Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
14.01.2023 17:37:06

Zimní počasí se v novém týdnu pozvolna vrátí

Dlouhé období s počasím, které spíše připomínalo předjaří, se pomalu blíží ke konci. V novém týdnu se den za dnem začne ochlazovat. Ochlazování ale bude jen pozvolné a nebude nijak prudké. Zimní počasí se vrátí v nočních hodinách do všech poloh, přes den bude panovat zejména od 500 m n. m. Východní polovinu republiky by mohly zasáhnout frontální vlny s vydatným sněžením. Sníh napadne zejména na východních horách, přechodně se ale bude držet ve všech polohách. Ještě si počkáme na ujasnění situace.

Teplota ve výšce nad zemí, kde se formuje zimní počasí, bude jen kolem -4 °C (na hladině cca 1 500 m n. m.). Stále to není žádná pořádná zima. Nicméně jakmile klesne teplota v této výšce pod nulu, začnou se vracet sněhové vločky. Navíc tato teplota vrátí zimu hlavně na hory. Lyžařská sezóna 2022/2023 prozatím byla velmi mizerná. V novém týdnu začnou klesat také ranní teploty, postupně i hlouběji pod nulu. Nejvíce teplého vzduchu ve výšce nad zemí zůstane na jihovýchodě republiky, tam se budou sněhové vločky přetlačovat s dešťovými.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude zataženo, déšť nebo přeháňky, místy i sněhové kolem hor a vrchovin. Teploty 3 až 8 °C, v Čechách až 11 °C. Velmi větrno.

V pondělí bude polojasno až oblačno, přechodně až zataženo, ojediněle přeháňky. Teploty 2 až 6 °C.

úterý bude oblačno až zataženo, místy i polojasno. Ojediněle sněhové přeháňky. Teploty 1 až 5 °C.

Od středy bude oblačno až zataženo, sněžení nebo sněhové přeháňky, zejména na jihovýchodě pod 400 m n. m. srážky smíšené nebo dešťové. Postupně částečné ubývání srážek. Teploty 0 až 4 °C, postupně -2 až 2 °C.

Počasí <a href=18.1.2023" src="https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/17/692517-zimni-pocasi-se-v-novem-tydnu-pozvolna-vrati/2_w660h836.png" width="660" height="836" style="width: 660px; height: 836px;" />

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty