazby i další posílení japonské měny.

V Japonsku je opět živo. Výnos desetiletého dluhopisu se v pátek dostal nad horní hranici tolerančního pásma cílení výnosové křivky, tj. nad 0,5 %, Bank of Japan tak musela zasáhnout. Dokonce dvakrát v jednom dni. Desetiletý swap se dostal nad 1 %, kurz jenu zpevnil pod 130,00 USDJPY. Poptávka po jenových futures vzrostla.

S ohledem na zásahy na bondovém trhu má letošek hodně intenzivní nástup, zejména díky neplánovaným nákupům, skrze které centrální banka řídí výnosovou křivku v případě potřeby silnější intervence. Během minulého čtvrtka, tedy během jednoho dne, nakoupila v rámci všech operací bondy za více než 4,5 bilionu jenů. To byl historický rekord odpovídající více než polovině naplánovaného objemu měsíčních (!) nákupů od ledna do března, které Bank of Japan oznámila v prosinci. V pátek byl rekord posunut ještě výše, a to na 5 bilionů jenů v dluhopisových nákupech. Bank of Japan tak během dvou dnů nakoupila více, než plánovala nakoupit za celý měsíc.

Dnes ráno centrální banka opět intervenovala, jelikož se výnos desetiletého instrumentu dostal nad 0,5 %. Bank of Japan vedle neomezených nákupů dvouletých a desetiletých instrumentů za fixní výnos oznámila nákupy v objemu 1,4 bilionu jenů v tenorech od jednoho roku do 25 let.

Zdroj: Bloomberg
Zdroj: Bloomberg

Sázky na další změnu řízení výnosové křivky rostou, což potvrzuje nejen swapový trh. Trh rovněž využívá tzv. basis trade, kdy si od samotné centrální banky vypůjčí japonské státní dluhopisy a poté využije cenového rozdílu mezi spotovou cenou a cenou futures kontraktu, která roste s ohledem zajištění bondových short pozic. Objem instrumentů, které si tržní účastníci od Bank of Japan vypůjčili, letos výrazně překonal maxima z června 2022.

 Zdroj: Bloomberg

Zdroj: Bloomberg

První příležitost k případné měnověpolitické úpravě bude mít Bank of Japan na zasedání ve středu 18. ledna, kdy bude navíc zveřejněna i aktualizovaná prognóza. V jejím případě je ve hře navýšení výhledu inflace na prognózovaném horizontu. I to by mohlo posílit aktuální spekulace o japonské měnověpolitické normalizaci. S ohledem na bondové intervence má centrální banka v podstatě neomezený arzenál, a může tak skupovat dluhopisy téměř bez omezení. Jediný háček je, že tím dále deformuje dluhopisový trh. Prosincové rozšíření tolerančního pásma cílení výnosové křivky mělo přitom vést k nápravě. Jak se od té doby „napravila“ výnosová křivka, vidíte sami. Zlepšení to není.

Zdroj: Bloomberg
Zdroj: Bloomberg

Nefunkční trh státních dluhopisů, kde se opět zhoršuje likvidita s ohledem na bid-ask spread, má přitom přesah i na trh firemních bondů. Nejde jen o aktuálně vyšší sazby, ale především o volatilitu, která může odrazovat emitenty i nákupčí. Některé japonské firmy proto upustily od plánovaných nových emisí.

Zdroj: Bloomberg
Zdroj: Bloomberg

Zásadním otazníkem je, jak bude Bank of Japan dále postupovat. Nedávná spekulace (psali jsme zde) pracuje s další úpravou cílení výnosové křivky na lednovém zasedání. Banka může opět rozšířit toleranční pásmo. Podle nás je ale pravděpodobné, že v takovém případě se bude celá situace obrany horní hranice pásma za nějakou dobu opakovat, jen na vyšších úrovních.

Možností je i ukončení cílení křivky. To by však vyvolalo bouřlivou reakci trhů, od výprodeje státních i firemních bondů přes zvýšenou volatilitu napříč trhy, pokles akcií až po posílení kurzu jenu. Výsledkem by mohlo být i rychlé utažení podmínek financování. A vzhledem k tomu, že Bank of Japan nepovažuje současnou inflaci za dlouhodobě udržitelnou, nešlo by z jejího pohledu o příliš pozitivní aspekt. Předpokládáme proto, že s blížícím se středečním zasedáním bude na japonských trzích nadále živo.

U kurzu jenu letos pracujeme s možným zpevněním směrem k hranici 120,00 USDJPY (psali jsme zde). Otázkou bude, o jak rychlé posílení by šlo. Pokud by bylo skokové, například spojené s nečekaným ukončením režimu cílení výnosové křivky, nepřekvapily by nás debaty o možnosti devizových intervencí. Bank of Japan se totiž podle nás bude chtít vyhnout prudkému a rychlému posílení kurzu, obdobně jako tomu bylo loni, avšak u oslabení.

Jestliže by japonská centrální banka ukončila řízení výnosové křivky, spekulace by se přesunuly k sazbám. K diskuzi o jejich zvýšení však bude potřeba základ na trhu práce v podobě silného růstu mezd. Mzdová vyjednávání v Japonsku probíhají v únoru, případně v březnu. Téma sazeb by se tak řešilo až později, pravděpodobně pod taktovkou nového guvernéra. Ten nahradí toho současného, Haruhika Kurodu, kterému vyprší mandát letos v dubnu.

Podle posledního průzkumu agentury Reuters více než dvě třetiny oslovených analytiků a ekonomů čeká, že příštím guvernérem bude současný viceguvernér Masayoshi Amamiya. Od něj bychom nečekali okamžitý jestřábí obrat. Na druhou stranu, pokud by to situace vyžadovala, s pozvolnou měnověpolitickou normalizací odůvodněnou příslušnými daty by neměl mít podle nás problém. Silně bude záležet i na tom, v jaké situace se bude nacházet globální ekonomika.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0830 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 102,13 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0742 do 1,0884 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 23,98 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,14 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 23,95 až 24,05 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,08 do 22,34 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688