Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  16.01.2023 08:00:55

Americké maloobchodní tržby poklesnou (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Ve Spojených státech budou zveřejněny maloobchodní tržby za prosinec. Ty vzhledem k vývoji cen pohonných hmot a nižším prodejům automobilů zřejmě meziměsíčně poklesnou. Podobný osud čeká i průmyslovou výrobu a data z trhu nemovitostí. Prosincová inflace v eurozóně bude pravděpodobně potvrzena na úrovni předběžného odhadu. Zajímavý bude pohled na strukturu jádrové inflace, která překvapila vyšším růstem. Zápis z posledního zasedání ECB potvrdí připravenost ECB dále utahovat měnové kohouty. Nálada německých investorů měřená ZEW indexem by se v lednu měla zlepšit. Na domácí půdě budou zveřejněny pouze prosincové ceny průmyslových výrobců, které podle našeho odhadu v meziměsíčním srovnání poklesnou.

Německý ZEW index čeká zlepšení

Prosincové maloobchodní tržby v USA podle našeho odhadu v meziměsíčním srovnání o 0,7 % poklesnou. Důvodem budou nižší ceny na čerpacích stanicích i propad prodejů automobilů. Mírný meziměsíční pokles za prosinec očekáváme i u průmyslové produkce. Tu negativně ovlivní nižší týdenní počet odpracovaných hodin. Částečně by tento negativní efekt měl být kompenzován vyšší výrobou automobilů. Zveřejněna budou i data z trhu nemovitostí – počet nově zahájených staveb a prodeje stávajících nemovitostí. Ty také čeká další pokles. Trh nemovitostí se již nachází v recesi. Doléhají na něho vyšší úrokové sazby i již vyčerpaná odložená poptávka.

Inflace v eurozóně za prosinec bude zřejmě potvrzena na úrovni předběžného odhadu (9,2 % y/y). Svůj vrchol mají tedy spotřebitelské ceny již za sebou. Znepokojení způsobuje jádrová inflace, která v prosinci překvapila růstem na 5,2 % (z 5,0 % v listopadu). Nad úrovní 5 % se navíc bude držet i v prvních měsících letošního roku. Ve druhém pololetí v důsledku vlivu srovnávací základny sice klesne, směrem nahoru ji ale budou dále tlačit rostoucí ceny ve službách. Pozornost si tento týden zaslouží i zápis z prosincového zasedání ECB. Projev prezidentky Lagardeové po tomto zasedání se nesl v jestřábím tónu. Bude tedy zajímavé sledovat, zda je sdílen i zbytkem Rady guvernérů. Zveřejněn bude tento týden i Německý ZEW index. Ten by měl vzhledem k vývoji cen energií ukázat na zlepšení nálady německých analytiků a investorů.  

V Česku náš čekají prosincové ceny průmyslových výrobců. Ty by podle našeho odhadu měly v důsledku vývoje cen na komoditních trzích v meziměsíčním srovnání poklesnout o 0,6 %, v meziročním pak z listopadových 21,3 % na 20,7 %.

Euro atakuje devítiměsíční maximum

Společná evropská měna minulý týden atakovala devítiměsíční maxima, když se v závěru týdne dostala až nad hladinu 1,085 USD/EUR.  Data přicházející z eurozóny měnu podpořila. Francouzská listopadová průmyslová produkce překvapila výrazně ve směru nahoru, zásadně nezklamala ani ta německá. Za celou eurozónu pak průmysl meziměsíčně stoupl o 1 %. Pozitivně překvapil i německý HDP za celý loňský rok, který vzrostl o 1,9 %. To naznačuje, že v závěrečném čtvrtletí loňského roku ekonomika stagnovala, zatímco naše prognóza počítala s jejím mírným poklesem. Roste tak šance, že se Německo recesi nakonec vyhne. Na druhém břehu Atlantiku byla zveřejněna americká inflace za prosinec. Ta v prosinci poklesla na 6,5 % y/y z listopadových 7,1 % y/y. Zpomalení z 6 % y/y na 5,7 % y/y zaznamenala i jádrová inflace. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny snížily o 0,1 %, za čímž stály hlavně ceny energií. Jádrové ceny v prosinci naopak vzrostly o 0,3 % m/m, tedy o 0,1 pb rychleji než v listopadu.  I přes zpomalování tempa tak inflační tlaky zůstávají robustní.

Kurz koruny se po celý týden držel poblíž historických maxim v pásmu 23,95-24,05 CZK/EUR. Na sérii domácích dat i vystoupení zástupců České národní banky však nijak zásadně nereagoval. Z kraje týdne byl zveřejněn prosincový podíl nezaměstnaných osob. Ten sice vzrostl na 3,7 % z listopadových 3,5 %, tržní očekávání i naše předpověď byly nicméně ještě o desetinu vyšší (více zde: https://bit.ly/3VPAtJS). Finální čísla národního účetnictví za Q3 22 potvrdila mezičtvrtletní pokles reálného HDP na -0,2 %. Data poukázala na schopnost firem přenášet zvýšené náklady na své koncové odběratele. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3X1Ao7d. Tuzemské spotřebitelské ceny v prosinci meziměsíčně stagnovaly, v meziročním vyjádření tak došlo ke zpomalení inflace z listopadových 16,2 % na 15,8 %. Ke zpomalení výrazně přispěly ceny pohonných hmot, které oproti listopadu klesly o více než 10 %. Více zde: https://bit.ly/3itLumn. To, že v důsledku silných cenových tlaků tuzemská spotřebitelská poptávka slábne, potvrdily listopadové maloobchodní tržby. Ty reálně klesly o 0,3 %. Shodně o 0,3 % m/m byly také nižší tržby v maloobchodě bez prodejů aut.  Více k tématu zde: http://bit.ly/3H11Yf6. Sérii dat zakončila v pátek bilance běžného účtu za listopad, která skončila v deficitu ve výši 39,3 mld. CZK. Více zde: http://bit.ly/3H4l30k.

Pro Seznam Zprávy poskytla minulý týden rozhovor viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová, přičemž Jan Frait se vyjádřil pro zpravodajský server Newstream. Oba se shodli v tom, že snižování úrokových sazeb není zatím na pořadu dne. Finanční trhy nicméně na vyjádření příliš nereagovaly a ve svých cenách stále zahrnují očekávání snížení základní úrokové sazby o zhruba 170 bb v horizontu jednoho roku.

V regionu byla minulý týden zveřejněna maďarská inflace. Ta sice překvapila ve směru dolů, když v meziměsíčním srovnání vrostla „pouze“ o 1,9 % m/m (trh počítal se 3 %), v meziročním srovnání je však stále na vysokých 24,5 %. O/N sazba tak podle našeho odhadu zůstane na stávajících 18 % nejméně do konce prvního čtvrtletí letošního roku. Maďarský forint na zveřejněná data reagoval posílením k úrovni 396 HUF/EUR (z 398 HUF/EUR). Obchodování s polským zlotým bylo minulý týden poklidné. Odehrávalo se převážně v pásmu 4,65-4,70 PLN/EUR.  

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688