Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.01.2023 13:11:09

Pražská burza vzrostla čtvrtý týden v řadě, v polovině ledna eviduje již titul s téměř 20% letošním růstem


Pražská burza se v uplynulém týdnu nadále vezla na vlně optimismu, kterou vlastně omezila až páteční seance. Pokud by se nebrala středeční spíše jen neutrálně červená seance, šlo by hovořit letos o vůbec první negativní seanci, když index PXpátek odepsal 1,16 %. Za celý týden si tak polepšil nakonec „jen“ o 1,65 % k 1 270 bodům. Každopádně vývoj indikuje proražení rezistencí zmiňovaných v minulém reportu, zkrátka pražská burza se ocitla nejvýše od konce června. Na druhou stranu v porovnání optimismus v sousedním Německu jakoby neznal mezí, když index DAX letos přidal již přes tisíc bodů a ocitl se na úrovních před vypuknutím války na Ukrajině.

Za zmiňovanou páteční korekcí stál primárně výběr zisků na finančních titulech, které právě v posledních týdnech zaznamenaly největší nádech. Pro ERSTE to nakonec znamenalo týdenně neutrální výsledek, nicméně možno uvést, že v domovské Vídni v poslední hodině seance titul část ztrát umazal. Akcie KBpátek přišly o méně zisků a v týdnu tak byly svou vahou hlavním tahounem (a druhé nejobchodovanější). Nepatrně více si každopádně polepšily akcie COLT, které mohly těžit ze zpráv týkající se rozšířené vládní zakázky na výrobu granátů, na které se zbrojní firma od roku 2017 zprostředkovaně podílí.

 

Solidně v týdnu přidaly dále akcie PILULKA, které jakoby chtěly potvrdit zvyklosti předešlých let, kdy v jednom roce nejztrátovější titul se v následujícím stal naopak nejziskovějším. Jak to předvedly naposledy akcie PHOTON ENERGY. Akcie PILULKA zkrátka letos přidávají již téměř pětinu.

Zpět ale k finančním titulům. Poprvé od letních prázdnin se hned v úvodu týdne zpět nad hranici 80 navrátily bez nových zpráv akcie MONETA. Obdobně na od srpna nevídané úrovně se v domovské Vídni vyšvihly již akcie VIG, které podpořila oznámená akvizice penzijního fondu na Slovensku.

Hlavní domácí titul akcie ČEZ se pokoušely po více než měsíci usazovat zpět nad hranicí 800 . Obchodovaly se až za 811 , když nicméně nervózně primárně čekají na rozhřešení ohledně budoucí struktury firmy. Pokračující jednání ohledně změn potvrdil bez bližších podrobností premiér Fiala. Investoři každopádně titul mají v hledáčku z hlediska očekávaného dividendového výnosu, když při současných cenách by měl být letos jasným premiantem. Prvenství si akcie ČEZ udržují i z hlediska likvidity, přestože ani tento týden nepokořily hranici 1 mld. . Zobchodovaných 922 mil. i tak bylo nejvíce od posledního více než „miliardového týdne“ z 5.-.9. prosince.

Výrazná dividenda se letos opět očekává i od PHILIP MORRIS a tak někteří investoři byli ochotni opět kupovat titul téměř i za 17 tis. Kč. Týden nakonec titul ale zakončil neutrálně.  

Také v tomto týdnu se pro akcie KOFOLA stopkou opět ukazovala cenová hranice 255 . Nakonec v týdnu mírně ztratily. O něco hůře dopadly akcie PHOTON ENERGY, u kterých není jasné, zda firma v týdnu pokračovala v odkupu vlastních akcií. V pondělí zveřejněný report za předchozí týden totiž v tomto ohledu ukázal na nákupy pouze do čtvrtka. Zmínit lze i zveřejněný pravidelný měsíční report, který poodkryl menší produkci elektřiny, než byl pro prosinec firemní plán. A to především díky aktivitám, potažmo počasíČR.


Z nepravidelně zmiňovaných akcií možno závěrem zmínit SAB Finance, které ve středu uzavřely na historickém minimu 1 020 . Firma v pondělí oznámila, že v návaznosti na úpis navýšila podíl v TRINITY BANK, když má nově držet přes 280 tis. akcií. Oproti dřívějšímu necelému desetinovému podílu by to tak odpovídat nyní mělo více než 12% podílu v bance.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688